Stavanger Aftenblad

Alt ordner seg for Alex

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: Før fikk kinoaktuel­le Alexandra Gjerpen døra i fleisen når hun prøvde å få skuespille­rjobber. Etter «Unge lovende» dukker hun opp i roller over alt.

Kinoaktuel­le «Når jeg faller» er eksamensfi­lmen til den først masterklas­sen på filmskolen på Lillehamme­r. Den fikk sensasjone­lt aeren av å vaere avslutning­sfilm på filmfestiv­alen i Haugesund i august, og også kinodistri­busjon.

Sånt betyr pressemøte­r, rød løper og festpremie­re på festivalen. Dermed pakket også Alexandra Gjerpen fra Sandnes finstasen og tok turen til Haugesund for å snakke om filmen og rollen som alenemoren Maria, som havner i fengsel og må overlate sønnen til den narkomane barnefaren.

–Jeg likte manuset så godt, det var veldig fint skrevet. Dialogen fløt naturlig, og jeg trodde på historien, sier hun. Rollen fikk Alex etter audition.

– Jeg fikk spille noen scener sammen med Preben Hodneland, som har hovedrolle­n. Og da rollen var min, tilbrakte jeg en dag med Marius Aandal Petersen, som spiller sønnen min. Han er en herlig og flink gutt!

Catch 22-situasjon

De fleste forbinder nok Alexandra Gjerpen med den ambisiøse skuespille­rspiren Alex i NRKserien «Ung og lovende. Rollen er ikke helt selvbiogra­fisk, men også den virkelige Alexandra søkte teaterskol­en fire ganger uten å komme inn, for deretter å søke lykken i New York.

I Norge viste det seg å vaere en catch 22-situasjon ikke å ha utdanning fra Den Norske Teaterhøgs­kolen.

– Uten utdanning og erfaring får du ingen jobber. Og uten jobber får du ingen erfaring. Jeg kontaktet det som fantes av castingage­nter, sa «hei, her er jeg, gi meg en sjanse!» Men jeg ble ikke en gang innkalt til audition, sier Alexandra.

Unge og lovende

Hardt når du bare har ett yrke i framtidsdr­ømmen, men Alexandra ga ikke opp. Hun dro til New York, utdannet seg til skuespille­r der. I seks år ble hun vaerende i metropolen før hun flyttet hjem til Norge igjen. Noen skuespille­rjobber i USA ble det også, blant annet i kortfilmer og en episode av serien «High Maintenanc­e», som vises på HBO Nordic.

Vel hjemme igjen fikk hun fortsatt ikke jobber. Så fikk venninnen og komikeren Siri Seljeseth ideen om å lage sine egne arbeidspla­sser i en serie om jobbjakten. Resultatet ble «Unge lovende», og tre sesonger av den semibiogra­fiske serien er allerede vist på NRK.

– Sesong 4 er ferdig innspilt, men det er foreløpig ikke klart når den kommer på tv, sier Alexandra.

«Unge lovende» forandret alt. Alexandra ble gjenkjent på gata, kom på auditions og fikk roller. Plutselig var den morsomme, flinke og karismatis­ke Sandneskvi­nnen over alt. Gøyal på Instagram, åpenhjerti­g og reflektert i intervjuer, og i et godt knippe roller på tv og film.

Slik er drømmeroll­en

I fjor høst spilte hun i «En Folkefiend­e» på Rogaland Teater. I Arild Østin Ommundsens «Now it’s dark» hadde hun en birolle. – Så hvordan er livet som frilanssku­espiller for Alexandra Gjerpen nå?

– Det vil jo alltid gå opp og ned, men akkurat nå: helt fantastisk! For tiden spiller jeg i en ny tv-serie. Det er for den rollen jeg har farget håret brunt.

Men hva slags rolle hun spiller der, og i hvilken serie, er foreløpig hemmelig.

Rollen i «Now it’s dark» ble hennes via kjente.

– Jeg hadde fortalt Olec (Ole Christoffe­r Ertvaag) at jeg var stor fan av Arild Østin Ommundsens filmer, og at jeg drømte om å få en rolle i en av filmene hans. Olec ga meg nummeret hans, men jeg torde ikke å ringe. Men plutselig ringte Arild og sa «javel, hører du er fan». Dermed tok jeg en tur hjem, vi klikket med en gang. Jeg fikk rollen, og en gjeng herlige venner på kjøpet. Nå treffes vi hver gang jeg er på besøk i hjemtrakte­ne.

– Og hva er den ultimate drømmeroll­en?

– Cruella de Vil!

 ?? ELISABETH BIE ?? Alexandra Gjerpen har farget håret mørkere for en ny og foreløpig hemmelig tv-rolle.
ELISABETH BIE Alexandra Gjerpen har farget håret mørkere for en ny og foreløpig hemmelig tv-rolle.
 ?? CHEZVILLE ?? Alexandra Gjerpen som ivrig fan i «Now it’s dark» sammen med Silje Salomonsen.
CHEZVILLE Alexandra Gjerpen som ivrig fan i «Now it’s dark» sammen med Silje Salomonsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway