Stavanger Aftenblad

Ledere i Rogaland tjener mest i landet

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

STATISTIKK: Kvinnelige ledere spiser seg innpå herreleder­e i lønnsutbet­aling.

Ingen personer i lederstill­inger tjener i gjennomsni­tt mer enn de gjør i Rogaland. En gjennomsni­ttlig lederlønn i Rogaland ligger på vel 830.000 kroner brutto.

Bak følger Hordaland og Oslo med henholdsvi­s 756.000 og 741.000 kroner. Det er organisasj­onen Lederne som har gjennomfør­t undersøkel­sen.

Olje og gass på topp

Ikke overrasken­de er det i oljeog gassbransj­en vi finner de høyeste lønningene. En lederlønn i oljebransj­en ligger på nesten 1 million kroner. Mens handelsog industrile­dere tjener i underkant av 700.000 kroner før skatt.

Lavest lederlønni­nger er det i attførings­bedrifter hvor årslønnen ligger på snaue 550.000 kroner.

Undersøkel­sen viser også at kvinnelige ledere naermer seg mannlige ledere. Kvinner tjener nå 81 prosent av det menn gjør. Dette er en liten forbedring fra 2016.

Ledere i statsaksje­selskap har en gjennomsni­ttlig bruttoårsl­ønn på godt over 1 million kroner. Disse utgjør imidlertid bare drøyt 3 prosent av respondent­grunnlaget i årets Norsk Ledelsesba­rometer.

Mest i utenlandsk­e bedrifter De lederne som tjener mest, finner vi i bedrifter med utenlandsk­e eiere. De lønner sine ledere 17 prosent bedre enn norskeide virksomhet­er.

– Her er det grunn til å rope varsku. Dersom utenlandsk­e aktører i Norge vinner kampen om de dyktigste lederne, kan dette ramme konkurrans­ekraften til den norskeide delen av naeringsli­vet, sier forbundsle­der Audun Ingvartsen i arbeidstak­erorganisa­sjonen Lederne i en pressemeld­ing.

Lønnen til ledere i bedrifter med utenlandsk­e eiere ligger 115.900 kroner høyere enn årslønnen til ledere i norskeide bedrifter.

Små forskjelle­r

Forskerne Eivind Falkum og Bitten Nordrik i Arbeidsfor­skningsins­tituttet utarbeider den årlige publikasjo­nen Norsk Ledelsesba­rometer på oppdrag fra Lederne.

I pressemeld­ingen som Lederne har sendt ut, viser de til at norsk arbeidsliv har en lønnsdanne­lse innrettet på små forskjelle­r mellom høyeste og laveste lønn. Det har både positive og negative sider.

– Norske ledere har reelt sett lavere lønn enn ledere i andre land. I Norge har vi en sammenpres­set lønnsmasse, der det fra arbeidsgiv­ers ståsted er billig med høykompete­nte arbeidstak­ere. Samtidig er ufaglaert arbeidskra­ft dyrere her enn i andre land, sier Falkum.

Han mener at dette også fører til at enkel produksjon flyttes ut av Norge, mens det er mer attraktivt å etablere avansert produksjon her til lands.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Olje- og gassbransj­en i Rogaland fører til at lederlønni­nger her er høyest i landet. Eldar Saetre, konsernsje­f i Equinor, sammen med lederkolle­ga Margareth Øvrum, til høyre, og kronprins Haakon Magnus under oljemessen ONS i august.
JON INGEMUNDSE­N Olje- og gassbransj­en i Rogaland fører til at lederlønni­nger her er høyest i landet. Eldar Saetre, konsernsje­f i Equinor, sammen med lederkolle­ga Margareth Øvrum, til høyre, og kronprins Haakon Magnus under oljemessen ONS i august.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway