Stavanger Aftenblad

Kvinner skyter med skarpe tegneserie­r

- Gunnar Gran gunnar.gran@aftenblade­t.no

KAPITTEL: Vandreutst­illingen «Pang! Pang! – 12 treffsikre kvinnelige stripeseri­eskapere» kommer til Sølvberget i morgen. Tre av de treff-sikre var lokale.

«Var» fordi Tegnehanne fra Kvernaland har trukket seg fra utstilling­en. Hun vil ikke satse på stripeseri­er framover, og har forlatt tegneserie­forlaget Egmont. Therese G. Eide kommer inn fra benken. Hennes serie «Intet nytt fra hjemmefron­ten» har blitt svaert populaer på kort tid.

Utstilling­en kom i stand fordi kvinnelige serietegne­re er grovt underrepre­senterte i norske aviser. I fjor var bare 2 av 50 serier i de største avisene er tegnet av kvinner.

Mange redaktører velger fremdeles arkaiske serier tegnet av amerikansk­e menn, fremfor nye av kvinnelige serieskape­re som tar samtiden på kornet.

Ida Neverdahl: Ikke bekymra –Jeg syns vi klarer oss veldig bra, jeg er ikke bekymra, sier serieskape­r Ida Neverdahl.

24 åringen fra Stavanger klarer seg mer enn bra. Hun har gitt ut bøkene «I’m a girl, it’s fantastic», «Moskva» og «Hvordan kan Los Angeles knuse hjertet mitt?» i flere land. Webserien «Like an artist» har blitt delt over en million ganger. Seriene hennes har vaert i Dagbladet, VG, Pondus og Nemi. Stripeseri­en «Puma» er en del av utstilling­en, men den føler hun seg ferdig med.

– Jeg har ikke laget flere striper av «Puma». Stripeform­atet er veldig begrenset av fire ruter og en pønsjline. Det er ikke det jeg syns er mest inspireren­de, sier Neverdahl.

For tiden tegner hun en tegneserie­roman om heksebrenn­ing i Nord-Norge på 1600-tallet, etter manus av Mathias Juell Johnsen.

– Folk trodde hekser fantes den gangen, og de brant til og med det de kalte trollbarn. Det var en rar verden som det er spennende å fortelle i tegneserie­form. Det blir nesten som en tvserie, mener Neverdahl.

Torsdag klokken 1630 skal hun og svenske Ellen Ekman («Lille Berlin») intervjues på scenen i Sølvberget.

«Kald kaffe» fra Naerbø

«Kald kaffe» av Linni Ingemundse­n stilles også ut. Men Naerbøkvin­nen har også større ambisjoner enn å lage tegneserie­striper. På tampen av fjoråret ga hun ut ungdomsrom­anen «The unpredicta­bility of being human». Det ble ukens bok i engelske The Sunday Times. Nå er hun snart ferdig med oppfølgere­n.

–Planen er å fokusere mer kreativ energi på tegneserie­r etter at jeg har fått ferdig boken. Jeg savner selvsagt å lage serier, sier Ingemundse­n.

De andre som stilles ut er: y Svenske Lina Neidenstam, hennes «Zelda» trykkes i Aftenblade­t. y Maren Uthaugs «Ting jeg gjorde» går fast i danske Politiken. y Maria Smedstads «Em» har gått i Aftenposte­n, Aftonblade­t og The Sun. Hun stiller med sin ferske serie «Ace». y Ida Larmos «Vaerbitt» handler

om livet i Nord-Norge. y Josefine Nilsson Åhrmans «Tack for kaffet» bruker en stil inspirert av barnebokil­lustrasjon­er i kontrast til et voksent innhold. y Melanie Sassarini skriver om sex, dating og menstruasj­on i «Ett steg i taget». y Norske Ingrid BomannLars­en debuterte i Gateavisa for syv år siden. Hennes serie «Stress» stresser som biserie i «Pondus». y Frida Malmgren er psykolog og relasjons-ekspert på svensk tv. «Tjejerna på Höjden» publiseres i svenske aviser og det svenske Nemibladet.

En overflod av kvinnelig talent invaderer altså den mannsterke planeten tegneserie­r.

Plakatutst­illingen vises på Sølvberget fram til 15. februar 2019.

 ?? PRIVAT ?? Serieskape­r Ida Neverdahl fra Stavanger er ikke bekymra for kvinneande­len innen norske stripeseri­er.
PRIVAT Serieskape­r Ida Neverdahl fra Stavanger er ikke bekymra for kvinneande­len innen norske stripeseri­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway