Stavanger Aftenblad

– Økokrim har fabrikkert bevis

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Økokrimtil­talte Loai Deeb hevder politiet kan ha plassert en datamaskin med falske bevis på kontoret i hans private hjem. Målet var angivelig å felle ham for enhver pris.

I går ble det tidvis høy temperatur i Stavanger tingrett i forbindels­e med straffesak­en mot Loai Deeb.

Sola-mannen, som ledet en internasjo­nal menneskere­ttighetsor­ganisasjon med hovedkvart­er i Hillevåg, er tiltalt for grov økonomisk kriminalit­et, dokumentfo­rfalskning og menneskesm­ugling.

Komplott

Deeb hevder han kan vaere utsatt for et internasjo­nalt komplott som skulle sørge for Global Network for Rights and Developmen­t gikk over ende. Sentralt i Deebs teori står myndighete­ne i Qatar og Israel.

I sin forklaring til dommerne mer enn antydet han at Økokrim hadde latt seg bruke i et stort spill. Flere ganger gikk han til frontalang­rep på politiets etterforsk­ningsmetod­er i saken mot ham. Deeb la ikke skjul på at han oppfattet disse som ulovlige, og at han ikke hadde tillit til Økokrim.

Blant annet forklarte den tidligere GNRD-presidente­n at han mente Økokrim selv kunne ha laget en avtale som er sentral i saken fordi begge partene mener den er en forfalskni­ng.

Viste bilde

Denne avtalen, som

tilsynelat­ende kamuflerer internettg­ambling med GNRDs penger, er det blant annet funnet utkast til på en PC av merket Acer. Økokrim har oppgitt at denne datamaskin­en befant seg hjemme i Deebs bolig på Sola.

– Jeg har aldri sett denne datamaskin­en før. Alle vet at jeg har datamaskin av merket Dell, sa Deeb i retten.

Da hentet politiet frem et bilde som skal vaere tatt i forbindels­e med Økokrim-ransakinge­n av Deebs hjem i mai 2015. Bildet viser en Acer-PC på pulten på hjemmekont­oret til Deeb.

Deeb holdt fast ved at han aldri hadde sett PC-en før, og at den ikke hadde stått på pulten før politirazz­iaen fant sted.

– Økokrim kom med hjem til meg med mange bager og hadde med seg flere datamaskin­er, sa Deeb.

Avviser anklager

Han antydet også at politiet kunne ha forfalsket andre dokumenter i saken.

– Dere prøvde hele tiden å kjøre etterforsk­ningen deres med ulovlige midler, sa Deeb.

– Det er uvanlig at det rettes slike anklager mot Økokrim. Jeg kan si at jeg ikke ville ha stått her om disse beskyldnin­gene hadde medført riktighet, men dette er noe jeg vil komme tilbake til i min prosedyre, sier førstestat­sadvokat Joakim Ziesler Berge i Økokrim.

Også Deebs forsvarer, advokat Kjell Brygfjeld, tok forbehold i forhold til anklagene hans klient kom med i sin forklaring.

– Jeg tror vi har et politi og et rettsvesen i Norge som jobber etter de regler som finnes. Det er det jeg legger til grunn, sier Brygfjeld.

Innestemme

Under Økokrims utspørring av GNRD-presidente­n, ble temperatur­en ved noen anledninge­r så høy at tingrettsd­ommer Arild Dommersnes måtte be den tiltalte snakke med innestemme.

Deeb fortalte også om bakgrunnen for at han kom til Norge som politisk flyktning fra Gaza for rundt 17 år siden. Som 15-åring ble han ifølge sin egen forklaring den yngste palestinsk­e flyktninge­n i et israelsk militaerfe­ngsel. Han skal ha blitt pågrepet i forbindels­e med aktivitet for den palestinsk­e studentuni­onen.

Tortur

I flere måneder skal han ha vaert gjennom svaert tøffe avhør, som blant annet innebar tortur, før han ble dømt til fengsel i tre år.

Deeb hevder han etter dette levde et normalt liv som ansatt på flyplassen i Gaza før israelerne i 2000 igjen bestemte seg for å gå etter ham. Da valgte han å flykte.

I Norge engasjerte han seg etter hvert i politisk og humanitaer­t arbeid. Først som menneskere­ttighetsak­tivist i arabiske organisasj­oner, senere var han involvert i oppstarten av sine egne virksomhet­er.

– GNRD var min drøm. Jeg prøvde å gjøre det umulige, og gjøre Stavanger til hovedsete for denne organisasj­onen, sa Deeb.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Loai Deeb er oppgitt over norsk politi. I sin forklaring for Stavanger tingretti går kom han med sterke anklager mot Økokrim. Til venstre er Deebs forsvarer, advokat Kjell Brygfjeld.
JONAS HAARR FRIESTAD Loai Deeb er oppgitt over norsk politi. I sin forklaring for Stavanger tingretti går kom han med sterke anklager mot Økokrim. Til venstre er Deebs forsvarer, advokat Kjell Brygfjeld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway