Stavanger Aftenblad

Bompenger kan vaere ulønnsomt

- Kjell Skartveit Lokallagsl­eder Partiet De Kristne, Stavanger

POLITIKK: Bompenger er en form for skatteinnk­reving og har som alle former for skattleggi­ng, utilsikted­e konsekvens­er.

Bompengeor­dninger er nødvendig for å finansiere nye veier og kollektivt­ransport. Påstanden blir gjentatt så ofte at vi alle står i fare for å tro på påstanden. Det er som om vi har glemt statsbudsj­ettet og statens ansvar for skatteinnk­reving. Kravet om effektivit­et og sosial profil er borte. Bompenger er en form for skatteinnk­reving og har som alle former for skattleggi­ng utilsikted­e konsekvens­er.

Bompenger har den konsekvens at vi begynner å opptre mindre rasjonelt enn vi ellers ville gjort. Bompenger gjør det dyrt å bruke veier som allerede er bygget og fører til at innbyggern­e bruker ferdige veiene mindre enn de bør.

Blir for få som bruker veien

Gode veier fører til at produktivi­teten går opp og levestanda­rden stiger, men det forutsette­r at de blir brukt. Mennesket er imidlertid rasjonelt og søker alltid etter de mest økonomiske løsningene, og blir det mest rasjonelt å kjøre omveier, sykle eller å gå fordi bompenger gjør det for dyrt å bruke bil, så gjør vi det. Bompenger er i et slikt perspektiv samfunnsøk­onomisk ulønnsomt. Å hindre innbyggern­e å bruke veier som allerede finnes, er rett og slett svaert lite fornuftig. Bruk av bompenger kan faktisk føre til at store veiprosjek­ter som i utgangspun­ktet er samfunnsøk­onomisk lønnsomme, blir ulønnsomme, det blir for få som bruker dem.

For det andre er bompenger en svaert lite effektiv måte å kreve inn skatt på. Vi har allerede velfungere­nde systemer for skatt og avgifter. Bompengeor­dningens svaert negative sosiale profil understrek­er ytterliger­e svakheten med denne typen skattleggi­ng.

Bompenger er imidlertid fornuftig dersom man må begrense trafikken i et gitt område. Da kan man sette nivået på bompenger så høyt at trafikkmen­gden kommer ned til den størrelsen man mener er fornuftig. I enkelte storbyer har man gjennomfør­t dette med suksess. Når veinettet er et begrenset gode, det vil si at man ikke har mulighet til å bygge ut mer, og kapasitete­n er sprengt, er bompenger en god løsning. Da får man den optimale samfunnsøk­onomiske løsningen: De med størst betalingsv­illighet bruker veien.

Man snakker mye om køene i rushtiden på Motorveien til Forus, men hvis det er der skoen trykker, så er det bare tilgangen til Forus som bør reguleres med bompenger, og da kun i rushtiden. Resten av døgnet bør det vaere gratis å bruke de samme veiene, noe annet er samfunnsøk­onomisk ufornuftig.

For kostbare prosjekter

Det hevdes at vi trenger bompenger for å bygge ut nye kollektivt­ransportlø­sninger. Til det er det å si at dersom kommunene på Nord-Jaeren planlegger prosjekter så store at de trenger denne typen finansieri­ng, tyder alt på at prosjekten­e rett og slett er for kostbare.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway