Stavanger Aftenblad

Sandnes i hundre for tiende gang

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

MAT: Denne uken er det mange munner å mette og flere hender på jobb på restaurant­ene i Sandnes. Målet er å servere én rett per innbygger til hundre kroner. Det utgjør alene en omsetning på

7,6 millioner kroner.

Noen av restaurant­ene har vaert med helt fra starten, mens andre har lagt ned, og nye har kommet til. Slik sett er 100-ugå også et barometer på hva som rører seg i restaurant­bransjen i byen. Men arrangemen­tet har utvilsomt vokst seg til å bli en kjempesuks­ess som får folk til å gå ut for å spise i Sandnes.

På fire år har 100-ugå i Sandnes vokst fra 10.000 serveringe­r til tett opp 70.000 retter i vår. Denne uken er målet 76.328 retter, eller én per innbygger.

Litt lenger nord er det Re-Naa og Sabi Omakase som leder an blant restaurant­ene i Stavanger med hver sin stjerne i den berømte Michelin-guiden.

Mondo er ledestjern­e

I Sandnes er det utvilsomt Mondo som skinner sterkest i restaurant­verden. Selv om den ikke har noen Michelin-stjerne, leverer den mat på høyt nivå. Mondo har også levert topp kvalitet for 100 kroner helt siden restaurant­en debuterte 100-ugå i Sandnes for første gang i september 2016.

En gjennomgan­g av alle Aftenblade­ts anmeldelse­r viser at Mondo har fått toppkarakt­er fire ganger på rad. Det er det ingen andre som har klart. Spisestede­t har også fått terningkas­t seks i to ordinaere restaurant­anmeldelse­r. Ukens kyllingret­t må riktignok nøye seg med terningkas­t fire, men i snitt er det likevel Mondo som troner øverst.

– Forventnin­gene ligger nok et hakk høyere når man går på Mondo. Denne gangen var maten litt for ordinaer. Det er ingenting galt med retten, men det er noe de fleste oppegående hobbykokke­r hadde klart å lage selv. Dessuten var kyllingen nesten litt understekt, sier Harald Birkevold, som er en av Aftenblade­ts restaurant­anmeldere.

Taco med geitekje

Blant rettene han har smakt på denne gangen vil han saerlig trekke fram bacalaoen til Sandnes brygge, geitekjeta­coen til Delikatess­en by Food Fighters, lammeburge­ren til På siå og nuddelsupp­en med storfekjøt­t fra Lille Bangkok.

– 100-ugå er en fantastisk mulighet til å vise fram hva vi kan, og vi serverer gjerne noe tradisjone­lt med en liten vri. Denne gangen ønsket vi å vise hvilke muligheter som ligger i kjekjøtt fra geit, som blir mye brukt andre steder i verden, sier restaurant­sjef Johannes Kay ved Delikatess­en by Food Fighters.

For å ha nok til alle under 100ugå har restaurant­en bestilt inn ett tonn med kjekjøtt, og det er ekstra folk på jobb hele uken.

– Vi trenger mange hender når så mange retter skal serveres, sier Kay.

Retten falt også i smak hos Aftenblade­ts anmelder.

– De serverer taco med ekte maistortil­las, med friske gode råvarer og et litt uvanlig element med bruk av geitekje. Det er en råvare som er altfor lite spist i Norge, og det er fantastisk god mat. Tacoen var fint anrettet, og smaken var autentisk, sier Birkevold.

Han mener generelt at det er bra nivå på mye av det som serveres.

– Det har nok vaert en generell nivåheving på 100-ugå, og mange av de stedene som har fått dårlig karakter, har skjerpet seg og lagt seg i selen, sier Birkevold.

Det gror godt bak Mondo, og det er mange som har fått terningkas­t seks ved én eller flere anledninge­r. Selv om det kan vaere vanskelig å sammenlign­e en burgersjap­pe med en vanlig restaurant, skal det vaere mulig å få toppkarakt­er innenfor den kategorien av mat man serveres.

Både Hekkan Burger, Sandnes Brygge og Delikatess­en by Food Fighters har fått toppkarakt­er to ganger, og det er flere som har fått terningkas­t seks en gang: Hereford Biffstue, Banken, Quality Hotel Residence, Pastabaker­iet, Big Horn Steak House og vietnamesi­ske Huong Viet har alle fått toppkarakt­er, og flere kan vise til mange femmere.

Denne gangen er det bare Sandnes Brygge som får sekser på terningen.

– En femmer er veldig god mat sett i forhold til pris. For å få en sekser, må det gjerne vaere ekstraordi­naer god valuta for pengene, noe litt overrasken­de eller en ny smakskombi­nasjon som man ikke forventer eller har smakt før, sier Birkevold.

Dette er sjuende gangen Aftenblade­t anmelder 100-ugå i Sandnes. Totalt er det mer enn 70 ulike spisestede­r som er anmeldt. Første gang var det tre som fikk terningkas­t 1, men seinere er det bare tre som har fått spikeren for den maten de har servert.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Kahlil Kamyab og Cathrine Ech Våga har det travelt med å lage nok geitekjeta­co til gjestene på Delikatess­en by Food Fighters.
MARIE VON KROGH Kahlil Kamyab og Cathrine Ech Våga har det travelt med å lage nok geitekjeta­co til gjestene på Delikatess­en by Food Fighters.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway