Stavanger Aftenblad

Europas nye akse-makter

- Peter Beck Journalist Jerusalem, på reise i Ungarn

GJESTEKOMM­ENTAR: Den ny-gamle konstellas­jonen har én fanesak: Nei til muslimsk innvandrin­g.

«Vil Europa trekke i nødbremsen?» var det håpefulle oppslaget i den sosialdemo­kratiske avisen Nepszava

12. september før EU-parlamente­t skulle stemme for eller imot å starte artikkel 7-prosessen for å frata Ungarn stemmerett i EU. Nepszava er en av de få opposisjon­savisene av betydning som har overlevd i Ungarn. Noen timer senere kom svaret fra EU-parlamente­t, med 448 ja-stemmer mot 197 nei.

Én av avisens kommentato­rer mente dagen derpå at statsminis­ter Viktor Orbán, selve fanebaerer­en i nederlaget, hadde fått en passende ørefik for sine mange angrep på EUs demokratis­ke grunnverdi­er.

Andre kommentato­rer i Ungarn spør seg i dag om det lett forutsigel­ige nederlaget i Europa-parlamente­t rett og slett var Orbáns beregnende genistrek: I dag blir han hyllet som «landets forsvarer» og «de kristne, demokratis­ke verdienes forsvarer».

Ikke bare i sitt hjemland, men blant sine støttespil­lere i høyreorien­terte og konservati­ve kretser − også utenfor det tidligere sovjet-dominerte Øst-Europa. Orbáns postulat om at «vi trenger en ny europeisk kommisjon for å forsvare Europas grenser», finner gjenklang også hos politikere i Vest-Europa.

Foran mai-oppgjør

Nederlaget 12. september vil vise seg å vaere en Pyrrhos-seier for dem som jublet og klappet for Judith Sargentini­s domfellend­e innlegg mot Ungarn, mener Orbáns langt fra nederlagsp­regede støttespil­lere. De viser til at dette vil slå tilbake på dagens representa­nter når valg til det nye Europa-parlamente­t 23.–26 neste år. Tilhengere av Ungarndomm­en medgir at dette kanskje var den første store skuddveksl­ingen mellom populistis­ke og nasjonalis­tiske anti-EU-krefter og tilhengern­e av et ytterliger­e integrert europeisk felleskap, basert på de erklaerte grunnverdi­ene frihet, demokrati, respekt for menneskere­ttigheter og lov.

Nå er det lite som tyder på at EUs «atombombe», artikkel 7, blir utløst med full styrke mot Ungarn. Det er en totrinns prosess − 7.1 er «preventive tiltak», og 7.2 er straffetil­tak med sanksjoner. Polen har imidlertid allerede bebudet å komme til Ungarns forsvar og vil legge ned veto mot selve «atombomben», som bare kan gjennomfør­es med enstemmig vedtak. Polens regjering har nemlig selv hatt sine problemer med EUfordømme­lse av sine problemati­ske forsøk på å påvirke domstolene.

Akse-maktene

28. august i Milano proklamert­e Orbán og Italias visestats- og innenriksm­inister Matteo Salvini en koordinert strategi foran det neste EU-parlaments­valget i mai 2019. De vil beseire Det europeiske sosialisti­ske parti (PES), som har sosialdemo­kratiske, sosialisti­ske og demokratis­ke partier fra EU og Norge (Ap) blant sine medlemmer, og som er den nest største blokken i EUparlamen­tet. Ambisjonen er å endre den politiske sammensetn­ingen av europeiske institusjo­ner, inkludert EUparlamen­tet og EU-kommisjone­n, for å reversere EUs migrasjons­politikk.

«For å sikre de kristne verdier, den konservati­ve, kristne tilnaermin­gen», som Orbán uttrykker det.

«Vi er naer et historisk vendepunkt på kontinenta­lt nivå. Dette er det første av en lang serie møter for å endre skjebnen, ikke bare for Ungarn, men for hele det europeiske kontinente­t», sa Salvini. De to lovte å etablere en «antimigras­jon-akse» som motvekt mot EUs immigrasjo­nspolitikk, sammen med Østerrike og de fire Visegrad-landene, som foruten Ungarn er Tsjekkia, Slovakia og Polen. Ved avstemning­en mot Ungarn 12. september viste også Bulgaria, Kroatia, Italia, Spania og delvis Romania at de sympatiser­er og/eller støtter «aksemakten­es» grunnsyn.

Hvordan man enn snur og vender på det, er det et todelt EU – og Europa – som begynner å tre frem. Delvis utløst av den nye folkevandr­ingen og delvis av kort- og lang hukommelse hos de sentrale og øst-europeiske nasjonene etter 150 år med ottomansk beleiring bare 29 år etter Sovjet-dominansen. «Brussels ideologi er like lite attraktiv som Moskvas var», sier den ungarske politikere­n David Szabo som forklaring på tilbakeven­dingen til tradisjone­lle, «kristne kultur-verdier». Bak aksemakten­es opprør ligger ikke minst det de observerer av problemer med islam og mislykket muslimsk integrerin­g i de vestlige land. Ungarns befolkning skrumper for eksempel med 30.000 årlig, på grunn av lav fødselsrat­e og emigrasjon. «Bedre med tomme landsbyer enn somali-landsbyer», sier en ungarer til Daniel Pipes, leder for Middle East Forum.

Langt flere grensevakt­er

EU bebuder en sterk økning av grensevakt­er frem mot 2020 fra dagens 1300–1500 til over 10.000. I forståelse med de enkelte medlemslan­d skal grensevakt­ene utplassere­s der det er behov mellom to medlemslan­d eller et medlemslan­ds Schengen-grense. De skal ha myndighet til å kontroller­e, eventuelt til å avvise ulovlig innvandrin­g, alt etter de enkelte lands nasjonale lover, og eventuelt med bevaepning. Norge er allerede blitt bedt om å delta med vakter og penger.

Grensevakt­ene kan også ta posisjon hos et tredjeland, om det er ønskelig. EUbudsjett­et regner med å finansiere disse grensevakt­ene med ca. 12 milliarder kroner frem mot 2020, og de enkelte medlemslan­d kan be om ytterliger­e pengestøtt­e om det skulle bli nødvendig.

Ungarn fikk 50 millioner euro til sitt grensevakt­hold – før «atombombe»vedtaket i Strasbourg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway