Stavanger Aftenblad

Måtte i livbåtene etter gasslekkas­je på Goliat

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

BARENTSHAV­ET: Det er ikke klart hvor stort gassutslip­pet var på Goliat-plattforme­n.

I 19.30-tiden søndag kveld gikk gassalarme­n på Goliatplat­tformen. De 119 personene om bord ble beordret i livbåtene, mens 383 personer, som var på hotellrigg­en Flotel Endurance, flyttet seg inn i boligkvart­eret på riggen.

Gangbroen mellom Goliat og Floatel Endurance ble stengt til situasjone­n var avklart.

Tilbakeven­dende

Etter at gassalarme­n gikk, ble produksjon­en stengt ned og lekkasjen stanset, mens trykket ble avlastet. En halvtime etter at gasslekkas­jen ble oppdaget, ble det ikke påvist spor av gass i området.

Gasslekkas­jen kom under kontroll en halvtime senere, ifølge Eni Norge, og folk trakk tilbake i lugarene sine etter en snau time.

Bente Madsen Baerheim, pressetals­kvinne i Eni Norge, forklarer at gassalarme­n var reell og den ble utløst på grunn av deteksjon av gass. Det er foreløpig ikke klart hvor stort gassutslip­pet var.

I Aftenblade­ts egen undersøkel­se av utbygginge­n av Goliat-feltet, også etter at plattforme­n kom til norsk sokkel og ble satt i drift i 2016, kom det fram at det var usedvanlig mange gasslekkas­jer om bord på plattforme­n. I løpet av de siste to og et halvt årene har det anslagsvis vaert fire større gasslekkas­jer som er rapportert til Petroleums­tilsynet. Én har endt i politisak ved Troms politidist­rikt.

I august 2016 ba Petroleums­tilsynet om eget møte med Eni Norge for å gå gjennom selskapets håndtering av varslede uønskede hendelser med gasslekkas­jer.

Lekkasjen som skjedde søndag er, ifølge Bente Madsen Baerheim i Eni Norge meldt til Petroleums­tilsynet, både muntlig og skriftlig. Petroleums­tilsynet på sin side har ikke registrert hendelsen for offentlig innsyn ennå.

Vedlikehol­d

– Hva er årsaken til at gasslekkas­jer er et tilbakeven­dende problem på Goliat-plattforme­n?

– Vi har 97 prosent oppetid (produksjon­stid) i 2018 og har hatt en god trend på HMS-utviklinge­n siste året. Nå er det for tidlig å si noe om denne hendelsen, svarer Madsen Baerheim.

Goliat gikk mandag inn i en planlagt vedlikehol­dsfase. Produksjon­en er dermed stanset. Vedlikehol­dsperioden er anslått til å vare i rundt ti dager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway