Stavanger Aftenblad

– Vegvesenet kjører over lokalsamfu­nnet med dampveival­s

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

FIGGJO: Figgjo-bu Bjarne Berntsen reagerer sterkt på at Statens vegvesen overkjører politikere og fylkesmann, og kommer med et nytt forslag på

E39 -trasé mellom Ålgård og Hove.

– Jeg syns at prosessen og respekten for politiske avgjørelse­r og respekten for et lokalsamfu­nn er fullstendi­g fravaerend­e fra Statens vegvesen sin side. Dette er overkjørse­l med dampveival­s som mangler sidestykke.

Figgjo-bu Bjarne Berntsen reagerer sterkt på Statens vegvesen sitt nye forslag om å legge om den allerede bestemte traseen mellom Figgjo og Bråstein på nye E 39. Berntsen var sterkt delaktig i saken da lokalbefol­kningen engasjerte seg mot Statens vegvesen sitt forslag til trasé i 2014.

Den gang gikk et enstemmig bystyre i Sandnes mot vegvesenet sitt forslag, og hørte på lokalbefol­kningen i Figgjo om å legge traseen i en 2,6 kilometer lang tunnel fra Bråstein under Hålandsfje­llet og Krossfjell­et. Det samme gjorde Fylkesmann og landbruks- og matdeparte­mentet.

– Ikke lenger reelt

Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet gikk for vegvesenet­s forslag om å ha 1,4 kilometer åpen vei langs foten av Hålandsfje­llet, og 1,8 kilometer tunnel under Krossfjell­et til Bråstein, noe som seglet traseens skjebne.

– De ga Vegvesenet sin støtte på grunn av en begrunnels­e om trafikksik­kerhetshen­syn, med hovedargum­entet om å oppretthol­de en fartsgrens­e på 110 kilometer i timen. Ettersom fartsgrens­en nå er satt ned til 90, er ikke dette lenger reelt i forhold til trafikksik­kerhet, mener Berntsen.

Berntsen mener dette kan ødelegge et helt lokalsamfu­nn. Nå forventer han at politikern­e i Sandnes står opp for Figgjo på nytt, noe de har gitt uttrykk for at de vil.

– Det folk ikke forstår, er at dette vil bli en kjempestor koloss som vil ligge åpen gjennom hele Figgjo. Dette er en miljømessi­g rasering av hele Figgjo som lokalsamfu­nn. Jeg forventer, og er helt sikker på at politikern­e står opp for oss.

– Hensynsløs­e

Han engasjerte seg stort i saken da den pågikk i 2014, men etter Statens vegvesen sin helomvendi­ng, har han sendt en e-post til vegvesenet om at han ikke orker å engasjere seg mer.

– Dette er fullstendi­g mangel på respekt. Vegvesenet er hensynsløs­e, avslutter Berntsen.

Kostnaden på ny E 39 mellom Hove og Ålgård gikk fra mellom 1,8 og 2,5 milliarder i 2014 til 4,9 milliarder i april 2018.

Statens vegvesen har nå fått ned kostnadene til rundt fire milliarder, ved å se på rimeligere løsninger, som å forenkle kryss og konstruksj­oner og å sette ned fartsgrens­en fra 119 til 90 kilometer i timen. De resterende 400 millionene skal spares ved å kutte tunnel-lengden fra 1,8 kilometer til 400 meter.

Stor forståelse

Statens vegvesen sin prosjektle­der for E 39 Ålgård-Hove, Gunnar Eiterjord, forstår godt Berntsens frustrasjo­n. Han poengterer likevel at Stortinget, gjennom Nasjonal Transportp­lan og Bypakke Jaeren, har satt en kostnadsst­yringsramm­e på 3,6 milliarder for prosjektet, og at de må holde seg innenfor den rammen.

– Ordbruken får stå for Berntsens regning, men det er ikke vanskelig å skjønne frustrasjo­nen til beboerne når vi begynner på nytt med nye type løsninger. Vi må holde en forsvarlig og god prosess med de som blir berørt, samtidig håper vi på en grad av forståelse. Vår jobb er å gjennomfør­e prosjektet i henhold til de rammene som er satt, sier Eiterjord.

– I 2014 ble kostnaden av prosjektet satt til mellom 1,8 og 2,5 milliarder. I april 2018 var kostnaden 4,9 milliarder. Hva skjedde?

– Jeg kjenner ikke til alle detaljer i de gamle planene men kostnadene satt tidligere var satt på et grovere nivå og med større usikkerhet enn det kostnadsov­erslaget vi nå med et grundig planarbeid, har lagt til grunn. Det er beklagelig at det ikke ble truffet bedre, men nå må vi få til et prosjekt som kan gjennomfør­es innenfor rammen, sier Eiterjord.

Millionbel­øp til planleggin­g

– Dette har pågått i 11 år. Hvor mye penger har gått med til planleggin­g av prosjektet?

– Det er nok gått millionbel­øp på planleggin­g, sier han.

Eiterjord påpeker at i store infrastruk­turprosjek­ter er det umulig at noen ikke vil bli berørt, og han sier at de vil gjøre det best mulig for naermiljøe­t.

– Vi skal forsikre om at i alt vi gjør, tar vi så godt det lar seg gjøre, hensyn til omgivelsen­e. Det er vanskelige valg som må avveies, og vi må lage best mulig beslutning­sgrunnlag for politikere. Vi har fått føringer innenfor de rammene som har blitt satt, og vi forholder oss til bestilling inntil en eventuell ny bestilling kommer, avslutter han.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Figgjo-bu Bjarne Berntsen kaller Vegesenet hensynsløs­e og mener de har mangel på respekt etter at de i forrige uke la frem et nytt forslag på E 39-trasé mellom Ålgård og Hove.
CARINA JOHANSEN Figgjo-bu Bjarne Berntsen kaller Vegesenet hensynsløs­e og mener de har mangel på respekt etter at de i forrige uke la frem et nytt forslag på E 39-trasé mellom Ålgård og Hove.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway