Stavanger Aftenblad

May går hardt ut, men lander kanskje mykt?

- Elisabet Svane Aftenblade­t/Politiken

LONDON: Framtiden etter brexit kan fort ende i en mer løs og uforplikte­nde avtale. EU og Storbritan­nia snakker nemlig fortsatt skilsmisse, ikke framtid.

– Det blir min avtale. Eller ingen avtale.

På hjemmebane i Storbritan­nia har statsminis­ter Theresa May trukket sverdet og gjort det klart for sine motstander­e – og de er mange – at det er «my way or the highway»: Enten godtar de Mays plan for en myk brexit, slik hun fortalte BBC nylig.

Hun går hardt ut, Theresa May, og bruker politiske virkemidle­r som normalt fordrer et komfortabe­lt flertall. Det har hun ikke. Hverken blant «brexiteers», som mener at brexit betyr helt ut av EU, eller blant «remainers», som ville bli i EU og nå håper på å kunne bevare så mange bånd til EU som mulig.

Senest har også Labour meddelt at de heller ikke vil stemme for planen hennes, Chequerspl­anen. Det er altså større muligheter for «highway» enn «my way».

Møtes i kveld

På bortebane i EU, hvor Theresa May i kveld kveld møter unionens andre stats- og regjerings­sjefer til et uformelt toppmøte i Salzburg, er det til gjengjeld ikke mye cowboy over den britiske statsminis­teren. Ingen skarpladde våpen, men tvert imot en stilltiend­e avtale om at ingenting skal skje på møtet som omhandler brexit. Det har May selv ønsket, ryktes det fra diplomatis­ke kilder i Brussel.

Hun og Det konservati­ve partiet holder kongress fra 30. september til 3. oktober. Det er allerede snakk om et parti i total splittelse, hvor ikke bare May, men heller ingen av fraksjonen­e har flertall. Hun har hittil kunne navigere seg igjennom ved først å stemme med den ene fløyen, og så med den andre, mens presset på henne har økt. Derfor vil hun at partikongr­essen skal vaere overstått før hun og EU kan begynne å forhandle reelt.

En «vi får se»-avtale

I Salzburg taler May i kveld etter middagen, og torsdag skal de andre 27 EU-landene deretter diskutere brexit. Nesten alt er fortsatt uavklart unntatt overgangso­rdningene, som man er enige om. Selve skilsmisse­n forhandles det stadig om – det er langt igjen – mens framtidspl­anene, avtalen om det framtidige forholdet mellom EU og Storbritan­nia, ennå ikke har blitt drøftet. Der har ingenting skjedd.

Nå snakker dermed diplomater i Brussel om at det kan ende med en løsere avtale om framtiden. Mens britene hadde satset på håndfaste løfter om blant annet. handelsavt­aler, er tonen fra Brussel at det kan ende opp med å bli ganske løst.

Samme melodi høres nå også internt i den britiske regjeringe­n. BBCs politiske redaktør, Laura Kuenssberg, har snakket med en kilde i regjeringe­n som sier at løsningen kan vaere «å tale med to tunger». Altså en avtale som er så løs at Theresa May kan få den igjennom Underhuset i London og EU samtidig kan godta den. Det krever et ordentlig fleksibelt språk, for May vil for eksempel forbli i det indre markedet når det handler om varer og tjenesteyt­elser, men ikke om mennesker. Det hverken vil eller kan EU godta, og det ønsker heller ikke Mays «brexiteer»-fløy. Løsningen kan bli en hensiktser­klaering à la «det får vi snakke om senere».

Det irske problem

For EU er det mest presserend­e spørsmålet Irland. Derfor vil de øvrige 27 stats- og regjerings­sjefene bruke tiden i morgen til å gi EUs brexit-forhandler, franske Michel Barnier, et fornyet mandat til å få løsnet blåknuten om den irske grensen.

Barniers plan er å formulere seg litt mykere og gjøre det klart at grensen som skal vaere mellom Irland og britiske Nord-Irland, ikke skal vaere en gammeldags hard grense med grensebetj­enter, men en grense for varer mellom EU og Storbritan­nia. Og at det godt kan vaere en grense ute i vannet mellom Irland og Storbritan­nia. Det har Storbritan­nia bl.a. i Gibraltar og ved Kanaløyene.

Det vil gi en presset Theresa May muligheten til å si at hun har fått EU til å mykne litt opp. Mens ryktene i Brussel er at det «bare» er det samme, formulert på en litt annen måte.

 ?? SEBASTIEN NOGIER, AP/SCANPIX ?? Statsminis­ter Theresa May møter sine europeiske kolleger i kveld. Her sammen med Frankrikes president Emmanuel Macron og andre representa­nter fra de to landene i et møte de hadde om brexitspør­smål i Bornes-les-Mimosas i Sør-Frankrike i begynnelse­n av august.
SEBASTIEN NOGIER, AP/SCANPIX Statsminis­ter Theresa May møter sine europeiske kolleger i kveld. Her sammen med Frankrikes president Emmanuel Macron og andre representa­nter fra de to landene i et møte de hadde om brexitspør­smål i Bornes-les-Mimosas i Sør-Frankrike i begynnelse­n av august.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway