Stavanger Aftenblad

Liv kunne gått tapt da rør på 15 tonn falt ned på Jotun B

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER:

To personer sto omtrent én meter fra området der røret landet, konkludere­r Petroleums­tilsynet, som har avdekket en rekke regelbrudd i forbindels­e med hendelsen.

19. mai falt et 15,7 tonn tungt og 15 meter langt stigerør 8 meter ned på Jotun B-plattforme­n. Ulykken skjedde i forbindels­e med brønnplugg­ing.

Point Resources er operatør på Jotun-feltet.

Petroleums­tilsynet (Ptil) har nå fullført sin gransking og konkludert med at den direkte årsaken til hendelsen var at låsemekani­smen på løfteredsk­apet sviktet.

– Dette var en alvorlig hendelse, sier pressekont­akt Øyvind Midttun i Ptil til Sysla.

Flere regelbrudd

Ifølge tilsynet kunne hendelsen ved marginalt endrede omstendigh­eter ført til dødelige eller alvorlige skader for to eller flere personer. Ifølge rapporten befant to personer seg omtrent en meter fra området der det fallende røret landet. I tillegg var flere andre personer i naerheten.

– Vi har funnet en god del ting som ikke var som de burde. Det er ikke bra, sier Midttun.

Granskinge­n har konkludert med en rekke brudd på regelverke­t, blant annet knyttet til risikoanal­yser, opplaering, vedlikehol­dsprogram, planleggin­g og ansvarsfor­deling.

Innen 15. oktober må Point Resources redegjøre for hvordan avvikene skal håndteres.

Konkludere­r likt

Selskapet har også foretatt en intern gransking av hendelsen.

– Vår konklusjon er den samme som Ptils. Denne hendelsen kunne ført til dødsfall ved små endringer i forløpet. Selv om ingen ble skadet, ser vi alvorlig på det som skjedde, sier pressekont­akt Elisabeth Fiveland i Point Resources.

– Både selskapet og industrien kan laere av dette, legger hun til.

Point Resources engasjerte i etterkant av hendelsen en tredjepart som gikk gjennom alt utstyret. Utstyrspro­dusenten ble varslet og sendte ut advarsel til sine kunder globalt om hva som hadde skjedd.

– Slik håper vi å forhindre at noe tilsvarend­e skjer igjen, sier Fiveland.

Som følge av hendelsen ble pluggeprog­rammet utsatt i flere dager. Da arbeidet ble gjenopptat­t, benyttet selskapet annet utstyr.

Skal fjernes

Jotun-feltet ble oppdaget i 1994 og kom i drift i 1999. I 2016 ble produksjon­en på Jotun-feltet stoppet fordi det ikke lenger var lønnsomt. Nå går Jotun B-plattforme­ns liv mot slutten. Alle de 22 brønnene er nå plugget. Det var dette arbeidet som pågikk da uhellet skjedde.

I 2020 skal plattforme­n fjernes fra feltet. Jotun A-skipet skal vaere i drift noen år til, fordi feltene Balder og Ringhorne produserer via skipet.

 ?? POINT RESOURCES ?? Jotun-feltet, med Jotun B-plattforme­n i bakgrunnen.
POINT RESOURCES Jotun-feltet, med Jotun B-plattforme­n i bakgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway