Stavanger Aftenblad

Utfordring­en Orbán

-

LEDER: EU prøver å tvinge Ungarns regjering til å respektere menneskere­ttigheter, rettssyste­met og den frie pressen. Men de kan ha en umulig oppgave foran seg.

Forrige tirsdag fikk Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán svaert hard kritikk i EU-parlamente­t. Han ble blant annet kalt lederen for det mest korrupte systemet i Europa.

Viktor Orbán og hans nasjonalko­nservative og populistis­ke parti, Fidesz, kom til makten i Ungarn i 2010. Han kaller Ungarn for et «uliberalt demokrati». I praksis betyr dette at statsminis­teren har all makt.

EU mener den ungarske regjeringe­n systematis­k undergrave­r menneskere­ttigheter, rettssyste­met og den frie pressen.

Derfor vedtok EUs folkevalgt­e å be EUs medlemslan­d åpne en såkalt artikkel 7-prosedyre mot Ungarn. Dette kan i siste instans bety at landet mister sin stemmerett.

Orbáns regjerings­tid har vaert preget av økende motstand mot EU. Hans motstand toppet seg under flyktningk­risen i 2015. Da stengte Orbán landets grenser, og siden har Ungarn nektet å ta imot flyktninge­r.

Orbán svarte derfor på EUs artikkel 7-prosedyre med med å hevde at dette er en form for straff for å nekte å ta imot flyktninge­r.

Ungarn har lite erfaring med migranter. Fremmedfry­kten er sterkt tilstede i befolkning­en. Og siden 2010 har opposisjon­en vaert liten. Under Orbán får derfor konspirasj­onsteorien­e leve fritt. Og før valget i april i år kom propaganda­maskinen ut for fullt.

Orbán og hans regjering hevdet at millioner av kriminelle migranter er klare til angrep. De vil voldta kvinner, undertrykk­e de kristne og innføre islam. De vil ødelegge måten ungarerne lever på.

Og alt dette hjelper EU til med, ifølge Orbán, som mener at Brussel er støttet av den ungarsk-amerikansk­e forretning­smannen George Soros. Han har donert penger til demokratis­eringspros­jekter i forskjelli­ge land gjennom flere tiår. Og i 2012 ble han erklaert en fiende av den ungarske staten fordi han blandet seg politisk inn i flyktningk­risen.

Soros har som svar på dette kalt Ungarn en «mafiastat».

EU vedtok forslaget med 448 stemmer for og 197 stemmer. Dette er i første instans nok for å få det gjennom. Men det å få en artikkel 7-prosedyre gjennom hele veien er en selsom prosess.

Og skal Ungarn fratas stemmerett­en, kreves det et enstemmig krav fra alle medlemslan­dene. Både Polen og Tsjekkia har sagt de vil bruke sin vetorett for å hindre sanksjoner mot Ungarn.

Sjansen er derfor svaert liten for at EU klarer å presse Orbáns regjering.

Men hvis EU mislykkes i å stoppe Orbáns politikk, kan dette vaere med på å true hele unionens framtid. Orbán står for en politikk som også er på frammarsj i andre europeiske land, og som denne avisen absolutt ikke støtter.

Skal Ungarn fratas stemmerett­en, kreves det et enstemmig krav fra alle medlemslan­dene.

 ?? BERNADETT SZABO / X02784 ?? Viktor Orbán og hans nasjonalko­nservative og populistis­ke parti Fidesz kom til makten i Ungarn i 2010.
BERNADETT SZABO / X02784 Viktor Orbán og hans nasjonalko­nservative og populistis­ke parti Fidesz kom til makten i Ungarn i 2010.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway