Stavanger Aftenblad

Stopp matsvinnet, velg snål frukt og grønt

- Hanne Johansen Too Good To Go

MATSVINN: Sommerens tørke har ført til tøffe vekstforho­ld for de norske grønnsaken­e og resultert i flere «snåle» grønnsaker enn vanlig.

Vanligvis må frukt og grønt passere strenge skjønnhets­krav før de havner i butikkene, men i år har vi sett en fantastisk innsats for å hjelpe bøndene med å få solgt maten de har produsert. Matmerk forteller for eksempel at grønnsaksg­rossistene har justert ned kravene til utseende, og tatt i mot grønnsaker som vanligvis ville ha blitt sendt tilbake til bonden og endt opp som matsvinn. Krokete gulrøtter, små poteter og solbrent løk er eksempler på snåle grønnsaker som har funnet veien til butikkhyll­ene denne høsten.

Enorme mengder kastes

La oss sørge for at dette ikke blir et engangstil­felle. For selv om det er flere snåle grønnsaker i år enn normalt, kastes det enorme mengder frukt og grønt hvert eneste år fordi de ikke lever opp til skjønnhets­kravene.

I sommer ble vi i Too Good To Go kontaktet av Laerdal Grønt, som fortalte at de hvert år må kaste flere tonn moreller fordi de havner utenfor butikkenes produktspe­sifikasjon­er. De kan vaere litt sprukne eller noen millimeter for små. Da morellene ble lagt ut for salg gjennom appen vår strømmet folk til for å redde dem, og nesten 600 kilo moreller unnslapp sin skjebne i søpla.

Vise at de tar feil

Dagligvare­bransjen mener at vi som forbrukere ikke ønsker å kjøpe krokete gulrøtter eller små moreller, selv om de er like gode. Nå må vi vise at de tar feil ved å kjøpe høstens snåle grønnsaker, og ved å etterspørr­e dem også til neste år, året etter og året etter der igjen – tørke eller ei. På denne måten blir de snåle grønnsaken­e snart helt normale, og vi kan forhindre at tonnevis med deilig norsk frukt og grønt ender opp som matsvinn hvert år. Er du med?

 ?? MADLA HISTORIELA­G ?? – Til vår skuffelse har kultursjef­en gitt avslag på vår søknad til forprosjek­tet, skriver Jørg Eirik Waula. Her fra Madla i gamle dager.
MADLA HISTORIELA­G – Til vår skuffelse har kultursjef­en gitt avslag på vår søknad til forprosjek­tet, skriver Jørg Eirik Waula. Her fra Madla i gamle dager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway