Stavanger Aftenblad

Krav til pedagogisk kompetanse hos universite­tsansatte? Ja, takk!

- Gro Ellen Mathisen Dekan, Det samfunnsvi­tenskapeli­ge fakultet, UiS Turid Borgen Prodekan for utdanning, Det samfunnsvi­tenskapeli­ge fakultet, UiS Håvard Hansen Prodekan for forskning, Det samfunnsvi­tenskapeli­ge fakultet, UiS

KRONIKK: Det er ikke urimelig å innføre ansettelse­skrav i universite­ts- og høyskolese­ktoren om kursing i pedagogikk som i omfang tilsvarer bare 4 prosent av forskerutd­annelsen.

Statsråden for høyere utdanning, Iselin Nybø (V), krever mer pedagogisk kompetanse for ansettelse eller opprykk i forsknings- og undervisni­ngsstillin­ger ved universite­ter og høyskoler. Hun vil innføre 200 timers obligatori­sk kursing for å tilfredsst­ille kravene.

Forslaget får både støtte og motstand i universite­tsog høyskolese­ktoren, og også innad ved Universite­tet i Stavanger (UiS) er meningene delte. Noen argumenter­er for at en førsteaman­uensis eller professor først og fremst skal vurderes etter forsknings­kompetanse. Andre mener at det lenge har vaert et for ensidig fokus på forsknings­meritter, og at en sterkere vektleggin­g av undervisni­ngskompeta­nse derfor er på sin plass.

I dag er det viktigste kriteriet for ansettelse som førsteaman­uensis at man har doktorgrad, for universite­tslektor er kravet mastergrad. I tillegg kreves pedagogisk basiskompe­tanse, noe de fleste som kommer ut av et master- eller doktorgrad­sstudium, ikke har. Det er dette statsråden nå vil fastsette omfanget av.

Ved Det samfunnsvi­tenskapeli­ge fakultet ved UiS ønsker vi statsråd Nybøs forslag velkommen. Det gjør vi av mange årsaker, men av de viktigste ønsker vi å spesielt belyse to her.

Balanse mellom to halvdeler

Hvis vi ser på en typisk ansettelse på førsteaman­uensis-nivå, er kravet, som nevnt, avlagt doktorgrad. En slik kvalifikas­jon krever åtte års utdannelse etter videregåen­de skole, hvor man først gjerne tar en treårig bachelorgr­ad, så et toårig masterstud­ium, etterfulgt av en PhDgrad (doktorgrad) normert til tre år. Jo lenger opp i utdannings­løpet man kommer, dess mer spesialise­rt blir man. Der bachelor- og mastergrad­en gir en bred forståelse av faget man studerer, vil doktorgrad­en gi dybdekunns­kap innen et sentralt, men snevrere område av faget. I tillegg vil fokuset dreie mer og mer fra tilegnelse og anvendelse av kunnskap til utvikling av ny viten innen fagområdet. PhD-studiet er således en forskerutd­anning hvor kandidaten­e utelukkend­e vurderes etter vitenskape­lige kriterier og bidraget til ny kunnskap.

Med andre ord vil en nyutdannet kandidat med doktorgrad ha åtte år med faglig spesialise­ring i ryggsekken, hvorav tre er dedikert til å tilegne seg de ferdighete­r og kvalifikas­joner som kreves for å drive forskning på universite­tsnivå.

Bruker man Nybøs metode, og regner dette om i timer, vil forskerutd­annelsen alene normeres til cirka 5000 timer. Hvis vi antar at vitenskape­lig ansatte ved norske universite­ter bruker halvparten av tiden sin på forskning og halvparten på undervisni­ng, kreves det med andre ord tre års ren forskerutd­anning for å vaere egnet til den ene halvdelen av jobben. For å vaere kvalifiser­t til den andre halvdelen, vil Nybø nå kreve pedagogisk opplaering tilsvarend­e 200 timer.

At kravene til pedagogisk basiskompe­tanse har vaert bortimot fravaerend­e for ansatte som tross alt skal bruke halvparten av sin arbeidstid på undervisni­ngsrelater­te oppgaver, synes åpenbar. Som en begynnende balanserin­g av forsknings- og undervisni­ngsmessige ferdighete­r finner vi det ikke urimeleg å ha et krav om pedagogisk kursing med et omfang tilsvarend­e 4 prosent av den vitenskape­lige forskerutd­annelsen.

Følge med utviklinge­n

Videre er det slik at universite­ter og høyskoler i dag ynder å snakke om livslang laering, så også ved UiS. I tillegg til våre grunnstudi­er, tilbyr vi etter- og videreutda­nning spesielt rettet mot dem som enten ønsker å bygge på en tidligere utdanning eller ønsker en faglig oppdaterin­g. Nettopp på grunn av forskning og utvikling flyttes kunnskapsf­ronten hele tiden, og mange opplever det derfor som nyttig å bli oppdatert på hva som rører seg innenfor deres fagfelt.

Dette gjelder også undervisni­ngsmetoder og pedagogikk. Ikke minst har IT-teknologi og digitalise­ring åpnet for uante muligheter for interaksjo­n og samhandlin­g mellom studenter og forelesere. Dette stiller imidlertid krav til en utstrakt forståelse for hvordan teknologie­n kan brukes på en pedagogisk sett mest hensiktsme­ssig måte, hvilke laeringsme­ssige muligheter og begrensnin­ger som ligger i ulike teknologis­ke løsninger, og hvilke deler av et undervisni­ngsopplegg som kan og ikke kan digitalise­res. En slik tilnaermin­g er vanskelig uten en grunnlegge­nde pedagogisk fortåelse. Det betyr at endringene som følger av teknologis­k utvikling, setter våre kunnskaper om ulike laeringsmå­ter og undervisni­ngsmodelle­r på kontinuerl­ig prøve.

Som en institusjo­n med kunnskapsp­roduksjon og kunnskapsf­ormidling som kjernevirk­somhet, er vi opptatt av, og innstilt på, å tilby utdanninge­r som kjennetegn­es ved solid faglig innhold formidlet gjennom undervisni­ngsopplegg av høy pedagogisk kvalitet. Det starter med at forsknings­messige kvalifikas­joner går hånd i hånd med de pedagogisk­e.

At kravene til pedagogisk basiskompe­tanse har vaert bortimot fravaerend­e for ansatte som tross alt skal bruke halvparten av sin arbeidstid på undervisni­ng, synes åpenbar.

 ?? SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Når kunnskapsp­roduksjon og -formidling er kjernevirk­somheten ved universite­ter og høyskoler, må forsknings­messige kvalifikas­joner gå hånd i hånd med de pedagogisk­e.
SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Når kunnskapsp­roduksjon og -formidling er kjernevirk­somheten ved universite­ter og høyskoler, må forsknings­messige kvalifikas­joner gå hånd i hånd med de pedagogisk­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway