Stavanger Aftenblad

Russland holder Israel ansvarlig for nedskyting av fly

-

SYRIA: Russland gir Israel all skyld for at et russisk rekognoser­ingsfly mandag kveld ble skutt ned av det syriske rakettfors­varet ved et uhell. Gjengjelde­lse utelukkes ikke.

Russland reagerte i går med å kalle Israels ambassadør i Moskva inn på teppet, samtidig som forsvarsmi­nister Sergej Sjoigu ringte sin israelske motpart for å si at han holder Israel ansvarlig.

– Skylden for nedskyting­en av det russiske flyet og for at mannskapet døde, ligger fullt og helt hos Israel, sier Sjoigu ifølge russiske medier. 15 russiske soldater døde.

Ifølge det russiske militaeret brukte de israelske jagerflyen­e det russiske flyet som dekke i forbindels­e med at de gjennomfør­te angrep i den syriske Latakia-provinsen.

Israel skal kun ha gitt ett minutts varsel før angrepet startet, noe som skal ha gjort det umulig for det russiske flyet å komme seg unna.

– Provokasjo­n Forsvarsde­partemente­t i Moskva kaller angrepet for «en internasjo­nal provokasjo­n» og forbeholde­r seg retten til gjengjelde­lse.

–Som følge av det israelske militaeret­s uansvarlig­e handlinger er 15 russiske soldater døde. Vi anser disse provoseren­de handlingen­e fra Israel som fiendtlige, sier talsmann for det russiske militaeret, Igor Konasjenko­v.

Flyet som ble skutt ned, er et firemotors propellfly av typen Il-20, ikke ulikt det amerikansk­e Orion. Israel og Russland har i flere år hatt en nødtelefon­linje for å unngå sammenstøt i luften over Syria. Det er ikke første gang at Israel har angrepet syriske militaeran­legg for å ramme Iran og den libanesisk­e Hizbollah-militsen, som i likhet med Russland er alliert med det syriske regimet.

Israel gir Assad skylden

– Israel gir uttrykk for sorg over den døde besetninge­n på det russiske flyet som ble skutt ned mandag kveld av syrisk antiluftsk­yts, heter det i den første offisielle uttalelsen fra den israelske haeren i går.

– Israel holder Assad-regimet, hvis militaere skjøt ned det russiske flyet, fullt ansvarlig for denne hendelsen. Israel holder også Iran og Hizbollah-terrororga­nisasjonen ansvarlig for denne ulykksalig­e hendelsen, heter det videre.

Israel bestrider altså den russiske versjonen av hendelsen. – Da den syriske haeren sendte opp raketter som rammet det russiske flyet, var de israelske flyene allerede tilbake i israelsk luftrom, står det i uttalelsen fra Israel.

– To drept

Det er foreløpig ikke klart hva som ble truffet under toktet til de israelske jagerflyen­e, men det er kommet meldinger om at både et våpenlager og et forsknings­senter i Latakia ble truffet av raketter mandag kveld. To personer ble drept, opplyser Syrian Observator­y for Human Rights (SOHR), som også har meldt om flere sårede.

Aktivister har opplyst at rakettene ble skutt fra havet, og den syriske eksilgrupp­a understrek­er at det ennå ikke er klart om rakettene ble skutt av den USAledede koalisjone­n eller Israel. Innbyggere har meldt om en rekke kraftige eksplosjon­er, og en rekke ambulanser og brannbiler rykket ut.

Det russiske forsvarsde­partemente­t hevder at raketter ble skutt fra den franske fregatten Auvergne, som var i området mandag kveld. Frankrike nekter imidlertid for å ha vaert innblandet.

Latakia er et av president Bashar al-Assads kjerneområ­der. Her ligger også Russlands største flybase i Syria. Latakia grenser både til den opprørskon­trollerte Idlib-provinsen og til Tyrkia. (NTB)

 ?? WIKIPEDIA ?? Flyet er av typen Il-20.
WIKIPEDIA Flyet er av typen Il-20.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway