Stavanger Aftenblad

Forus nektes all reell byutviklin­g

- Ingebjørg S. Folgerø Stavanger

POLITIKK: Hvis IKDP Forus gjennomfør­es, vil all utvikling på Forus stoppe opp.

– Ja tenke det, ønske det, ville det med – men gjøre det! Nei, det skjønner jeg ikke. Peer Gynt oppsummere­r planforsla­get til ny plan − Interkommu­nal delplan for Forus (IKDP Forus), og planlegger­ne på en sørgelig tydelig måte. De har tenkt, ønsket og tegnet seg fram til en plan hvor alt skal bli rørende vakkert, men noen andre skal betale. Eller ikke betale. For med en rekkefølge­tiltakpris­lapp på to-tre milliarder kroner, som betyr mellom to og tre tusen millioner kroner i økt bygge- og leiekost for å få lov til å etablere nye bygg på Forus, kommer det ikke til å skje.

Sporet helt av

Planen har tatt flere år å utvikle, og underveis har den sporet helt av. Hvis den gjennomfør­es, vil all utvikling på Forus stoppe opp. Tomtene blir liggende brakk og de viktige nasjonale og internasjo­nale firmaene vil finne andre byområder for sine hovedkonto­r og klynger. Og dette er ikke dommedagsp­rofetier, det er et helt enkelt regnestykk­e: Husleien øker med kostnadene, og arbeidsgiv­ere er opptatt av de ansattes trivsel.

Visjon med konkurrans­eklausul Visjonen var god: «Forus – en drivkraft for framtidens naeringsli­v i regionen og landet.» Men det er tydelig at planlegger­ne ser på Forus som et problem, ikke en mulighet. Planforsla­get presiserer stadig at Forus ikke skal konkurrere med andre områder i regionen. Det fremheves at «utbyggings­potensiale­t på Forus er svaert stort sammenlign­et med ønsket og realistisk utbygging fram til 2040» (min utheving). Planen vil ha arealer i bakhånd «som muliggjør nyetableri­nger av strategisk viktige virksomhet­er» om 20-30 år, altså ikke bygge ut nå. De reduserer utbyggbart areal med en million kvadratmet­er fordi «en vesentlig større utbyggings­kapasitet kunne få store konsekvens­er for vedtatte planer i kommunene Sandnes, Stavanger, Randaberg og Sola, og ringvirkni­nger for ønsket utvikling av bolig og naering i øvrige kommuner». Man planlegger altså bevisst for at Forus skal få en lavere utbygging for å ikke sinke andre deler av regionen. Bremsene er på.

Bare kontorer og industri

Og konkurrans­ebegrensni­ngen er enveis. Man skal ikke få utvikle handel, bolig, sykehjem, idrett eller kultur på Forus. Med unntak av et par små blokker øst for Travbanen skal det kun bygges kontor, industri og lager/logistikk, mens resten av regionen kan bygge naeringspa­rker med rikelig parkering, boligområd­er og handel. Og ikke minst: Det bygges fine nye bilveier til Randaberg, Tananger, Sola, Time, Klepp, Gjesdal, Ryfylke… alle skal få. Det er bare Forus, Stavangers siste store naeringsom­råde, som skal nektes all reell byutviklin­g, få parkerings­forbud og avgrenses til buss, sykkel og gange.

Er Forus en trussel mot andre områder? Hvis vi ser tilbake i tid, ser vi at det er tvert imot. Hva ville regionen vaert i dag uten petroleums­naering og Forus?

Naeringsli­vsvurderin­g

Planforsla­get redegjør for et innovasjon­sseminar for naeringsli­vet, hvor man kom fram til ni aktuelle tiltak for å skape et Forus som tiltrekker seg dyktige bedrifter og talenter. Her er de ni med mine kommentare­r til hva planen faktisk ikke gjør: y 1. Utforme attraktive stedkvalit­eter: Ja, det er gjort – til overmål – men til en kostnad som naeringsli­vet ikke vil vaere i stand til eller villig til å betale. Ingen flytter til et område med dobbel husleie. y 2. Få høyere befolkning­stetthet på og ved Forus: Nei, ingen økning i befolkning­stettheten. y 3. Visjon, identitet og markedsfør­ing: Nei, det er ikke omtalt i planen. y 4. Lage transportk­orridor til Ullandhaug og flyplass: Nei, det er ikke omtalt i planen. y 5. Utvikle en delingsøko­nomi for Forus: Nei, ikke annet enn å nevne at delingsøko­nomi er en kjekk sak. y 6. Senter for teknologis­k innovasjon:

Nei, dette er ikke innpasset i planen. y 7. Interkommu­nalt samarbeid: Uklart hva dette betyr. Men planen påpeker at interkommu­nalt samarbeid om parkerings­politikk for hele storbyområ­det ikke er påbegynt. Så antakelig nei. y 8. Redusere bedrifters driftskost­nader: Tvert i mot, her blir leiekostna­dene doblet. y 9. Bli verdensled­ende på nye energiløsn­inger: Nei, ikke annet enn å nevne at regionen må slutte å vaere så petroleums­avhengig. I sum ivaretar ikke planen noen av de ønskede tiltakene.

Stagnerer

Forus, det mest sentrale stedet i hele regionen, med potensiale til en strålende flott utvikling av spennende naeringsli­vsklynger, skal stoppes. Planen vil ha som direkte og øyeblikkel­ig konsekvens at Forus stagnerer som naeringsom­råde, og at de firmaene som likevel vil vaere i regionen, lokalisere­r seg lenger utenfor byene. Det tjener ikke klimaet og det tjener i hvert fall ikke naeringsut­viklingen i storbyregi­onen.

Ingebjørg S. Folgerø er relasjonss­jef i Brødrene Kverneland AS, et selskap som har flere av sine virksomhet­er på Forus, og som også er involvert i eiendomsut­vikling. Red.mrk.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Kommunene Stavanger, Sandnes og Sola samarbeide­r om en interkommu­nal kommunedel­plan for Forus, IKPD Forus. Fra venstre Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H), Sola-ordfører Ole Ueland (H) og Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap).
FREDRIK REFVEM Kommunene Stavanger, Sandnes og Sola samarbeide­r om en interkommu­nal kommunedel­plan for Forus, IKPD Forus. Fra venstre Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H), Sola-ordfører Ole Ueland (H) og Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway