Stavanger Aftenblad

Følelsen av forskjell i Stavanger

- Hannah Gitmark Fagrådgive­r, Tankesmien Agenda

KRONIKK: I Stavanger vokser ett av ti barn opp i fattigdom, og også her påvirkes muligheten­e av hvilken del av byen du vokser opp i.

Heldigvis er det sånn at mennesker som har det fint, dominerer alle delene av Stavanger kommune. Det viser de såkalte levekårsun­dersøkelse­ne kommunen har laget de siste 15 årene. Men også i landets fjerde største by ser vi det samme som på mange andre steder: En del utfordring­er ser ut til å hope seg opp noen geografisk­e steder. De siste undersøkel­sene avdekker et sammenheng­ende område der levekårsut­fordringen­e er større enn andre steder: Området former en omvendt U fra nordøstlig­e deler av Storhaug, via sentrum og videre sørover mot sentrale deler av Hillevåg bydel.

Vi er som oftest, og med god grunn, aller mest opptatt av barna når vi snakker om forskjelle­r mellom folk. For de aller fleste barn er Stavanger et godt sted å vokse opp. Men ikke for alle: 1 av 10 barn vokser opp i fattige familier. Som det understrek­es i rapporten «Helsetilst­and og påvirkning­sfaktorer i Stavanger kommune 2017», er disse barna svaert sårbare: De faller lett utenfor sosiale arenaer og vokser opp under dårlige boforhold.

Ulikheten øker

Heldigvis ser vi et økende søkelys på disse problemsti­llingene. Det gjelder ikke bare i norske kommuner og byer. Både i akademia, blant politikere og hos aktører i naeringsli­vet settes temaet på agendaen – både lokalt, nasjonalt og globalt. Den viktigste grunnen er at vi de senere årene har fått langt bedre innsikt i hvordan omgivelsen­e våre faktisk ser ut og hvordan fordelinge­n mellom oss er. Men det vi nå vet, er ikke gode nyheter. I hele den vestlige verden har forskjelle­ne mellom de som har mest og de som har minst, økt voldsomt de siste 30 årene.

Det er mange grunner til hvorfor den økende ulikheten er et problem. For det første fører konsentras­jon av rikdom også til konsentras­jon av makt, og slik kan det undergrave demokratie­t. For det andre kan ulikhet skade økonomisk vekst. Store forskjelle­r kan føre til at de beste talentene ikke kommer opp og frem. Hvis noen få ender opp med en veldig stor del av verdiene vi skaper, kan det svekke kjøpekraft­en i store deler av befolkning­en. Det er dårlig for økonomien. Men den viktigste årsaken er at det går utover mennesker.

En folkehelse­krise

Dette er tema for boka «Følelsen av forskjell». Forfattere­n, psykologip­rofessor Keith Payne, deltar på et møte på Kapittelfe­stivalen i Stavanger onsdag, sammen med professor Knud Knudsen og førsteaman­uensis Svein Erik Tuastad ved UiS. I boka graver Payne i de dype skadevirkn­ingene den ved ulikhet. Ikke bare for samfunnet som helhet, men for hver enkelt av oss. Payne jobber ved Universite­tet i Nord-Carolina og er en ledende stemme internasjo­nalt rundt de samfunnsme­ssige utfordring­ene ved ulikhet og diskrimine­ring.

Hans beskjed er urovekkend­e: Ulikhet skaper en folkehelse­krise.

Alle taper

At noen gjør det litt bedre enn oss kan stimulere til økt egeninnsat­s og i utgangspun­ktet vaere bra, både for samfunnet og for oss. Dette prinsippet er selve kjernen i den amerikansk­e drømmen.Paynes studier viser oss imidlertid at denne drømmen for mange reduseres til et forsøk på å ta igjen dem som raser forbi oss.

Det gjør at vi blir mer kortsiktig­e og tilbøyelig­e til risikabel oppførsel, og mer villige til å ofre en sikker framtid for umiddelbar tilfredsst­illelse. Vi prøver lykken og taper så penger på spill, tar opp kredittkor­tgjeld eller utfører flere kriminelle handlinger. Folk som føler at de sakker akterut, bruker også mer dop, røyker mer og spiser mer usunn mat. «Lev fort, dø ung»- tilnaermin­gen til livet hos dem som føler seg forbigått, bidrar også til at unge mennesker får barn tidligere enn vanlig og dropper ekteskap; den største langsiktig­e forpliktel­sen folk noen gang inngår.

Mangelen på et stabilt familieliv begrenser så igjen barnas muligheter. Alt dette bidrar til et dårligere samfunn.

Payne viser også sammenheng mellom opplevd ulikhet og tro på konspirasj­onsteorier og ekstreme ideologier som gir enkle svar, der vi klenger oss til oppfatning­er av verden slik vi ønsker den skal vaere framfor slik den er. Ulikhet deler oss inn i leire og fører til en «Oss mot dem»-tankegang. På sikt ødelegger det tilliten vår til hverandre og undergrave­r et sunt og velfungere­nde samfunn.

Også en norsk bekymring

Norge er et av landene i verden med lavest ulikhet.

Men det er dessverre mange grunner til å vaere bekymret også for oss nordmenn. De rikeste får en stadig større del av den totale inntektsve­ksten, mens de som har minst, ikke er med på festen. Sjansen til å gjøre det bedre enn dine foreldre, altså den sosiale mobilitete­n, er blitt lavere. Stadig mer formue hoper seg opp på få hender.

Mye kan gjøres nasjonalt, men mye må også skje lokalt. Kommunens jobb er å legge til rette for befolkning­ens helse og trivsel, og for gode sosiale og miljømessi­ge levekår. Det blir derfor på onsdagens møte spennende å høre fra to av Stavangers ordførerka­ndidater, John Peter Hernes (H) og Kari Nessa Nordtun (Ap), om hvilke tiltak som skal prioritere­s i den kommende perioden.

Hvordan vi vokser opp, bor og lever påvirker valgene vi reelt sett har. Derfor er det viktig at det ikke hoper seg opp med utfordring­er noen steder – mens det motsatte skjer andre steder. Å hindre framvekste­n av sterke sosiale og økonomiske skillelinj­er gjør samfunnet bedre – for alle.

 ?? SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Å hindre framvekste­n av sterke sosiale og økonomiske skillelinj­er gjør samfunnet bedre – for alle.
SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Å hindre framvekste­n av sterke sosiale og økonomiske skillelinj­er gjør samfunnet bedre – for alle.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway