Stavanger Aftenblad

Først Idlib, så venter andre slag

- Anders Jerichow Aftenblade­t/Politiken

DAMASKUS: Assad kan bare vinne Idlib og krigen i Syria med russisk hjelp, men fred kun med Vestens.

Assad later som om krigen i Syria snart er overstått, og som om det kun gjenstår for ham å overta Idlib-provinsen for igjen å innta rollen som Syrias ubestridte makthaver.

Russland later som om Assad er vinneren av Syria-krigen, som har pågått i sju år.

Og de vestlige regjeringe­ne later som om det ikke er deres ansvar.

Riktig så enkelt er det imidlertid ikke. Assads styrker satser riktignok på en ny offensiv for å overta byen Idlib i det nordvestli­ge Syria. Og mellom to og tre millioner syrere – mange av dem allerede flyktninge­r fra andre deler av Syria – frykter igjen å måtte flykte. Siste slag i den syriske borgerkrig­en vil det imidlertid ikke bli.

Russland har riktignok rett i at Assads militaer er i ferd med å ha overtatt mesteparte­n av det vestlige Syria, hvor hovedparte­n av befolkning­en bor. Russland er samtidig svaert klare over at Assad ikke selv har vunnet – men at militaeret hans er meget avhengig av hjelp fra det russiske flyvåpenet og fra iranske militser. Det gir Russland og Iran enorm innflytels­e, men også et ansvar – for Assad, hans seire, hans krigsforbr­ytelser med kjemiske våpen og tønnebombi­ng av sivile bydeler, og for gjenoppbyg­gingen av de enorme områdene som krigen har ødelagt.

Vesten har på sin side kun i beskjeden grad bidratt til krigen med våpen og gode råd til opprørere. Vestlige regjeringe­r vet imidlertid også at passivitet­en deres har gitt Russland, Iran og Assad en makt som de kunne ha forhindret. De vestlige regjeringe­ne har med overlegg latt Russland og Iran gi Assad hans militaere seire.

Hva vil de nå, Vesten og Russland? Hva vil Assad? Og hva vil befolkning­en i Idlib?

Idlib-protester

Befolkning­en i den nordlige Idlib-provinsen vil – neppe overrasken­de – gjerne slippe mer krig. Halvparten av dem – sikkert flere – er flyktninge­r eller såkalt internt fordrevne fra andre deler av Syria. Tusenvis demonstrer­te ifølge al-Jazeera i provinsens byer i forrige uke mot den ventede Assad-offensiven.

Assad sier selv at han ikke vil gi seg før alle deler av Syria igjen er under hans kontroll. Bare av den grunn blir offensiven ved Idlib ikke krigens siste. Militaeret hans har også en rekke slag til gode om de kurdiske delene av Syria – en fjerdedel av landet. Og selv i provinsene Assad allerede har «gjenvunnet», krever det massive styrker, russisk luftstøtte og iranske fotsoldate­r å holde på makten.

Se etter pengene

Akkurat som før krigen er Assad avhengig av maktbruk. Demonstras­joner som dem som i forrige uke fant sted i Idlib-provinsen, er ikke tillatt i hovedstade­n eller andre byer under hans kontroll.

Samtidig presser Russland på militaert for å få avsluttet krigen. Og Vesten utøver økonomisk press for å hindre Assad i igjen å bli Syrias enehersker.

For Russland vil det vaere en enestående maktdemons­trasjon hvis Assad kan la sine militaerst­yrker rulle inn i Idlib og dermed hevde at han har kon-

 ?? UGUR CAN/REUTERS/NTB SCANPIX ?? En demonstras­jon mot nye angrep mot Idlib samlet flere tusener tidligere denne måneden.
UGUR CAN/REUTERS/NTB SCANPIX En demonstras­jon mot nye angrep mot Idlib samlet flere tusener tidligere denne måneden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway