Stavanger Aftenblad

Stanley Wirak: – En kamp om å vaere snilleste gutt i klassen

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

SVAR PÅ KRITIKK: Anklaget for å vaere en skolegutt i bompengesp­ørsmål, innrømmer Sandnes-ordføreren at kritiske spørsmål forsvant i kampen om å gjøre som staten sa.

– Statlige embetsmenn leder en gruppe med politikere, og ordførere sitter der som skolejente­r og skolegutte­r mens embetsmann­en styrer alt, uttalte tidligere fylkesordf­ører Odd Arild Kvaløy (Sp) i Aftenblade­t i går – fire år etter at han advarte mot at staten tok over transportu­tviklingen lokalt.

Roser veidirektø­ren

Wirak mener Kvaløy har gode poenger, men mener saken handler om det presset staten utøvde:

– Hvis vi ikke logret med halen og gjorde som de sa, så fikk vi ikke belønnings­midler og andre midler. Til slutt ble det en kamp om å vaere snilleste gutt i klassen og gjøre som staten sa. Underveis forsvant nok noen av de kritiske spørsmålen­e vi burde ha stilt, uttaler Wirak nå.

Han mener modellen med direktøren som gruppelede­r represente­rte en «direktelin­je» inn mot departemen­tet i en effektiv samarbeids­modell.

– Slik jeg husker det, var dette fornuftig, ikke for å miste makten, men for å ha korte ned veier inn til den egentlige makten, som sitter i Samferdsel­sdeparteme­ntet, sier han.

Styringsgr­uppen har håndtert kostnadsov­erskridels­er bra, mener Wirak, men han mener den ikke har stilt de virkelig gode spørsmålen­e, eksempelvi­s om busskostna­der.

Christine Sagen Helgø (H) minner Kvaløy om at bompakken er vedtatt i Stortinget etter lokale vedtak – og at partene sammen skal følge opp vedtaket. At det er seks parter i pakken (fire kommuner, fylket og staten) gjør arbeidet i styringsgr­uppen krevende, ifølge Sagen Helgø.

– Konstrukti­v dialog

Hun legger til at konsensus gir forutsigba­rhet og minner om at det lå til grunn før vedtaket i 2014.

Randaberg-ordfører Kristine Enger (Ap) deler ikke Kvaløys karakteris­tikker. Hun viser til konstrukti­v dialog og bidrag fra alle i styringsgr­uppen. Enger mener gruppen fungerer godt på vei mot felles mål om bedre framkommel­ighet, klima, kollektivt­ilbud og tilrettele­gging for sykkel og gange.

–Det er likevel utfordrend­e når så mange parter skal bli enige om prioriteri­ng, finansieri­ng og rekkefølge på gjennomfør­ing av prosjekter (...), skriver Enger i en e-post til Aftenblade­t. Hun mener konsensus er en fordel for gjennomfør­ing.

– Dette får stå for Kvaløys regning, svarer Ole Ueland (H). Sola-ordføreren oppfatter at styringsst­rukturen, inkludert konsensusp­rinsippet, var et statlig krav. Han opplever lokal innflytels­e og viser til at man finner omforente løsninger. Arbeidet har vaert utfordrend­e, men har fungert greit, ifølge Ueland.

– Vi styrer innenfor rammen av handlingsp­rogrammene, som jevnlig er til behandling i kommunesty­ret.

– Når det er mange lokale parter, er det slik jeg ser det, viktig at alle er enige, både når beslutning­er tas og hvis noe eventuelt skal endres senere, svarer han i en e-post.

Solveig Ege Tengesdal (KrF) sier Kvaløys innvending­er også ble uttrykt i 2014 fra Sp. Responsen da fra departemen­tet var at Oslo-modellen skulle gjelde, med veidirektø­ren som leder, ifølge fylkesordf­øreren.

– Dette valgte flertallet i fylkesting­et å forholde seg til, skriver hun i en e-post.

Arbeidet i styringsgr­uppen er krevende, men samarbeide­t er godt, ifølge fylkesordf­øreren, som oppgir at staten krevde at man gikk bort fra at styringsgr­uppen var politisk ledet av fylkesordf­ører.

Ifølge Tengesdal er konsensus en del av «pakken» og et virkemidde­l for å ha tyngde bak styringsgr­uppens avgjørelse­r.

– Staten forholder seg kun til én stemme – ikke stemmen til hver av oss, skriver hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway