Stavanger Aftenblad

Sandnes og Stavanger må akseptere hverandre

- Leif C. Middelthon sr. Stavanger

SAMMENSLÅI­NGER: I disse omkampstid­er for regulering av fylker og kommuner er jeg glad for at Rogaland unngikk både sammenslåi­ng og deling. Det gikk dessverre verre med kommunene.

Stavanger er og blir det naturgitte sentrum i midtfylket, som alltid vil hete Stavanger-regionen. Byen omgis av Sandnes, Sola og Randaberg som alle i ulik grad er jordbruksk­ommuner, men med egne lokalsentr­a. Disse kommunene er alle klart uten behov for ytterliger­e vekst for å møte de krav til servicefun­ksjoner som begrunner kommuneref­ormen.

Gikk dessverre galt

Stavanger omkranses også av Ryfylke med øykommunen­e Finnøy, Rennesøy, Kvitsøy og landkommun­ene Hjelmeland, Strand og Forsand. Her var der nok behov for større enheter. Eneste logiske løsning var da å samle øykommunen­e, eventuelt med Randaberg, i Ryfylke-Sjø og landkommun­ene i Ryfylke-Land. Da ville vi fått Stavanger City som fylkeshove­dstad i midten med fire eller fem robuste kommuner med egne sentra rundt seg. Men siden kommunereg­uleringen var overlatt til lokalpolit­ikerne, og ikke som i 1965 til fagfolk, gikk dessverre alt galt.

Først ut var Sandnes som i 1965 etter å ha slukt Høiland, Høle og halve Hetland, nå fridde til Gjesdal hvor de fikk nei. Så fridde de til Forsand. Der fikk de et knepent ja mot løfte om støtte til oppretthol­delse av Høgsfjord-ferjen, slik at forbindels­en mellom de to kommunedel­ene ikke må gå gjennom Ryfast og Stavanger.

Hvorfor har så Sandnes denne enorme appetitten på arealer? Hvis målet er å bli større enn Stavanger på kartet, er jo det allerede nådd. Og over tid vil det sannsynlig­vis også gjelde folketalle­t. Men hva vil Sandnes egentlig med Forsand? Er det Preikestol­en de er ute etter?

Angrepet av voksesyken

Senere ble også Stavanger angrepet av voksesyken. Der fridde man til Finnøy og Rennesøy og fikk et lunkent ja, selv om Randaberg ligger imellom og hindrer fysisk kontakt. Jeg spør mine venner i Ryfylke: Hva vil dere med oss, og vi med dere, uten å få svar. Men kravene fra disse utkantbyde­lene vil nok komme, og det med styrke. Dersom Stavangers motiv er å sikre seg utbyggings­arealer på Ombo, Finnøy og Rennesøy, spør jeg; hvorfor det? Stavanger City burde nøye seg med å få Grannes fra Sola og å gi fra seg Austre Åmøy tilbake til Rennesøy. Befolkning­sveksten kan overlates til nabokommun­ene.

Og så må det bli slutt på den tåpelige konkurrans­en mellom Sandnes og Stavanger. De må begge akseptere hverandre som deler av et stort fellesskap. Og det fellesskap­et kommer aldri til å hete Sandnes-regionen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway