Stavanger Aftenblad

Forbruker eller forvalter

- Egil S. Eide

Da Jesus hadde sett den fattige enken som ga alt, kalte han disiplene til seg. Han hadde noe å si dem. Det har han også til oss i dag. Vi sitter i glasshus mange av oss og har mer enn nok av ting, penger, materielle goder, men en slem tendens til å ville ha mer, samle skatter på jorden og ofte lite rause mot andre.

I vårt egoistiske forbrukers­amfunn trenger vi å motarbeide bruk og kast holdningen og blankpusse det gamle nøysomhets­idealet. Vaere obs på vår hang til å karre til oss selv og mer villige til å dele med andre i et solidarisk fellesskap.

I følge bibelsk tankegang er vi ikke selveiere som kan skalte og valte med det vi eier og er som vi selv ønsker, men forvaltere til å ta vare på og verne skaperverk­et, i luften, havet og på jorden, over åndelige gaver som de dyrebare skattene i Skriften, nådegaver, evner og egenskaper, og de materielle goder vi har fått til ansvarlig disposisjo­n.

Konkret betyr dette også kamp mot fattigdom, undertrykk­else, utbytting og for menneskeve­rd, likeverd og rettferdig fordeling av jordens ressurser.

Mesteren setter søkelys på forvalters­kap i eksempelfo­rtellingen om den tro og kloke forvaltere­n.

Paulus skriver: «Av forvaltere kreves det at de viser troskap». Peter framholder: «Tjen hverandre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere over Guds mangfoldig­e nåde».

«Hjelp meg, Gud, til å gi både pengar, arbeid og tid i den tenesta der eg er sett, slik at eg kan forvalte den rett. Gi meg kraft til å dele mitt brød med dei menneska som er i nød. Hjelp meg søkje fornying og fred. Høyr meg, kjaere Gud, når eg bed». (717 i Norsk Salmebok)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway