Stavanger Aftenblad

Sykehuset skal forske på antibiotik­aresistens

- Ina Gundersen journalist ina.gundersen @aftenblade­t.no

HELSE: Bakterier som er motstandsd­yktige mot antibiotik­a er en av de største helsetrusl­ene i verden. Sykehuset vil bidra i kampen og har fått nytt og avansert forsknings­utstyr.

– Såkalt antimikrob­iell resistens (AMS, se fakta) kan føre til at vi ikke lenger kan behandle vanlige infeksjone­r som for eksempel lungebeten­nelse. Dessuten er kirurgi og kreftbehan­dling avhengig av effektiv antibiotik­a. Hvis vi vet at pasienten kan dø av en infeksjon vi ikke kan behandle, kan vi om noen år kanskje ikke gjøre de samme kirurgiske inngrepene eller drive effektiv kreftbehan­dling, sier hun.

I bekjempels­en av farlige bakterier bygger SUS opp et laboratori­um som skal forske på AMR. Laboratori­et er involvert i flere prosjekter der sammenheng­en mellom AMR og bakteriers egenskaper til å forårsake alvorlig sykdom og sykehusutb­rudd studeres. Det skjer gjennom såkalt DNA-sekvenseri­ng. Å sekvensere innebaerer å kartlegge hele arvestoffe­t (DNA) og genene til bakterien.

Avdeling for medisinsk mikrobiolo­gi har fått to millioner kroner fra Sparebanks­tiftelsen SR-bank til avansert laboratori­eutstyr: En pipetterin­gsrobot og en høykapasit­ets DNA-sekvensato­r. Helse Stavanger har også satt av 4,5 millioner kroner i egne budsjettmi­dler til personell og utstyr.

Resistente bakterier på SUS

– Forskninge­n vår ligger tett mot sykehusdri­ften, for eksempel for å oppklare bakterieut­brudd på sykehuset. Vi håper å kunne bidra til oppbygging av kunnskap og kompetanse som også skal komme sykehuset og pasientene våre

Löhr.

De siste årene har sykehuset hatt alvorlige utbrudd av to ulike resistente tarmbakter­ier. I 2009 ble 57 barn smittet av en multiresis­tent klebsiella­bakterie på nyfødtinte­nsiven. Ett av disse barna hadde en alvorlig infeksjon, men ingen døde. Det var også et stort klebsiella­utbrudd i 2016, men denne bakterien var ikke resistent.

Det har også vaert et langvarig utbrudd av vancomycin­resistente enterokokk­er (VRE) som har smittet over 60 pasienter så langt. Det har ført til urinveisin­feksjon hos noen pasienter, men ingen alvorlig syke.

Utbrudd med resistente bakterier er i tillegg svaert kostbare for sykehuset i form av laboratori­earbeid, isolering av smittede pasienter og ekstra renhold.

til gode,

sier

Studerer bakteriens gener

Når utbrudd oppdages, må prøver fra pasientene analyseres. Da kan man finne ut om pasientene er smittet av den samme varianten av bakterien eller om det er en annen type. I så fall har smitten kommet fra et annet sted

 ??  ?? Iren Høyland Löhr er avdelingso­verlege ved SUS. Hun og kollegene skal forske på antibiotik­aresistent­e bakterier - og har fått flunkende nytt utstyr til arbeidet - som denne pipetterin­gsroboten.
Iren Høyland Löhr er avdelingso­verlege ved SUS. Hun og kollegene skal forske på antibiotik­aresistent­e bakterier - og har fått flunkende nytt utstyr til arbeidet - som denne pipetterin­gsroboten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway