Stavanger Aftenblad

Klepp sa ja til bomringen etter mer enn tre timers debatt

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Med 24 mot 7 stemmer gikk Klepp kommunesty­re mandag kveld inn for å arbeide videre med en ny bomring for Jaeren.

Vedtaket ble fattet mot seks stemmer fra Frp og én fra KrF, Tore Bore.

Torsdag sa Hå kommunesty­re med 18 mot 15 stemmer nei til bomringen. Politikern­e der var ikke en gang villig til å vurdere om det er grunnlag for en ny bompengepa­kke. I går kveld, etter at Aftenblade­t gikk i trykken, var det ventet at Time ville si ja. Og med vedtaket i Klepp, blir det trolig en ny bomring for Jaeren – i regi av Klepp og Time.

– Er det så behov for pakken, spurte samferdsel­ssjefen i Rogaland, Gottfried Heinzerlin­g, i en orienterin­g før møtet i Klepp, og svarte dette på sitt eget spørsmål:

Time + Klepp = greit

– Vi venter fortsatt vekst i regionen, og det skal ikke mye til før infrastruk­turen blir overbelast­et. Vi ser heller ikke at vår region – en av de viktigste i Norge – vil gå i dvale.

–Må tre kommuner ha like vedtak for å etablere en bomring, spurte flere representa­nter med henvisning til det som står i høringsbre­vet.

– Nei, Klepp og Time kan lage sin ring. Men siden Hå er ute, er det naturlig at Buevegen og prosjekter i Hå tas ut, sa Heinzerlin­g. Det betyr også at Hå blir uten bommer.

Ikke noe alternativ

Vidar Haugland (H) minnet om dagens utfordring­er med trafikken på Orstad og Bryne, og at det nå bare handler om å gi ordføreren fullmakt til gå videre. Når resultatet kommer, skal kommunen si endelig ja eller nei.

Men før den tid må styringsgr­uppen se på muligheten for å skåne barnefamil­ier som blir rammet urimelig hardt av bompenger, var et Hauglands forslag som ble vedtatt.

–Kanskje kan vi bruke pengene fra Buevegen til slike formål, sa varaordfør­er Torbjørn Hovland (KrF), og minnet om at 275 millioner nå blir tilgjengel­ig fra denne veien etter at Hå gikk ut av pakken. Hovland opplyste forøvrig at fire av fem i hans parti ville si ja i møtet.

Ap sa ja under tvil

Sigmund Rolfsen (Ap) etterlyste nyanser i debatten og understrek­te at hans parti fortsatt ikke har sagt ja eller nei. Men Ap gikk videre under tvil. Det var for mange løse tråder i bomsaken, mente han.

– Jeg ser også for meg at det blir tøffe forhandlin­ger med Bymiljøpak­ken om fordeling av inntekter i timesregel­en, sa Rolfsen som beklaget at det ikke ville bli nye veier uten bompenger. Han varslet at Ap vil legge lista høyt for å si ja i neste runde.

Partifelle Einar Erga foreslo konkret at veiene måtte bygges før bommene ble satt opp, og mente det ville gjøre det lettere å kreve inne penger.

Klar tale fra Frp

Arne Madland (Frp) konstatert­e at alle til nå hadde sagt at de ville gå videre for pakken, men ikke Frp. Det begrunnet han med at det Jaeren trenger, ligger ikke i pakken. Nemlig en fire felts vei til Sandnes fra Bryne. Nå ville et samlet Frp si nei, varslet han.

Og partifelle Kjetil Maudal minnet om at det vil koste 550 millioner kroner å drifte bommene i 15 år.

– Dette er urettferdi­g og usosialt. Veier bør finansiere­s over statsbudsj­ettet, var Maudals budskap.

Mens Børge Brunes (V) minnet om at et nei til bommer, var et nei til økt framkommel­ighet på Orstad, nei til å gjøre noe med køene, nei til trygge sykkelveie­r og nei til mange andre tiltak.

Etter en vel tre timer lang debatt, der bare menn hadde ordet, var det klart at bare et lite mindretall ville si nei til bommene denne kvelden.

Men forutsetni­ngen er at Klepp blir fornøyd med resultatet av forhandlin­gene med pakken i nord. Blant annet blir timesregel­en et avgjørende tema. Jaeren forutsette­r at de får en god del av pengene fra første bompasseri­ng.

 ?? GEIR SVEEN ?? Her stemmer Frp ne i til å gå videre med en ny bomring for Jaeren. Bare én representa­nt i KrF slår følge.
GEIR SVEEN Her stemmer Frp ne i til å gå videre med en ny bomring for Jaeren. Bare én representa­nt i KrF slår følge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway