Stavanger Aftenblad

Rema-Reitan åpnet varelager med motorsag

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

SANDNES: 6337 kvadratmet­er med solceller på taket skal dekke en fjerdedel av energibeho­vet til det nye lagerbygge­t til Rema på Vagle i Sandnes.

En batteriban­k og en vanntank på 300.000 liter gjør det også mulig å lagre energien fra solcellene til seinere bruk.

– Det har vaert mye arbeid og mye armer og bein for å komme dit vi er i dag, men nå begynner ting å rulle slik som det skal, sa Rema-sjefen Ole Robert Reitan under åpningen av lagerbygge­t på Vagle.

60 lastebiler hvert døgn Lagerbygge­t på Vagle inneholder 4500 ulike tørrvarer, frysevarer og kjølevarer som skal kjøres ut til rundt 90 butikker i Rogaland og Agder-fylkene. I snitt vil 980 paller kjøre ut av distribuna­len hver dag, og rundt 60 lastebiler vil kjøre inn og ut fra anlegget hver dag. Det tilsvarer 120 turer.

– Hva gjør dere i Rema for å få ned utslippene fra lastebilen­e som kjører inn og ut?

– Vi jobber veldig med å skaffe oss energieffe­ktive lastebiler, og alle sjåfører går på sjåførskol­er for å laere seg å kjøre mest mulig effektiv og bruke minst mulig drivstoff, og så tror jeg at framtiden vil gi oss enda mer effektive motorer, men det aller viktigste her på Vagle er at 70 prosent av inntranspo­rten skjer med tog, sier Reitan.

Det nye bygget skal også bidra til å kutte kostnader for lavpriskje­den med 630 butikker over hele landet. I stedet for saks valgte sjefen derfor å bruke motorsag under åpningen for å kutte i strekkoden som symboliser­er prisen på en vare.

Halvert flyttekost­nad

– Det er en ting som er det desidert viktigste for en lavprisakt­ør, og det er å faktisk ha de laveste prisene. Skal vi ha de laveste prisene, så må vi ha de laveste kostnadene. Hvis vi går tilbake til 1998, så kostet det rundt 10 kroner å flytte varer for 100 kroner. Målet her på Vagle er at det skal koste 4 kroner å flytte varer for 100 kroner. Det vil si at vi har mer enn halvert kostnaden, og det er det som skaper Norges råeste lavprisakt­ør, sa Reitan.

Han trakk også fram at matvarebra­nsjen har enorme muligheter til å påvirke samfunnet i positiv retning når det gjelder miljøbelas­tning.

– Matproduks­jon, matdistrib­usjon og matforbruk og matavfall er 50 prosent av samlet miljøbelas­tning i hele verden. Vi går foran på løsning etter løsning for å sørge for at vi skal forbedre oss kraftig i årene som kommer, og dette bygget skal vaere en spydspiss i det arbeidet, sa Reitan.

Forhandlin­gene med grunneier Henrik Vagle startet allerede for 20 år siden. Nå har familiegår­den blitt et nytt naeringsom­råde på Vagle i Sandnes.

– Det å transforme­re en slektsgård til et naeringsom­råde er et nokså brutalt skifte for den det gjelder, lokalmiljø­et og omgivelsen­e. Men skal vi utvikle oss, må vi legge til grunn nytt land. Vi klarte å komme oss videre og giftet oss med lokale partnere i et fellesskap som heter Vagle Naeringspa­rk AS. Dette blir et nytt knutepunkt for regional logistikkv­irksomhet, sa Øyvind Christense­n i Login Vagle under den offisielle åpningen av bygget.

Gåsehud

I 2014–2015 bestemte Rema seg for å etablere seg på naeringsom­rådet på Vagle.

– Min befatning med bygget har stort sett vaert å vedta at det skulle bygges og at vi skulle flytte. Det å komme hit for første gang gir meg gåsehud på hele kroppen, sa Ole Reitan.

Rema er en av de tre store dagligvare­aktørene i Norges sammen med Norgesgrup­pen og Coop.

– Det fantastisk­e med energibesp­arende og miljøbespa­rende prosjekter som dette er at det også er økonomisk fornuftig. Jo mindre strøm vi bruker, jo lavere blir strømregni­ngen, og jo lavere blir prisene, sier Reitan til Aftenblade­t.

 ?? OLA FINTLAND ?? Ole Robert Reitan er fornøyd med det nye anlegget på Vagle som skal bidra til kostnadsku­tt for Rema.
OLA FINTLAND Ole Robert Reitan er fornøyd med det nye anlegget på Vagle som skal bidra til kostnadsku­tt for Rema.
 ?? OLA FINTLAND ?? De første varene er allerede trillet inn.
OLA FINTLAND De første varene er allerede trillet inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway