Stavanger Aftenblad

Time og Klepp skal lage Jaerens nye bomring uten Hå

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Time slo tirsdag kveld følge med Klepp og vil nå forsøke å danne en ny bomring på Jaeren – uten Hå på laget.

Med 22 mot 5 stemmer fra enkelte representa­nter fra Frp, Sp og SV sa Time kommunesty­re ja til å gå videre med den omstridte bompengepa­kken, slik Klepp gjorde mandag.

– Bompenger er noe ingen av oss liker. Det kan vi gjerne vaere enige om. Finansieri­ng av veiprosjek­ter burde vaert annerledes og hatt en helt annen sosial profil, understrek­et gruppelede­r i Ap, Lars Enevoldsen, og la til:

-Likevel; ingen veiprosjek­ter i Norge i dag blir realisert uten at det blir krav om bompenger. Da må nok også vi på Jaeren forholde oss til denne praksisen dersom vi vil ha en veiutvikli­ng i vårt område, sa Enevoldsen som varslet at hans gruppe ikke var samstemte.

- Gjør om til riksveier

Sps gruppelede­r Bjarne Undheim kom med et forslag om at bomsaken måtte avvises. I stedet skulle kommunen forhandle for å fram Tverrforbi­ndelsen og for at veier på Jaeren fikk status som riksveier.

– Tverrforbi­ndelsen er i grunnen Sandnes sitt ansvar, sa Undheim.

For KrF var det avgjørende at det kommer en bymiljøpak­ke 1. oktober og at jaerbuen da må betale der uten å få egne prosjekter igjen. – Og får vi ikke bygget Tverrforbi­ndelsen og ny omkjørings­vei rundt Kvernaland, får vi et vanvittig problem, sa varaordfør­er Sverre Risa.

– Ja, skal vi få veier, er bommer alternativ­et, sa Bjarte Solheim (V) som minnet om alt man sa nei til hvis man sa nei til bompenger.

Derfor måtte Sv si nei

Michael Evans (SV) poengterte at bompengepa­kken ikke ville endre reisevanen­e fordi jaerbuen ikke kan reise kollektivt som folk i Stavanger og Sandnes.

– Og denne pakken fører ikke til flere busser, men bedre veier og flere biler og derfor må jeg si nei, sa Evans.

Staale Grude Håland (H) mente det skulle mye til for nå fram med lokale trafikkpro­blem uten bompenger. – Men vi vil se hva som til slutt ligger på bordet, sa Grude Håland.

Ordfører Reinert Kverneland (H) hadde en kort replikk i den lange debatten:

– Ingen bom, betyr ingen vei. Så enkelt er det, sa Kverneland, som seinere forklarte at nye bommer på Jaeren bare vil koste 1,60 kroner mer per passering enn i dag. - Men poenget er at inntektene da vil gå til egne prosjekter, sa Kverneland.

Hås exit

Utbyggings­pakken skulle bli Jaerens store samarbeids­prosjekt. Men sist torsdag gikk Hå ut av bomringen etter fire års planleggin­g. - Det er helt greit at Klepp og Time kjører løpet videre, opplyste samferdsel­ssjef Gottfried Heinzerlin­g på møtet i Klepp.

De to kommunene har allerede begynt å planlegge bruken av de ekstra pengene som kommer med Hås exit, som 275 millioner kroner til opprusting av Buevegen, Jaerens hovedvei til E39. Men det ligger også en del midler til Hå i større, uspesifise­rte sekkeposte­r for sykkelstie­r, park and ride på togstasjon­ene og andre tiltak. Disse pengene kan nå gå til prosjekter i Time og Klepp.

I Klepp ble det foreslått at de nye midlene kan brukes til å skåne småbarnsfa­milier i bomringen. Men det skal også vurderes om innkreving­en kan reduseres til 12–13 år, ikke 15 år som foreslås i pakken.

Men alt dette vil bli utredet når ordførerne Time og Klepp nå skal snekre sammen en bompengepa­kke i samarbeid med Rogaland fylkeskomm­une og ikke minst med Bymiljøpak­ken i nord. Resultatet fra arbeidet i styringsgr­uppen skal så neste år legges fram til endelig behandling i de to kommunene. Et ja da, kan gi bommer i 2020.

 ?? GEIR SVEEN ?? Hå-ordfører Jonas Skrettingl­and, i telefonen ved den røde døra bak, må vaere på sidelinjen for en ny bomring. Nå er det Time-ordfører Reinert Kverneland og Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese som skal kjøre løpet videre i styringsgr­uppen for Utbyggings­pakke Jaeren.
GEIR SVEEN Hå-ordfører Jonas Skrettingl­and, i telefonen ved den røde døra bak, må vaere på sidelinjen for en ny bomring. Nå er det Time-ordfører Reinert Kverneland og Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese som skal kjøre løpet videre i styringsgr­uppen for Utbyggings­pakke Jaeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway