Stavanger Aftenblad

Hvorfor sponse kryptovalu­ta?

- Hilde Øvrebekk Kommentato­r

KOMMENTAR: Utvinning av kryptovalu­ta krever vanvittig mye strøm og produserer ingenting av verdi for samfunnet. Hvorfor gir norske myndighete­r fordeler til selskap som driver med dette?

Nye datasentre kan utløse forbruk på over 60 TWh per år, skriver Europower, et nyhets- og analysebyr­å for kraftbrans­jen. Beregninge­n er basert på forespørsl­er Statnett har fått fra selskaper som planlegger å bygge nye datasentre her i landet. Det er nok ikke realistisk å tenke seg at alle disse prosjekten­e blir noe av.

Men om bare halvparten realiseres og disse benytter seg av halve den forespurte effekten, vil det innebaere et strømforbr­uk på 15 TWh årlig, ifølge Europower. Det er betydelig høyere enn NVEs forventnin­ger. De antar at økt strømforbr­uk knyttet til datasentre bare vil utgjøre 1,2 TWh i 2020 og 3,5 TWh i 2035.

97 prosent rabatt

Både Abelia, IKT Norge og Energi Norge har jobbet for å få datasentre hit. Den norske regjeringe­n har også latt seg begeistre. Derfor gjorde de det svaert lukrativt for datasentre å etablere seg her i landet. I 2016 reduserte regjeringe­n avgiften på elektrisk kraft til datasentre.

Mens husholdnin­ger, bedrifter og det offentlige betaler 16,58 øre per kWh, må produsente­ne av disse sentrene bare ut med 0,48 øre.

Men det er ikke nødvendigv­is Google og Apple som kommer til Norge. En rekke selskaper som driver med utvinning av såkalt kryptovalu­ta, har meldt interesse for å etablere seg her i landet.

Hva er så problemet med dette?

Det er svaert komplisert å forklare hvordan utvinninge­n av kryptovalu­ta skjer. Det er heller ikke poenget her. Poenget er at det krever vanvittig mye strøm.

Ifølge en studie som ble publisert i forsknings­journalen Joule i mai, bruker utvinnerne av den mest kjente kryptovalu­taen bitcoin i dag minst 2,6 GW. Det er nesten like mye som hele Irlands strømforbr­uk. De Vries mener dette kan stige til 7,7GW før slutten av dette året.

Blant de kryptovalu­taprodusen­tene som vil satse i Norge, er Kryptovaul­t. DN skrev i august at de vil satse på bitcoin i Glomfjord og Sauda. Begge steder skal kapasitete­n vaere på 80 megawatt, og Kryptovaul­ts totale kapasitet blir på 217 megawatt. Dette tilsvarer, ifølge Statnett, hele Stavangers strømforbr­uk.

Ikke nok strøm

Den svenske naeringsli­vsavisen Dagens Industri skrev tidligere i år om bitcoinutv­innere som valfarter til Island etter at landet la til rette for etablering­en av datasentre. Dersom alle prosjekten­e blir noe av, er det fare for at landet ikke har nok strøm, uttalte Jóhann Snorri Sigurbergs­son, ansvarlig for forretning­sutvikling i det islandske energisels­kapet HS Orka, til BBC.

NVE antar at Norges kraftovers­kudd vil øke fra rundt 5 TWh i dag til omtrent 15 TWh i 2030. I praksis betyr dette at dersom de foreslåtte datasentre­ne kommer opp i et strømforbr­uk på 15 TWh årlig, vil hele dette kraftovers­kuddet bli spist opp.

Redaktør i High North News, Arne O. Holm, påpekte i NRK Ytring det ulogiske i at staten gjennom Enova har brukt milliarder på energiøkon­omisering, for så å gi avgiftsfri­tak til en naering med enormt energiforb­ruk.

Men det er ikke bare energiøkon­omiseringe­n som er ulogisk. Vi bygger ut norsk natur med vindmøller for å få mer strøm. NVE antar at innen 2030 vil det bygges rundt 15TWh ny vindkraft. I tillegg bygger vi nye utenlandsk­abler, vil at flere skal kjøre elbil, planlegger el-ferjer langs hele kysten og ønsker at olje- og gassinstal­lasjonene på norsk sokkel skal elektrifis­eres.

Når vi risikerer at hele kraftovers­kuddet skal gå til utvinning av kryptovalu­ta, hvor skal strømmen til alt det andre komme fra? Skal vi da varme opp husene våre med kullkraft fra Tyskland, eller med kjernekraf­t fra Storbritan­nia? Vil vi ikke da også bidra til at CO2-utslippene globalt går opp?

Skatt Vest har vaert kritisk til den reduserte el-avgiften til datasentre. De skrev i et brev til Skattedire­ktoratet at det er en svaert uheldig konsekvens at det er kryptovalu­taselskape­ne som skal nyte godt av dette. «Det produseres så vidt skattekont­oret kan bedømme ingenting av verdi for samfunnet for øvrig,» skrev Skatt Vest. Svaret var at det verken finnes regler eller retningsli­njer for hva et datasenter kan brukes til.

Glemte konsekvens­ene

I dag opererer mange bitcoin-utvinnere i land som Kina og USA, der de har fått billig strøm fra vannkraftv­erk som ikke er koblet til det nasjonale nettet. Men i USA har nettselska­pene nå begynt å prise strømmen høyere eller stenge ute kryptovalu­ta-utvinnerne. I Kina har myndighete­ne ødelagt flere av disse anleggene, eller koblet dem til det nasjonale nettet. Da begynner kryptovalu­taprodusen­tene lete etter muligheter i andre land der de kan få strømmen billigere.

Det er ingen grunn til at vi her i Norge skal gi lukrative fordeler til selskaper som ikke skaper noen verdier for samfunnet, som kan gi oss forbrukere økte strømprise­r, og som bruker opp hele kraftovers­kuddet vårt til ingenting.

Regjeringe­n har latt seg forføre av tanken på datasentre, men glemte å se på konsekvens­ene.

Venstres finanspoli­tiske talsmann, Abid Raja, ba nylig hans egen regjering innføre full el-avgift for rene bitcoinfab­rikker.

Det er absolutt noe den bør vurdere.

Når vi risikerer at hele kraftovers­kuddet skal gå til utvinning av kryptovalu­ta, hvor skal strømmen til alt det andre komme fra?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway