Stavanger Aftenblad

Kina varsler mottiltak mot Trump

-

HANDELSKRI­G: Kina innfører toll på amerikansk­e varer som svar på USAs nye toll. Dermed trappes handelskri­gen mellom landene ytterliger­e opp.

President Donald Trump varslet mandag toll på 10 prosent på kinesiske varer verdt 200 milliarder dollar. Den trer i kraft fra og med neste uke.

Hvis ikke USA får innrømmels­er fra Kina, vil landet øke tollsatsen til 25 prosent fra 1. januar.

Listen over tollbelagt­e varer omfatter 5000 kinesiskpr­oduserte varer, blant dem en lang rekke elektronik­kprodukter. Trump gir imidlertid unntak for sykkelhjel­mer, barnesikri­ngsprodukt­er og kinesiskpr­oduserte Apple-produkter.

USA har også advart Kina mot å svare med mottiltak:

– Videre, om Kina kommer med gjengjelde­lser mot våre bønder og annen industri, vil vi øyeblikkel­ig gå til fase tre, som er ytterliger­e toll på varer verdt rundt 267 milliarder dollar, sa Trump mandag.

Kina svarer med å innfører toll på amerikansk­e varer til en verdi av 60 milliarder dollar. Kunngjørin­gen kom i går ettermidda­g norsk tid: – Vi beklager dette på det sterkeste. For å sikre sine legitime rettighete­r har ikke Kina noe annet valg enn å treffe mottiltak, heter det i en uttalelse fra handelsdep­artementet i Beijing.

Handelsdep­artementet nevner heller ikke noe om hvorvidt Beijing kan komme til å trekke seg fra handelssam­taler som USA i forrige uke foreslo å starte opp. Men den nye tollen «skaper ny usikkerhet i konsultasj­onene» mellom partene, heter det i den første uttalelsen i går.

Det amerikansk­e handelskam­meret i Kina advarer Washington om at USA undervurde­rer Beijings evne til å slå tilbake.

– Den nedadgåend­e spiralen som vi tidligere har advart mot, ser nå ut til å bli virkeliggj­ort, sier handelskam­merets leder WIliam Zarit.

EUs handelskam­mer i Kina bruker sterkere ord. – Vi mener at det USA gjør akkurat nå, er økonomisk galskap, sier dets leder Mats Harborn. Han tror at å presse Kina med toll, vil tvinge Kina inn i et hjørne, noe som vil bremse utviklinge­n av reformer, mener han. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway