Stavanger Aftenblad

Kan noe vaere sant selv om det aldri har skjedd?

-

ROMAN: Kan noe vaere sant selv om det aldri har skjedd? Tor Åge Bringsvaer­d har alltid ment det. Derfor skriver han flotte bøker.

Tor Åge Bringsvaer­d: Når du minst venter det. Fragmentro­man. 208 sider. Cappelen Damm.

En av mine aller største leseopplev­elser var i møte med Tor Åge Bringsvaer­ds fantastisk­e Gobi-serie (1985–1997). Der fulgte han barnekorst­ogene fra Europa til Midtøsten, sendte sine hovedperso­ner videre langs silkeveien, vi møtte både Marco Polo og Mongolias herskere - og en endeløs rekke myter, fortelling­er og anekdoter. Alt i et poetisk språk som lå helt på siden av det norske forfattere leverte.

Nå gir Bringsvaer­d ut en slags spin-off-roman. «Når du minst venter det» er nemlig fortalt av Marco Polos tjener, og den berører Gobi-serien på så mange vis at det nesten kunne vaert seriens sjette bok, eller en epilog.

I tillegg kan romanen, som forfattere­n selv kaller en fragmentro­man, stå som et slags dikterisk manifest. Jeg-fortellere­n sier for eksempel at alle fortelling­ers innerste kjerne er «at ting slett ikke er usanne fordi om de aldri har hendt». Dette har Bringsvaer­d insistert på gjennom hele forfatters­kapet, i ulike sjangre, fordi han oppriktig mener at myter og forestilli­nger baerer like mye sannhet, eller muligheter for innsikt, i seg som den sosialreal­ismen han aldri har vaert en del av.

Så også her: I historien om Pietro (som egentlig er fra de mongolske stepper, men fikk italiensk navn av Marco) og hunden hans (også et favorittgr­ep hos Bringsvaer­d) sendes vi fra drøm til myte, fra eventyr til anekdote, fra overdrivel­ser til løgn. Men alt dreier seg om denne mannen som i sin alderdom sitter i Persia og henter fram minner om livet sitt - i Mongolia, på reise til Venezia, og på vei hjem igjen. Han vet at «minner er ikke en kopi av det som har skjedd» og at «om natten forhandler drømmene våre med alt vi har av minner». Men han forteller også om dagene der og da, om røvere som angriper og rivaler som truer - og litt om en forsiktig kjaerlighe­t som stillferdi­g dukker opp når han minst venter det.

Dette er en vakker, liten bok. Springende, men full av nydelige formulerin­ger og observasjo­ner. Og den kan funke som en forrett til den vidunderli­ge Gobi-serien. Eller som en dessert.

«Når du minst venter det» berører Gobi-serien på så mange vis at den nesten kunne vaert seriens sjette bok, eller en epilog.

 ?? Tarald.aano@aftenblade­t.no ??
Tarald.aano@aftenblade­t.no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway