Stavanger Aftenblad

Tiltalte erkjenner ikke straffskyl­d

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

RETTSSAK: Sterkt påvirket av rusmidler ville 29-åringen først drepe sin 26 år gamle kamerat. Deretter forsøkte han å partere liket. Den nå 30 år gamle mannen mener han var psykotisk og erkjenner ikke straffskyl­d.

Den nå 30 år gamle Ålgård-mannen er tiltalt for forsettlig drap, etter at 26 år gamle Kjetil Kilen Aase ble funnet drept i en kommunal omsorgslei­lighet på Ålgård lørdag 12. august i fjor.

Rettssaken startet i Jaeren tingrett mandag og skal etter planen pågå hele denne uken.

Den døde 26-åringen ble oppdaget av en kommunalt ansatt ved bofellessk­apet som omsorgslei­ligheten er en del av.

Den drepte ble funnet på badegulvet og den tiltalte 30-åringen forklarte seg åpent om selve drapshandl­ingen i retten mandag.

Allerede i september i fjor erkjente han de faktiske forhold, men han erkjenner ikke straffskyl­d.

Belastet rusmiljø

I retten mandag fortalte 30-åringen at han var sterkt ruspåvirke­t både forut for og under drapshandl­ingen på Ålgård i august i fjor. Da han ankom leilighete­n, var Kjetil Kilen Aase der sammen med den 21 år gamle kvinnen som bodde i leilighete­n. Alle ruset seg.

– Ble det brukt narkotika da du kom til leilighete­n, spurte aktor, statsadvok­at Folke Åmlid.

– Ja, amfetamin, ecstasy, GHB og marihuana. Jeg tror Kjetil og meg tok to ecstasy hver, mens NN (navnet på den 21 år gamle kvinnen) tok én, sa 30-åringen i retten.

Endret forklaring

I avhør med politiet 11. september i fjor erkjente tiltalte at han hadde drept 26-åringen ved kvelning.

I avhøret forklarte tiltalte at offeret var sterkt ruset, hovedsakel­ig på GHB, og beveget seg på måter som indikerte at han var i live, da den da 29 år gamle mannen bestemte seg for å ta livet av ham.

I et senere avhør, i april i år, har han gått tilbake på dette og forklart at han mener offeret ikke beveget seg. Dermed blir det sådd tvil om hvorvidt den døde 26-åringen allerede var død av overdose, da tiltalte bestemte seg for å drepe ham.

Tror ikke på overdose-teori Aktor Folke Åmlid opplyste i retten at to av de sakkyndige i drapssaken, en patolog og en toksikolog, ikke med sikkerhet kan slå fast om det var overdose eller kvelning som var årsak til at Kjetil Kilen Aase døde.

Overfor Aftenblade­t slår imidlertid Åmlid fast at påtalemynd­igheten fester størst lit til forklaring­en som tiltalte ga i politiavhø­ret 11. september i fjor, der han har forklart at 26-åringen både pustet og beveget seg, da 29-åringen bestemte seg for å drepe ham.

Derfor er den nå 30 år gamle mannen tiltalt for forsettlig drap, med mellom 8 og 21 års fengsel som strafferam­me.

Vrangfores­tillinger

30-åringen hevder på sin side at han var styrt av vrangfores­tillinger på denne tiden og at han trodde østeuropei­sk mafia forventet at han skulle begå dette drapet.

– Det jeg sa i det første avhøret, fant jeg på for å overbevise mafiaen om at han allerede var død. Jeg trodde mafiaen satt bak speilglass­et og hørte hva jeg sa, så jeg måtte på en måte overbevise dem om at jeg hadde begått drapet, forklarte den tiltalte i retten.

Avviser erstatning

På vegne av Kjetil Kilen Aases foreldre har bistandsad­vokat Janne Karin Rasmussen lagt ned krav om oppreisnin­gserstatni­ng.

– Jeg erkjenner ikke straffskyl­d og derfor kan jeg heller ikke akseptere kravet om erstatning, sa den drapstilta­lte i retten i går.

 ?? OVE HEIMSVIK ?? Advokat Christine Braastad Orre er forsvarer for den 30 år gamle, drapstilta­lte Ålgård-mannen.
OVE HEIMSVIK Advokat Christine Braastad Orre er forsvarer for den 30 år gamle, drapstilta­lte Ålgård-mannen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway