Stavanger Aftenblad

De fleste jobb-bilister fra Sola, Randaberg og Rennesøy betaler bompenger allerede i dag

- Jone Østebø journalist jone.ostebo@ aftenblade­t.no Jonas Haarr Friestad fotograf jonas.h.friestad@ aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Et fåtall av pendlere fra Sola, Randaberg og Rennesøy vil få flere bompasseri­nger etter 1. oktober. Anna Funderud fra Tananger er blant de få, og hun bytter derfor ut bilen med el-sykkel.

Anna Funderud bor og jobber på Tananger i Sola, men leverer og henter barn i barnehagen 4–5 kilometer unna morgen og ettermidda­g. I dag slipper hun å betale bompenger for disse daglige turene, men det blir det slutt på etter 1. oktober.

– Barnehagen ligger utenfor den nye bomringen, så derfor blir det snart el-sykkel til jobb i stedet for bil, sier Funderud mens hun fyller bensin på Shellstasj­onen på Tananger.

30.000 kroner ekstra Samboeren jobber i Jåttåvågen, bruker bil og betaler bompenger allerede i dag. Forskjelle­n vil bli rushtidsav­giften.

– Vi har regnet ut at vi vil måtte betale 30.000 kroner mer i bompenger hvis vi fortsetter som nå. Vi har undersøkt muligheten for å bytte barnehage, men det gikk ikke. Så dermed blir det sykkel på meg. Samboeren vil fortsette å kjøre til jobb, så der blir det dyrere på grunn av rushtidsav­giften, sier hun.

Funderud sier at familien er vant med å betale bompenger, siden det har kostet å kjøre inn i Stavanger allerede i mange år.

– Men jeg synes ikke noe om denne forskuddsb­etalingen, at vi skal betale for noe vi ennå ikke har fått. Dessuten er det ikke saerlig med bilveier vi får for dette, heller, mener hun.

Funderuds samboer vil slippe å betale bompenger på vei til jobb etter 1. oktober, men må betale på hjemveien, inn i ringen rundt Tananger.

Forsknings­institusjo­nen IRIS har gjort en undersøkel­se av reisevanen­e til 2619 personer i åtte kommuner på Nord-Jaeren. 1761 av dem var yrkesaktiv­e. Utvalget skal represente­re 150.000 yrkesaktiv­e i regionen.

Undersøkel­sen viser at 33 prosent av Sola-buene som kjører til jobb minst to ganger i måneden, betaler bompenger for én vei nå og vil fortsette med det etter 1. oktober.

29 prosent av jobb-bilister fra Sola vil få en eller to flere bompasseri­nger i den nye bompengeor­dningen enn i dag. Det viser forskernes kartleggin­g. Men på direkte spørsmål trodde hele 45 prosent av bilistene selv at de ville måtte betale for flere bompasseri­nger enn i dag.

For øvrig vil 21 prosent av de fra Sola som betaler bompenger i dag, ikke betale noe for jobbreisen etter 1. oktober. Bare 13 prosent av de spurte trodde dette gjaldt dem.

Fra Rennesøy til Sandnes

Også Lasse Hiller er innom Shell-stasjonen på Tananger denne tidlige morgenen. Men han er bare på gjennomkjø­ring. På vei fra hjemmet på Rennesøy til jobben i Sandnes.

– Vi betaler ganske mye i bompenger allerede. Grunnen til at jeg kjører denne veien, er for-

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Anna Funderud har kjøpt el-sykkel og er klar til å parkere bilen når de nye bomringene kommer.
JONAS HAARR FRIESTAD Anna Funderud har kjøpt el-sykkel og er klar til å parkere bilen når de nye bomringene kommer.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway