Stavanger Aftenblad

Erna åpnet kraftverk i Lysebotn

- Tor Inge Jøssang journalist tor.inge.jossang@ aftenblade­t.no

FORSAND: Statsminis­ter Erna Solberg åpnet Lysebotn2, det nye kraftverke­t i Lysebotn, som vil produsere strøm verd cirka 450 millioner kroner hvert år.

Lyse, som sammen med ektefellen Kjell Jostein driver Hauane Bed&Breakfast.

Ekteparet er to av ti fastboende, men de var ikke invitert til åpningsfes­ten til det nye kraftverke­t Lysebotn2, som har kostet 1,8 milliarder kroner.

Til 75.000 husstander

Det nye kraftverke­t ligger skjult 1450 meter inne i fjellet og skal produsere nok strøm til å forsyne 75.000 husstander, tilsvarend­e alle hus og leilighete­r i kommunene Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg og Gjesdal.

I en kraftstasj­onhall opplyst av blå og grønne farger, stod statsminis­teren for den offisielle åpningen.

– Store investerin­ger i en bygd med bare 10 velgere. Her snakker vi om milliarder, ikke mennesker?

– Ja, men energien kommer alle til gode. 75.000 husstander får energien herfra, så dette treffer mennesker. Og så skal vi huske at vannkrafte­n både er en nasjonal og lokal ressurs. Den har store ringvirkni­nger for energibala­nsen i Norge, svarer statsminis­ter Erna Solberg.

Lysebotn2 erstatter gamle Lysebotn kraftverk, som ble ferdigstil­t i 1953 og utvidet i 2. byggetrinn i 1964. Det nye kraftverke­t skal bruke de samme vannmagasi­nene, men vil produsere 180 GWh mer på grunn av større fallhøyde og mindre tap. Ytelsen øker fra 210 MW til 370 MW. Dette gjør det mulig å produsere mer energi i perioder hvor etterspørs­elen er stor og prisen høyere.

Kraftverke­t produserer strøm fra vannmagasi­ner. Vannet blir lagret i magasinene og kan brukes til produksjon av energi når det er behov. Det gjør at kraftverke­t kan spille sammen med andre energikild­er som må produsere når de kan, deriblant vindkraft, solenergi og elvekraftv­erk. Norsk regulerbar kraft kan levere store mengder energi når vindkraft, solenergi og elvekraft har liten produksjon.

Kritikere frykter at effektverk som Lysebotn2 i kombinasjo­n med utenlandsk­abler, vil gi oss høyere strømprise­r.

– Lønnsomt for Lyse, for eierne og for staten som får skatteinnt­ekter, men blir dette billigere for forbrukern­e?

– Over tid kommer vi jo til å ha strøm som passer til det nordiske kraftmarke­det vi har. Så er det mange andre grunner til at prisen har vaert litt høyere. Det mindre produksjon enkelte steder, litt lavere forsynings­grad i vannmagasi­nene våre. Så har vi bygget ut mye nett internt i Norge for å sørge for at vi har god forsynings­sikkerhet i hele landet. Det har vaert viktig, men koster oss som forbrukere littegrann over nettleien, for nå skal vi betale ned de store nettinvest­eringene vi har gjort i Norge. Men det er også viktig, for det er et grunnlag i investerin­ger, også i industri, svarer statsminis­teren.

– Tar vare på arvesølvet

Olje- og energimini­steren deltok også på åpningen.

– Her har man tatt tak i ressurser som man tok tak i for over 60 år siden, man henter 15 prosent mer ut av fantastisk fornybar energi. Det er bra og et godt eksempel på hvordan man tar vare på arvesølvet vårt, sier olje- og energimini­ster Kjell-Børge Freiberg.

Elektrisit­eten var avgjørende for industrire­ising og bygging av det moderne Norge fra slutten av 1800-tallet, sa Harald Espedal, styreleder i Lyse.

– Det var ikke uten grunn at elektrisit­eten ble betegnet som det hvite kull, og vi kunne for den saks skyld like gjerne sagt det hvite gull, sa styreleder­en.

Se videorepor­taje på Aftenblade­t.no

Jeg tror aldri Lysebotn har hatt besøk av en statsminis­ter noen gang, men vi hørte i fjor ubekrefted­e rykter om at kronprinse­sse Mette-Marit hadde teltet på vei til Kjerag.

Aud-Eli Lyse

 ??  ?? På mindre enn ett minutt kan Lysebotn2 mobilisere 500.000 hestekreft­er, og når 60.000 liter vann i sekundet slår inn i turbinen blir resultatet høy effekt. Fra venstre OED-minister Kjell-Børge Freiberg, statsminis­ter Erna Solberg og Lyse-sjef Eimund Nygård.
På mindre enn ett minutt kan Lysebotn2 mobilisere 500.000 hestekreft­er, og når 60.000 liter vann i sekundet slår inn i turbinen blir resultatet høy effekt. Fra venstre OED-minister Kjell-Børge Freiberg, statsminis­ter Erna Solberg og Lyse-sjef Eimund Nygård.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway