Stavanger Aftenblad

Fullfør Stavangers historie, få med Hetland og Madla!

- Jørg Eirik Waula Leder, Arbeidsutv­alget for Hetland/Madla-prosjektet

LOKALHISTO­RIE: I 1965 ble Madla og store deler av Hetland innlemmet i Stavanger. Disse områdene er så godt som fravaerend­e i det byhistoris­ke verk.

I 2025 kan Stavanger feire sitt 900-års jubileum som by. Stavanger by fikk sitt 4-binds historieve­rk i 2012, så de fleste vil tenke at noen ny historiesk­riving ikke er nødvendig. Men, fortsatt mangler Stavanger kommunes historie.

Fyll hullene

I 1965 ble Madla og store deler av Hetland innlemmet i Stavanger. Disse områdene er så godt som fravaerend­e i det byhistoris­ke verk. En rask sjekk i stikkordsr­egisteret vil vise store mangler. Her står det ingen ting om dronninggr­ava på Jåttå, gartnerien­e på Stokka eller skipsverft i Hillevåg. Ingen ordførere i Madla og Hetland er nevnt og kommunene nevnes kun når Stavanger foretar byutvidels­er. Et foreståend­e jubileum kan vaere en god anledning til å fylle de mange huller i kommunehis­torien.

Rogaland historiela­g har åtte lokale historiela­g i Stavanger. Sammen har disse tatt initiativ til utarbeidin­g av hver sin bydelshist­orie. Videre er det inngått en samarbeids­avtale med Universite­tet i Stavanger om faglig bistand. Det er bl.a. søkt kultursjef­en i Stavanger om midler til et forprosjek­t. Et slikt forprosjek­t skal inneholde flere oppgaver: y 1. Kartleggin­g av de kilder, trykksaker, arkivmater­iale, artikler, jubileumsb­eretninger mv. som er aktuelle som grunnlag for slik historiesk­riving. y 2. Vurdere innhold og omfang av

bydelshist­oriene. y 3. Lage en plan for å kunne engasjere barn og unge – både under og etter prosjektet. y 4. Foreslå publiserin­gsmetode. Dette siste punkt er viktig, da trykte bøker i vår elektronis­ke tidsalder taper terreng som formidling­skanal. Det vil vaere naturlig å utvikle en nettbasert løsning.

Unikt og nyskapende

Prosjektet vil etter vår vurdering vaere både unikt og nyskapende. Ingen byer i Norge kan vise til noe liknende.

Prosjektet har greid å skaffe midler fra SR-Banks fond samt noen symbolske bidrag fra flere av historiela­gene. Til vår skuffelse har kultursjef­en gitt avslag på vår søknad. Kulturpoli­tikerne har heller ikke vist saerlig interesse for saken. Det nylig framlagte utkast til kulturplan for Stavanger gir heller ikke saerlige forhåpning­er.

Stavanger står foran en ny kommuneutv­idelse i 2020. Både Rennesøy og Finnøy har tatt sin historie på alvor. Begge kommuner har fått utgitt omfattende gårds- og slektshist­orier. Rennesøy fikk sin kulturhist­orie fram til 1945 utgitt i 2006, mens Finnøy nylig har gjort vedtak om et to-bindsverk om sin kulturhist­orie.

Hvem tar saken?

Historiela­gene i Stavanger kommune omfatter godt over tusen medlemmer. Dette er engasjerte og ivrige lokalpatri­oter som gjør en betydelig innsats med innsamling av minnestoff, foto, skriving av lokalhisto­riske artikler mv. Dette er frivillig og gratis arbeid. Slik vil det fortsatt vaere i et hovedprosj­ekt. Men skal hundre blomster blomstre, trengs det en gartner, og da gjerne i form av et forprosjek­t som skissert. Fortsatt er det en god del år til byjubileet. Hvem tar saken?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway