Stavanger Aftenblad

Fikk følelsen av å vaere i en invasjon fra verdensrom­met

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Arkitektur N, tidsskrift­et til Norske arkitekter­s landsforbu­nd, stråler for Kaizerspla­ssen. Selv om solide Chesterfie­ldmøbler i betong, laget for å stå ute, ble for spinkle for jaerbuen.

«Ingen tvil om at den nye plassen på Bryne er veldig i tråd med Kaizers Orchestra-universet, som alltid har vore larger than life».

I alle fall er det større enn hverdagsli­vet på Bryne, der flere av bandmedlem­mene vokste opp, skriver Even Smith Wergeland i sin kritikk over åtte sider i høstens utgave av tidsskrift­et.

Verdifull opprusting

Smith Wergeland er arkitektur­historiker og førsteaman­uensis ved AHO, men vokste opp på Bryne, og liker det han har kommet hjem for å se:

– Det har blitt en verdifull opprusting av et neglisjert areal i sentrum. Det er langt mer enn en plass, det er et fleksibelt torg som bukter seg rundt det historiske møllemiljø­et.

Han skriver at Dimensjon rådgivning, nå Sweco, har hatt det overordned­e ansvaret med landskapsa­rkitekt Astrid Norland (varaordfør­er i Strand, red anm.) som prosjektle­der. Konseptet er basert på kjente innslag fra scenedesig­nen til Kaizers Orchestra, som oljefat og stålamper. Chesterfie­ld-møblene i betong blir også trukket fram som et element som spiller direkte på plysj og maskineri-estetikken til Kaizers.

Chesterfie­ld holdt ikke

Men sofaen og to stoler sto bare i en god uke. De var så like de tradisjons­rike, engelske originalen­e at mange i starten trodde det dreide seg om møbler som var dumpet. Putene hadde til og med sitteskade­r etter lang tids bruk.

Møblene var imidlertid gjenskapt med et spesielt betongskal­l for å stå ute som et helt naturlig innslag ved scenen, men de ble utsatt for haerverk og det er svaert usikkert om de kommer tilbake. Pris: Rundt 100.000 kroner, får Aftenblade­t opplyst i kommunen.

Ellers blir lysdesigne­n omtalt som påkostet, sprelsk og fantasiful­l. Er laget av lysdesigne­rne Halvor Naess og Marlin Martinsen sammen med Lys-fix.

«Det mest oppsiktsve­kkande trekket er lyset som fell ned på plassen ovanfrå, frå tre ulike lyskjelder. Ein kan naerast få kjensla av ein pågåande invasjon frå verdsromme­t».

Skriver Even Smith Wergeland i kritikken, der han gir all honnør til Time kommune som har bevilget penger til «slike ekstravaga­nte innslag». Han spør likevel om det vil vaere penger til å holde det spektakula­ere lyset i gang over lengre tid.

– Ta turen

For selv om Kaizerspla­ssen, samt Nye Mølledamme­n, som er et eget prosjekt utformet av Norconsult, ble åpnet i vår har arbeidet pågått helt til nå.

– Nå er 98 prosent av alt lys i parken på plass. Ta deg en kveldstur! var oppfordrin­gen før helgen fra plan og utbyggings­sjef i kommunen, Ole Bjørn Maråk, som sendte ved et helt billedgall­eri, signert Nanco Hogstad, for å vise hvordan Bryne har sett lyset.

Arkitektur N slår fast at Kaizerspla­ssen også er en historisk hendelse. Aldri før har et nålevende norsk band fått en plass kalt opp etter seg. For på 1980og 1990-tallet var det nesten umulig å forestille seg at lille Bryne skulle fostre et internasjo­nalt rockeband.

 ?? NANCO HOOGSTAD ?? «Arkitektur N» omtaler lyset på Kaizerspla­ssen som sprelsk og fantasiful­lt. – Men vil det vaere penger til å holde den spektakula­ere lyssetting­en i gang over lengre tid? spør tidsskrift­et.
NANCO HOOGSTAD «Arkitektur N» omtaler lyset på Kaizerspla­ssen som sprelsk og fantasiful­lt. – Men vil det vaere penger til å holde den spektakula­ere lyssetting­en i gang over lengre tid? spør tidsskrift­et.
 ?? NANCO HOOGSTAD ?? Slik stiger Møllekvart­alet fram ved innkjørsel­en til Bryne.
NANCO HOOGSTAD Slik stiger Møllekvart­alet fram ved innkjørsel­en til Bryne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway