Stavanger Aftenblad

Fotokunst fra loftet på utstilling

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

UTSTILLING: Fotokunstn­eren Kåre Kivijäri døde i 1991, men for noen år siden ble over 50 av hans bilder funnet på et loft. Disse vises nå offentlig for første gang.

– Bildene ble funnet på et loft for bare noen få år siden. Senere er de blitt systematis­ert og gjort klar for ustilling av stiftelsen etter kunstneren. Denne utstilling­en er blitt til i samarbeid med stiftelsen, sier daglig leder Brit Christin Anker Paulsen i BGE Contempora­ry Art Projects.

Kåre Kivijärvi fra Hammerfest (1938–1991) var den første norske fotografen som oppnådde bred anerkjenne­lse som billedkuns­tner, og er derfor sentral innen norsk kunstfotog­rafi. I 1971 var han den første fotografen som ble antatt på Høstutstil­lingen. Han kalte selv stilen sin for «estetisk nyrealisme», og var klart inspirert av grafikk.

I 1956–58 arbeidet han som fotojourna­list i Vestfinnma­rk Arbeiderbl­ad. I 1958–60 studerte han under den tyske fotografen Otto Steinert, som var en av datidens mest ansette laerere i kunstneris­k fotografi. Men Kivijärvi var også inspirert av den franske fotokunstn­eren Henri Cartier-Bresson.

Aller mest kjent er Kivijärvi for sine dokumentar­iske fotoserier. Blant annet av laestardia­nere i indre Billefjord (1962), samt reiser til Nepal, India, Afghanista­n og Øst-Grønland, samt fra fiskerliv i Barentshav­et.

Ustillinge­n i Stavanger er kuratert av Andrea Gestvang og Fin Serck-Hanssen. De over 50 bildene er tatt i perioden mellom 1964 og 1972. Kivijärvis reise i perioden starter på Grønland, for så å fortsette til Finnmark, Finland, Sovjetunio­nen, Afghanista­n, India og Nepal.

Under åpningen onsdag

vil det også finne sted en samtale om mennesket og kunstneren Kåre Kivijärvi mellom forfatter Kristin Aasbø og filmregiss­ør Knut Erik Jensen. Aasbø har skrevet boken «Kåre Kivijärvi fotografie­r 1956-1991» og Knut Erik Jensen har regissert filmen «Jeg er uten forbilder» om Kåre Kivijärvi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway