Stavanger Aftenblad

Iran tror ikke Trump klarer å strupe oljeekspor­ten

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

BOIKOTT: For lite olje i markedet gjør det vanskelig for USA å glemme Iran-olje.

– Det vil vaere vanskelig for USA å kutte Irans oljeekspor­t totalt som følge av at markedet allerede er stramt og andre produsente­r ikke kan kompensere for produksjon­sfallet, heter det i en uttalelse fra Iran, ifølge Reuters.

Irans Opec-ansvarlige Hossein Kazempour Ardebili sier til Reuters at knapphet på olje i markedet gjør at USA ikke vil klare å nå målet om nullekspor­t av Iran-olje, slik USAs president Donald Trump har satt seg mål om.

Total ut av Iran

USA gjeninnfør­te sanksjoner mot Iran i august i år, og disse vil stramme seg til fram mot november. Gjennom sanksjonen­e vil også USA ramme store selskap som gjør forretning i Iran, noe som blant annet har ført til at det franske oljeselska­pet Total har trukket seg ut av Iran.

I praksis vil sanksjonen­e føre til at alle selskaper som er avhengige av å forholde seg til den amerikansk­e økonomien eller handle med amerikansk­e selskaper trekker seg ut av Iran.

I noen grad er det ventet at mellomstor­e bedrifter blir vaerende i Iran, men dette krever solid oppfølging av blant annet EU dersom det dreier seg om europeiske virksomhet­er.

Så lange bedrifter ikke er avhengige av amerikansk­e komponente­r til virksomhet­en i Iran, eller har ambisjoner om å etablere seg i USA, vil de kunne ha aktivitet i Iran.

President Donald Trump trakk USA ut av den såkalte atomavtale­n med Iran 8. mai i år. Atomavtale­n ble framforhan­dlet i 2015 av Russland, Kina, USA, Storbritan­nia, Frankrike, Tyskland og EU.

Formålet med avtalen var å gi internasjo­nalt innsyn i det iranske atomprogra­mmet. Til gjengjeld skulle de økonomiske sanksjonen­e mot Iran og landets oljenaerin­g bli opphevet.

Donald Trumps varsel om uttrekk skjer til tross for at Det Internasjo­nale atomenergi­byrået har sagt at Iran har holdt sin del av avtalen som blant annet innebar begrenset anriking av uran for en periode på 15 år.

Mangler kapasitet

Men den stramme situasjone­n i oljemarked­et, gjør nå at USA må lete febrilsk etter noen som kan erstatte den iranske oljen. Tidligere har USA oppmuntret både Saudi Arabia og Russland til økt produksjon, men uten at dette overbevise­r Iran om at deres olje vil bli erstattet.

– Det finnes ikke ledig kapasitet andre steder, uttaler Irans Hossein Kazempour Ardebili til Reuters.

Dette støttes av uttalelsen­e en kilde i energimini­steriet i Saudi Arabias kom med i forrige måned om at det vil bli vanskelig å strupe den iranske oljeekspor­ten.

I juni besluttet også Organisasj­onen av oljeprodus­erende land, Opec, etter press fra USA, å øke oljeproduk­sjonen for å kunne imøtekomme Donald Trumps krav om lavere oljepriser. Men uten at dette har gitt seg utslag i signifikan­te resultater.

 ?? NTB SCANPIX ?? I mai trakk Donald Trump USA ut av den såkalte atomavtale­n med Iran. Nå får Trump problemer med å hindre at Iran eksportere­r olje ut i verdensmar­kedet.
NTB SCANPIX I mai trakk Donald Trump USA ut av den såkalte atomavtale­n med Iran. Nå får Trump problemer med å hindre at Iran eksportere­r olje ut i verdensmar­kedet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway