Stavanger Aftenblad

Tatovering­skunst har møtt galleriveg­gen

- Elisabeth Bie tekst og foto elisabeth.bie@aftenblade­t.no

SANDNES: Tatovør Glenn Flesjaa har samlet bilder og malerier fra noen av verdens beste tatovører til Norges første tatovering­sutstillin­g på KinoKino.

Tatovering­er hører jo hjemme på huden. Kanskje får du deg én og blir hekta. Fyller på med nye der det er bar hud igjen. Men tatovering­skunsten som er stilt ut i KinoKino kunstsal, handler om de helhetlige tatovering­ene, designet og utført av tatovering­skunstnere med sin egen, gjenkjenne­lige stil. Tatovering­er som er designet for hele armen (sleeve) eller hele kroppen (body suit).

– Jeg utfører jo også vanlige enkelttato­veringer i jobben. Men det er denne typen tatovering jeg brenner for, sier Glenn Flesjå, som både er initiativt­aker og utstiller på «Endless knowledge»-utstilling­en.

Eksplosiv interesse

Etter som «halve Norge» nå er dekket av blekk, har det også utviklet seg trender som kan tidfeste tatovering­ene i større eller mindre grad. Tribal-tatovering­ene, som hentet inspirasjo­n fra eldgamle tatovering­er hos stammefolk, var lenge populaere, før de plutselig ble veldig «ut». Så kom farger og sleeves.

– Hvilke trender gjelder i tatovering nå?

– Ingen av tatovørene som er utstilt her, er opptatt av trender. De represente­rer i stedet tidløse, personlige stilarter. Men jeg ser at skrift blir stadig mer populaert. Og tendenser fra blant annet London tyder på at den uglesette tribaltato­veringen kan vaere på vei tilbake, sier Glenn.

Selv har 39-åringen jobbet i mange stilarter siden han startet i laere på Løkkeveien i Stavanger for 20 år siden. De siste 12 årene har han eid sitt eget tatovering­sstudio i Sandnes, Iron Shield Tattoo. Og for ti år siden landet han selv på den japansk tatovering­sstilen. Japanerne var de første som utviklet tatovering­en som bilder, og stilen er tradisjone­lt preget av motiver som drager og koifisker.

– Flere hundre år gamle motiver er fortsatt like aktuelle, og kvaliteten er fantastisk. Jeg har sett flere hundre år gamle sleeves som fortsatt ser utrolige ut.

– Bruk svarte streker

Han mener tatovering­er av god kvalitet bør inneholde svarte streker. Mens lyse fargetatov­eringer falmer i takt med at de øvre hudlagene byttes ut, kan de svarte strekene holde seg fine hele livet.

Alle tatovørene som deltar i «Endless knowledge»-utstilling­en ble bedt om å sende inn fotografie­r av helhetlige arbeider de selv har designet og utført, samt et maleri eller print av et opprinneli­g design.

Glenn selv stiller i tillegg ut flere egentegned­e såkalte scrolls under vignetten «Scrolls of dragons». Dette er en gammel japansk tradisjon for å vise fram sammenrull­bare veggbilder. Han har blant annet laget et verk som er satt sammen av fem forskjelli­ge scrolls.

Internasjo­nal deltakelse Tatovørene som viser sine design i forskjelli­ge stilarter på utstilling­en er Claudia Desabe, Filip Leu, Mick Tattoo, Luke Atkinson, Jondix, Ichibay, Yutaro Sakai, Henry Lewis, Marius Meyer, Deno, Sinsentido, Israel Silva Torres, Glenn Cato Rasmussen, Christoffe­r Jaarvik Hetland og Glenn Flesjaa.

Ifølge Glenn er flere av disse som verdensstj­erner å regne i tatovering­faget. Han har i årenes løp selv oppsøkt dem, blitt tatovert av dem og blitt venner med dem. Derfor fikk han også utelukkend­e positiv respons da han spurte dem om bidrag til utstilling­en.

Flere av dem var også til stede på utstilling­såpningen 7. september, der over 200 personer stilte.

– Vanligvis kommer det 40– 50 personer på utstilling­såpningene. Vi var helt sjokkerte over publikumst­ilstrømmin­gen, sier gallerieie­r Jan Kjetil Bjørheim.

Utstilling­en skal også henge når KinoKino-lokalene skal huse ølfestival­en Sur & Bitter 28. og 29. september.

– Da finner vi en måte å dekke til de mest sårbare verkene for eventuelt søl, sier Bjørheim.

 ??  ?? Glenn Flesjaa foran bildene av sine egne tatovering­sverk og maleriet av en body suit.
Glenn Flesjaa foran bildene av sine egne tatovering­sverk og maleriet av en body suit.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway