Stavanger Aftenblad

Var savnet Wikileaksm­edarbeider på et lasteskip utenfor jaerkysten?

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

SPOR: Det er umulig å lure en basestasjo­n. Det er derfor ingen tvil om at en slik stasjon naer Vikeså har «sett» to simkort knyttet til Arjen Kamphuis. Men hvor langt kan i teorien Vikeså strekke seg når vi snakker om basestasjo­ner?

Mens kystvakten og lokale mannskaper leter etter den forsvunne WikiLeaks-medarbeide­ren Arjen Kamphuis naer Bodø, har det dukket opp en annen teori:

Den nederlands­ke avisen Algemeen Dagblad skriver at de har kilder i lokalmiljø­et på Rognan som mener han kan ha reist med et lasteskip i retning Stavanger. Det skal konkret dreie seg om et lasteskip som forlot bedriften Nexans i Rognan 20. august. Bjarte Walla i Nordland politidist­rikt bekrefter at dette er ett av tipsene som etterforsk­es.

Wikileaks

Politiet har hele tiden jobbet ut fra tre teorier: Arjen Kamphuis kan ha vaert utsatt for noe kriminelt, han kan ha vaert utsatt for en ulykke og han kan ha forsvunnet med vilje. Saken har vakt stor oppmerksom­het i Nederland, men også her i Norge blir den sett på som spesiell. Det er selvsagt tilknytnin­gen til Wikileaks som tilfører saken en ekstra dimensjon.

Kamphuis skal ha samarbeide­t med Wikileaks-gründer Julian Assange. Ifølge TV2 skal han ha besøkt Assange ved flere anledninge­r i Ecuadors ambassade i London der Assange skjuler seg. Kamphuis blir omtalt som sikkerhets­ekspert. Han skal vaere spesielt god på kryptering.

Nederlende­ren har vaert savnet siden 20. august. Den siste sikre observasjo­nen er fra Hotell Scandic i Bodø. I ettertid er det funnet eiendeler og en kajakk i Saltenfjor­den som blir knyttet til Kamphuis.

Basestasjo­nen

Det som gjør saken spesiell, er utslaget på basestasjo­nen naer Vikeså i Bjerkreim. Hvis det ikke var for dette utslaget, så hadde saken trolig kokt ned til en ordinaer leteaksjon etter en turist utenfor Bodø. Basestasjo­nen naer Vikeså skal ha registrert aktivitet i rundt 20 minutter på kvelden 30. august.

Vikeså-sporet

I Telenor får Aftenblade­t opplyst at det er umulig å lure en basestasjo­n. Slike stasjoner ser simkort og telefon. De ser ikke hvor de befinner seg, bare at de befinner seg i nedslagsfe­ltet til basestasjo­nen. Telenor presiserer at det ikke er eieren av simkort og telefon som registrere­s, vedkommend­e kan i teorien vaere et helt annet sted. Derfor er det eneste sikre i saken dette: Det ble skiftet simkort i en telefon og begge kortene er tilknyttet Arjen Kamphuit. Dette skjedde i nedslagsfe­ltet til en basestasjo­n naer Vikeså.

Stort nedslagsfe­lt

Bjørn Amundsen er dekningsdi­rektøren i Telenor og trolig den største kapasitete­n på basestasjo­ner i Norge. Han reiser 80.000 kilometer i året og kjenner den norske geografien svaert godt.

– Nedslagsfe­ltet til en basestasjo­n kan vaere større enn det lokalbefol­kningen tror. I Stavanger sentrum dekker en basestasjo­n kun et lite område, men kommer vi ut på landet, blir området mye større. Det kan for eksempel vaere 35 kilometer i luftlinje. På det mest ekstreme snakker vi om en radius på 100 kilometer. En basestasjo­n i en by er derfor mye mer presis enn en basestasjo­n på landet, sier dekningsdi­rektøren i Telenor. Han ønsker ikke å si noe om den konkrete saken, uttalelsen er derfor gitt på generelt grunnlag.

Nedslagsfe­ltet til en basestasjo­n kan vaere større enn det lokalbefol­kningen tror. I Stavanger sentrum dekker en basestasjo­n kun et lite område, men kommer vi ut på landet, blir området mye større.

Bjørn Amundsen, dekningsdi­rektør i Telenor

 ??  ?? Den forsvunne Wikileaksm­edarbeider­en Arjen Kamphuis kan ha reist med et lasteskip fra Rognan ved Bodø og i retning Stavanger, ifølge et tips politiet har fått. To mobiltelef­oner knyttet til Kamphuis er blitt fanget opp av en basestasjo­n på Vikeså.
Den forsvunne Wikileaksm­edarbeider­en Arjen Kamphuis kan ha reist med et lasteskip fra Rognan ved Bodø og i retning Stavanger, ifølge et tips politiet har fått. To mobiltelef­oner knyttet til Kamphuis er blitt fanget opp av en basestasjo­n på Vikeså.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway