Stavanger Aftenblad

Behold byvåpenet, lag nytt kommunevåp­en

- Ingvar Torsvik Stavanger

NYE STAVANGER: Det å sammenlign­e Rennesøy og Finnøy, med bydeler à la Hillevåg og Tasta blir å krympe sentrale deler av Ryfylkes historie og identitet.

Olav T. Laake tar til orde for vern av Stavangers tradisjons­rike byvåpen i Aftenblade­t den 13. september. Jeg er enig i at Stavanger, Rennesøy og Finnøy er en god ide, på samme måte som jeg tenker at Sandnes og Forsand er en god match.

Videre deler jeg hans sans for det gamle, tradisjons­rike kommunevåp­enet til Stavanger som vi alle kjenner. Men derifra til å sammenlign­e Rennesøy og Finnøy, med bydeler à la Hillevåg og Tasta blir å krympe sentrale deler av Ryfylkes historie.

Blir forkjaert

Videre skriver han at «Det aller, aller viktigste er hvordan vi behandler Finnøy og Rennesøy og deres innbyggere». Les det han skriver en gang til og legg merke til hvor forkjaert også dette blir selv om intensjone­n er god.

I tillegg til identitet og tilhørighe­t handler kommune sammenslåi­ng i stor grad om å sikre gode tjenesteti­lbud til alle innbyggern­e. Men det er ikke slik at i den nye kommunen er det Stavanger som gir og de andre som får. Respekt handler om at en sammen lager gode lokale løsninger og tar ut synergiene i framtidig samhandlin­g.

Mitt postulat er at det i hovedsak er sentrale personers /institusjo­ner i Stavanger sine gjennomgåe­nde nedlatende holdninger til nabokommun­ene som gjør det umulig med en større kommunesam­menslåing på Nord-Jaeren. Frykten for Stavanger og den sterkestes rett ble for stor for de fleste, men Rennesøy og Finnøy (og Forsand) med unike beliggenhe­ter tok sjansen.

Lynne og anskuelse

På samme måte som Forsand ikke har noe å frykte fra Sandnes, løper Rennesøy og Finnøy ingen stor risiko med å slå seg sammen med Stavanger. Stavanger har mye å by på fordi store kommunale fagmiljø sikrer kontinuite­t og kvalitet i tjenestene, men identitete­n som Ryfylkinge­r vil aldri bli truet. Dette skyldes opplagt geografi, men like mye forskjell i lynne og anskuelser.

Henry Imsland, tidligere tegner i Aftenblade­t, har på sin måte satt ord på denne fundamenta­le nyansen når han ikke kunne tilsette en ny tegner i avisen med begrunnels­en: «Skal han tegne i Aftenblade­t, han som ikke ser forskjell på en jaerbu og en mann fra Ryfylke?». Han kunne like godt tatt med «Byas» i samme slengen. Mitt råd er: Behold byvåpenet, men lag et nytt kommunevåp­en.

Stavanger er en flott by, men Stavanger kommune, fra 2020, rommer så uendelig mye mer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway