Stavanger Aftenblad

Kapittels store betydning

-

LEDER: Det blitt helt legitimt å hevde at jorden er flat som en pannekake. De som snakker sånn, må selvsagt få holde på.

Kampen om sannheten er blitt mer intens de siste to årene. Mangelen på felles referansep­unkter gjør at publikum orienterer seg på vidt forskjelli­ge arenaer. Tilfanget at medier og andre påvirkning­sfaktorer er så mangfoldig at det er blitt temmelig lett å finne støtte for selv de mest absurde påstander der ute.

I et slikt villniss er det blant annet skapt rom for nettsteder som Faktisk.no, og flere utenlandsk­e søstre, plattforme­r etablert for å ettergå påstander i egne og andre medier, og i de sosiale mediene. Mye blir stemplet med «faktisk helt feil».

Det er provoseren­de for mange stadig å høre at jorden er flat. Enda vanskelige­re er det å svelge at det brukes det den amerikansk­e presidente­ns stab kaller «alternativ­e fakta», for å bygge opp om et kontrovers­ielt verdisyn, for eksempel om innvandrin­g.

I kjølvannet av dette har det oppstått en «no platform»-bevegelse, der framtreden­de enkeltpers­oner, institusjo­ner og medier taler varmt for å la vaere å gi disse alternativ­e stemmene et sted å ytre seg.

I Morgenblad­et har spaltist Sumaya Jirde Ali tatt til orde for no platformin­g av nettsteder som spesialise­rer seg på hets og ekstreme holdninger i innvandrin­gsspørsmål, som for eksempel Resett.no.

Dette er tanker som etter vår mening er like ville som disse nettsteden­es egne synspunkte­r. Dessverre illustrere­r dette noe av ytringsfri­hetens vilkår i Norge.

Vi reagerer strengt tatt på det meste som kan ha karakter av sterke ord. Vi liker ytringsfri­het, men bare innenfor konformite­tens grenser.

Dagbladkom­mentator John Olav Egeland skrev i en kommentar forrige uke at retten til å si hva man mener også omfatter «det som er urimelig, som provoserer, krenker og sårer. Vi må laere oss å leve med det.»

Han har helt rett. Vi kan ønske oss saklighet, men kan ikke kreve en slags garanti for at menneskers verdighet ikke blir utfordret.

Her har rollen til Stavanger som friby og arrangør av ytringsfri­hetsfestiv­alen Kapittel en viktig rolle.

Når årets Kapittel åpner onsdag ettermidda­g, er det i kjølvannet av en polarisert svensk som endte med SVTs katastrofa­le beklagelse av et utsagn fra Sverigedem­okratene.

Kapittel er viktig både for vår region og for Norge, ja også utover landegrens­ene. Programmet ser ut til å ta dette innover seg og gjør at Stavanger de neste dagene kan befeste sin rolle som pådriver av en fri og åpen samtale. Lykke til.

Vi kan ikke kreve en slags garanti for at menneskers verdighet ikke blir utfordret.

 ?? ANDERS MINGE ?? Kapittelsj­ef Espen Røsbak med stort og viktig program for årets festival.
ANDERS MINGE Kapittelsj­ef Espen Røsbak med stort og viktig program for årets festival.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway