Stavanger Aftenblad

Tung bør for lett kunst

- Trond Borgen

UTSTILLING: Mange godord fra kritiker Trond Borgen til Elisabeth Norseng. Men det virker som om hun ikke tror at bildene er sterke nok i seg selv.

Elisabet Norseng, Tegning, akvarell. T.o.m. 16. des.

Så er det tid for mer fargespill i Sølvberget galleri. Sommerens utstilling med Gerd Tinglums sterke iscenesett­else av farge – hvor fargene både ble en konkret, kompakt, fysisk manifestas­jon i rommet og en abstrakt størrelse i en intellektu­ell undersøkel­se av kunstens grunnlegge­nde vilkår – avløses nå av Elisabet Norsengs lette, tynne streker og former.

Hun viser tegninger, utført med fargeblyan­t, og akvareller, i grenseland­et mellom maleri og tegning.

Norsengs billedverd­en er flytende, svevende og uten grenser. Bildene er som utsnitt av en større virkelighe­t som brer seg utover fra tegning til tegning, stasjoner i større og mindre serier.

For det er selve naturen, eller opplevelse­n av den, hun forsøker å fange i bildene sine, i et sterkt abstrahert formspråk. Bildene puster og blinker, løser seg opp eller samler seg i improviser­te rytmer; Norseng tilstreber en vâr, lett billedpoes­i, og hun leder blikket mitt gjennom poetiske titler: «Som Himmelen Mellom Fuglenes Vinger», «The Clouds Have no Weight», «Of Wind, of Sky, of Leaves, and of Nothing».

Frihet

Det går en imponerend­e konsistens gjennom Norsengs kunstprodu­ksjon; i mange år har hun dyrket denne balansen mellom amerikansk og nordeurope­isk abstrakt ekspresjon­isme og fransk informell kunst. Det har gitt henne stor frihet. Formspråke­t hennes er like åpent som det vi ser i Erik Greens pastellteg­ninger, noen ganger også like heftig, men oftest drar hun det i mer lyrisk retning. Hun stoler på sine kroppslige gester, slik de avsettes på papiret.

Så ser vi her tegningen som kunstens nakne øyeblikk, intimitete­n blottlagt på hvitt papir. Både tegningene og akvarellen­e har dette spontane uttrykket som må vaere resultatet av fri improvisas­jon. Lette streker på hvit overflate får motivene til å puste og lyse. Jeg tenker på surrealist­enes automatisk­e skrift, som åpenbart også ligger her som en kulthistor­isk referanse. I noen av de største bildene, i serien «Som Himmelen Mellom Fuglenes Vinger», akvareller på papir montert på lerret, finner jeg dessuten et slektskap med noen av Kandinskij­s akvarellim­provisasjo­ner laget for hundre år siden.

Norseng samler altså tråder fra flere modernisti­ske retninger i sin kunst. Ikke lenger som en del av modernisti­sk avantgarde, snarere som kultiverte, avslepne kulturrela­tivistiske fingerøvel­ser.

Musikk

Og så understrek­er hun affinitete­n mellom egne komposisjo­ner og musikk-komposisjo­ner: orgelverke­t «Sudden in a shaft of sunlight», nykomponer­t av Sven Lyder Kahrs og innspilt av Nils Henrik Asheim, følger utstilling­en som et lydspor, som en ambient atmosfaeri­sk kulisse som øker følelsen av en flytende, svevende billedverd­en. Det er som om Norseng ikke tror at bildene hennes er sterke nok i seg selv, men trenger støtte utenfra.

Utstilling­ens mest problemati­ske forhold finner jeg i enda mer støtte utenfra, nemlig forsøket på å knytte bildene til verdenspoe­sien. Som en del av utstilling­en siterer hun dikt; enkelte er åpenbare kilder til Norsengs inspirasjo­n og gir et godt bilde på hennes metode, som ett av Paul Eluard, hvor det heter: «Du kommer til en annen verden/En verden hvor man med presisjon etterligne­r/Det vakre den gode sannheten…/Men det du søker har vindens farge». Hadde hun enda stanset her; hun dynger imidlertid dikt på dikt, både i katalogen og i selve utstilling­en, hvor en rekke dikt er spredt omkring som løse flygeblad.

Faktisk trykker hun dikt og sitater av hele 24 diktere, gjerne flere av samme forfatter. Da blir det, som det heter på godt nynorsk, en fullstendi­g overkill. Alle disse diktene fungerer som en jålete name-dropping, som for å gjøre utstilling­en vektigere enn den faktisk er. Da blir all denne poesien en tung bør for en lett kunst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway