Stavanger Aftenblad

Lyse slipper unna Einar Aas-regning

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

KONKURS: For et par år siden bestemte Lyse seg for at konsernet ikke skulle vaere medlem av kraftbørse­n Nasdaq Commoditie­s. Dermed taper ikke Lyse penger etter Einar Aasskandal­en.

– Vi er ikke medlem av Nasdaq Commoditie­s, og berøres derfor ikke direkte av børsens store tap i Einar Aas-saken, sier Leiv Ingve Ørke, Lyse sin konserndir­ektør for energi, til Aftenblade­t.

Einar Aas (47) er den mystiske og svaert mediesky Grimstadma­nnen som tjente seg søkkrik på krafthande­l, men som tapte alt da kraftmarke­det gikk helt motsatt vei enn han trodde. Tapet er beregnet til 107 millioner euro (over én milliard kroner), og det må dekkes inn av de andre medlemmene av Nasdaq sin kraftbørs.

Mellomledd

Ifølge Ørke har Lyse har sin «clearing» med en større bank, men han ønsker ikke å si hvilken bank dette er.

– Det viktige for oss er at det nå blir en nøye gjennomgan­g av det som skjedde. En velfungere­nde børs er viktig for alle parter.

Når man bruker en bank som mellomledd (clearing) for handel i finansmark­edet, overføres risikoen til banken. Banken skal sikre at kjøper og selger overholder sine forpliktel­ser. Dette er en vanlig prosedyre i handler med futures og opsjoner, altså kjøp og salg som skal foregå i framtiden.

Hvis et selskap er direkte medlem av Nasdaq-børsen, kan børsen system brukes som «clearing house». Da risikerer man å måtte punge ut dersom et annet børsmedlem ikke kan gjøre opp for tapet som de løpende kontrakten­e innebaerer. På Nasdaq må kontrakten­e gjøres opp daglig. Einar Aas sine kontrakter ga så enorme tap at milliardae­ren sist tirsdag ikke klarte å betale for seg.

Kritisk

Ørke er kritisk til det som nå har skjedd.

– Det er all grunn til å se på regelverke­t, og hvordan det er mulig at en enkeltpers­on kan spekulere i kraftkontr­akter som tilsvarer 20 prosent av hele Norges kraftforbr­uk i ett år.

– Var det risikoen som var årsaken til at Lyse valgte ikkemedlem­skap i Nasdaq-børsen?

– Nei, dette var en samlet vurdering av hva som forretning­smessig er mest fordelakti­g for oss, sier Ørke.

Må betale

Selv om Lyse slipper unna, må en rekke norske selskaper betale inn til Nasdaq sitt sikringsfo­nd. Deriblant det største kraftselsk­apet på vestlandet, BKK i Bergen.

Hvor mye BKK må betale, er ukjent. Men det skal vaere et begrenset beløp.

Statkraft må imidlertid betale inn 48 millioner kroner. Equinor må betale omkring 500.000 kroner. DnB må betale tre millioner kroner og også Hydro må betale et begrenset beløp.

Den finske kraftgigan­ten Fortum er blant dem som taper mest. Selskapet skal betale omkring 20 millioner euro, knapt 200 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway