Stavanger Aftenblad

CHC Helikopter Service vil fly til havvind-parkene

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

SOLA: CHC Helikopter Service er over kneika og ser for seg vindparker til havs som et viktig forretning­sområde etterhvert som det blir mindre helikopter­trafikk til oljeriggen­e.

Europasjef­en i CHC Helikopter Service, Mark Abbey, er på Solakonfer­ansen og snakker om utfordring­er i bransjen fram mot 2038.

– Kanskje vi da har elektriske helikoptre - helt uten piloter?

Framtiden er uviss, kanskje mer i helikopter­bransjen enn i mange andre. Men det som er sikkert, er at CHC Group, morselskap­et til CHC Helikopter Service AS, er en internasjo­nal storaktør innen offshore helikopter­transport - og at oljeprisfa­llet rammet hardt. Så hardt at selskapet i mai 2016 måtte be om konkursbes­kyttelse i USA. Den ble avsluttet i mars i fjor.

–Etter restruktur­eringen og tilførsel av nye kapital, og ikke minst reduksjon i helikopter­flåten vår, er vi nå på full fart opp igjen, sier Abbey til Aftenblade­t.

– Jeg mener at vi nå er svaert godt posisjoner­t for framtiden.

Abbey er altså Europa-sjef i CHC-konsernet. Hans ansvar favner også Canada, De kaspiske hav, Afrika, Irland og Kasakhstan. Halvparten av tiden er han på reise.

– Jeg leder 22 virksomhet­er i mange land, men jeg forsikrer at Norge er et svaert viktig marked for oss i dag og i framtiden. Vi har 20 prosent økning i antall flytimer og vi har ansatt et fåtall nye piloter i Norge. I dag har vi 22 helikoptre her.

Totalt har CHC Group 252 helikoptre.

Turøy fortsatt

Selv om havarikomm­isjonen har levert sin rapport etter Turøy-ulykken i 2016, vil ulykken ifølge Abbey alltid vaere med selskapet.

– Først og fremst tenker vi på de etterlatte. Selv mistet vi to av våre kolleger. Den ene kjente jeg godt, sier Abbey. Det var et helikopter av typen Airbus H225 Super Puma som styrtet den fatale dagen, og operatør var altså CHC Helikopter Service. Siden har selskapet levert tilbake sine leasede Super Puma-maskiner. Selv om norske luftfartsm­yndigheter har godkjent bruk av Super Puma i Norge, vil ikke oljeselska­pene bruke dem.

CHC Helikopter Service eier selv to H225-maskiner, men de står parkert.

– Vi vil ikke benytte disse maskinene før vi vet enda mer om ulykkesårs­aken. Vi avventer informasjo­n fra Airbus Helicopter­s, sier Abbey.

– Det må vaere kostbart å ha to helikoptre stående på bakken?

– Ja, det er det, men vi vil verken selge dem eller fly dem før vi vet mer.

Etter 2015 har CHC Helikopter Service kuttet svaert mange ansatte. I september 2016 varslet selskapet at mellom 80 og 120 kunne miste jobben. Da hadde allerede 377 stillinger forsvunnet siden 2015.

Tidligere administre­rende direktør Arne Roland sluttet i fjor høst. Det hadde vaert tøffere enn han trodde.

Men CHC Helikopter Service kunne levere et mye bedre resultat i mai i fjor (avvikende regnskapså­r) enn i 2016. Tallene viste en overskudd før skatt på 175 millioner kroner.

– Jeg kan ikke si noe om resultatet i år.

Utfordring­er

Abbey er svaert opptatt av opplaering og nyrekrutte­ring, og han er stolt av laerlingeo­rdningen i selskapet.

Men visse utfordring­er finnes. – Det er ikke tvil om at vi under nedbemanni­ngen har mistet mange flinke fagfolk. Derfor må vi kontinuerl­ig drive faglig intern opplaering. Vi har utfordring­en med alderssamm­ensetninge­n av staben. Pilotene våre er i snitt 46 år gamle, og ingeniøren­e 44.

Det er en rivende teknologis­k utvikling i helikopter­bransjen.

– I dag henter vi diagnoser og informasjo­n om helikopter­et via et et datakort, men snart «snakker» helikopter­et til oss kontinuerl­ig. Det blir sikrere, og mer effektivt. Og våre folk må følge med i en slik utvikling.

Økt trafikk, men

Abbey vil ikke si noe spesielt om sine konkurrent­er. Selv har CHC altså redusert flåten sin kraftig, men totalt i bransjen er det i dag altfor mange helikoptre i trafikk.

–Dermed holdes prisene på et svaert lavt nivå. Jeg forventer økt trafikk for oss i 2018, men det er ikke dermed sagt at inntektene våre stiger. Men jeg er betinget optimist, og spesielt for virksomhet­en her i Norge.

Framtiden

Havvind er svaert interessan­t for CHC-konsernet.

– Vi er godt posisjoner­t med alle våre baser i og rundt Nordsjøen. Halvparten av all ny havvind-utbygging de neste par årene vil skje i britisk sektor, og dermed er våre base i Humberside perfekt. I fjor fikk vi også en seks års kontrakt med den store vindpark-utvikleren Ørsted, og vi tror på flere tilsvarend­e kontrakter framover.

Selv om personell-behovet i en havvind-park ikke kan sammenlikn­es med en oljerigg, vil det etterhvert komme så mange vindmøller til havs at den samlede trafikken vil bli betydelig.

 ?? ANDERS MINGE ?? Mark Abbey tror havvind kan bli stort for CHC Helikopter Service i framtiden.
ANDERS MINGE Mark Abbey tror havvind kan bli stort for CHC Helikopter Service i framtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway