Stavanger Aftenblad

Du risikerer å betale rushtidsav­gift på Nord-Jaeren før kl. 07

- Dag-Henrik Fosse journalist dag.henrik.fosse @aftenblade­t.no

SANDNES: Om lag 5 prosent av bilistene som passerer bommen kan komme til å betale rushtidsav­igift selv om de ikke passerer i rushet. Årsaken er utdatert teknologi i købrikkere­gistrering­en. Nytt system er på plass i 2019.

Rushtidsav­giften innføres på Nord-Jaeren klokken 7, mandag 1. oktober, om 12 dager. Alle som kjører inn i en bomring mellom klokken 7 og 9, må betale rushtidsav­gift hvis ikke de har fritak, som for eksempel elbiler.

Slik er reglene:

Men så er det slik at det er den første passeringe­n gjennom en bomstasjon som bestemmer om du skal betale lav eller høy sats. Og skjer den første passeringe­n før rushtidsav­giften slår inn, og ferden fortsetter inn i en eller flere bomringer etter klokken 7, så belastes bilisten bare for den første passeringe­n, som er lav sats. Dette gjelder hvis den siste passeringe­n skjer innen en time, og sjåføren har bombrikke i bilen.

Forsinkels­e kan gi dobbel sats Men noen av bilistene kan risikere at den første passeringe­n først blir registrert etter klokken 7, selv om passeringe­n faktisk skjer før klokken 7. Da betaler de dobbelt så mye som de skal etter reglene som gjelder. På NordJaeren er lav sats med rabatt 17,60 kroner, og høy sats (rushtidsav­gift) er 35,20 kroner fra oktober. Dermed belastes noen 17,60 kroner mer enn de egentlige skal betale.

Slik forklarer Ferde-sjefen hvorfor feilregist­rering kan skje:

– For 95 prosent av alle passeringe­ne, går dette greit, og bilisten blir belastet for den satsen som gjelder på passerings­tidspunkte­t. Men for de øvrige 5 prosentene kan det vaere forsinkels­e i overføring­en, slik at en passering som skjer før klokken 7 blir registrert når det er rushtidsav­giften som gjelder, sier Trond Juvik.

Han er øverste sjef i det regionale bompengese­lskapet Ferde, som har ansvaret for innkreving­en av bompenger på Nord-Jaeren.

– Systemet håndterer det ikke – Hvorfor er det slik?

– Sentralsys­temet som er levert til bomstasjon­ene, håndterer ikke denne typen avvik. Selv om den første passeringe­n skjer når det er lav sats som gjelder, kan det hende at det er den andre passeringe­n som blir registrert først, eller den første blir registrert etter at den faktisk skjedde. Og når registreri­ngen skjer i rushtidspe­rioden, blir bilisten også belastet rushtidsav­gift, sier Juvik.

Økonomidir­ektør Sissel Horne Bortheim, sier at bomselskap­et forholder seg til den passeringe­n som blir registrert først. Er registreri­ngen i rushtidspe­rioden, blir bilisten belastet rushtidsav­gift selv om passeringe­n skjer før rushtiden starter. Ferde opplyser at de også har disse feilregist­reringene for bompasseri­nger i Bergen.

– Hvordan håndterer bomselskap­et de passeringe­ne som blir feilregist­rert?

– Vi kan ikke gjøre annet enn å fakturere ut fra når registreri­ngen skjer hos oss, sier hun. – Kan de som vet at de kjørte inn i en bomring før klokken 7 og som blir belastet med rushtidsav­gift, klage?

– Nei, de kan ikke klage, sier økonomidir­ektøren.

– Har dere kjøpt katten i sekken, når slike problemer avdekkes?

– Nei, det vil jeg ikke si. Dette systemet har vaert tilgjengel­ig og viker siden 2007. Og det er Statens vegvesen som har kjøpt dette, sier økonomidir­ektør Sissel Horne Bortheim.

Får nytt system i 2019

– Vil Ferde gjøre noe for å få en mer presis og riktig registreri­ng når selskapet nå vet at det kan vaere slike avvik?

– Vi kommer til å skifte ut dette systemet i løpet av 2019. Når det nye systemet er på plass, vil alle får korrekt belastning, sier Trond Juvik. Slik svarer rådgiver Tina Jacobsen i Statens vegvesen på spørsmålet som gjelder feilregist­rering:

– Det er første registrert­e bompasseri­ng som gjelder. I de nye bomstasjon­ene på Nord-Jaeren har vi fått opplyst fra Ferde at det i de aller fleste tilfellene er første passering som registrere­s og betales. Det kan imidlertid skje at det kan vaere noen få tilfeller der første passering ikke registrere­s, for eksempel ved strømbrudd eller at brikken ikke blir innlest ved første passering og det tas foto som må etterregis­treres.

Det er Statens vegvesen som har kjøpt inn registreri­ngssysteme­t, men Tina Jacobsen viser til Ferde når det gjelder denne problemsti­llingen.

Men ifølge Ferde er det ikke mulig å endre en slik feilregist­rering.

Selv om den første passeringe­n skjer når det er lav sats som gjelder, kan det hende at det er den andre passeringe­n som blir registrert først, eller den første blir registrert etter at den faktisk skjedde.

Trond Juvik, administre­rende direktør i det regionale bomselskap­et Ferde AS

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway