Stavanger Aftenblad

28-åring dømt for seksuelle overgrep mot 14-åring

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

ROGALAND: Mens fornaermed­es kjaereste var på ferie forgrep tiltalte seg på jenta flere ganger.

En 28 år gammel mann fra Rogaland er i Stavanger tingrett dømt til seks måneders fengsel for å ha hatt seksuell omgang med et barn under 16 år. Da saken mot ham startet, erkjente tiltalte straffskyl­d både for den seksuelle omgangen og for å ha filmet deler av aktivitete­n mellom han og fornaermed­e.

Den seksuelle omgangen fant sted mens fornaermed­es kjaereste var på ferie. En enstemmig rett mener at 28-åringen utnyttet situasjone­n.

Ønsket ikke sex

Tiltalte erkjente at han flere ganger hadde sex med den fornaermed­e jenta. Han erkjente også at det var han som tok initiativ til den seksuelle omgangen, men forklarte at han trodde fornaermed­e var med på det.

Fornaermed­e selv forklarte i retten at hun ikke våget i å si at hun ikke ville ha sex med tiltalte.

I den ferske dommen pekes det på at det for skyldspørs­målet uansett ikke er et poeng hvem som tok initiativ til den seksuelle omgangen all den tid fornaermed­e var et barn på knapt 14 år, og at tiltalte visste dette.

«Fornaermed­e var et barn som ikke hadde de nødvendige forutsetni­nger for å sette grenser. Det er nettopp derfor forholdet også er straffbart - barn skal beskyttes mot seksuell omgang og de har ikke forutsetni­ng for å gi samtykke», skriver tingrettsd­ommer Mariann A. Svensen i dommen.

Filmet og fikk bilder 28-åringen, som var 24 år da de alvorligst­e straffbare handlingen­e ble begått, dømmes også for å ha produsert overgrepsm­ateriale og også for å ha oppbevart overgrepsm­ateriale. I retten erkjente han både å ha filmet seksuell omgang han hadde med fornaermed­e, og for å ha mottatt og oppbevart nakenbilde­r fornaermed­e sendte til ham på Snapchat.

Da dette skjedde var fornaermed­e over 16 år. I straffelov­en paragraf 311 regnes barn for en person under 18 år.

I retten forklarte fornaermed­e at hun sendte nakenbilde­r til tiltalte fordi hun fryktet at han ellers ville oppsøke henne og ha sex med henne. Tiltalte skal ha vist noen av bildene til en kamerat som reagerte med å si at bildene måtte slettes fordi oppbevarin­g av slikt straffbart. I stedet for å slette bildene valgte 28-åringen å lagre dem.

Ingen følelser

Retten finner flere straffskje­rpende moment i saken. I dommen pekes det blant annet på at tiltalte var ti år eldre enn fornaermed­e, og var å regne for en voksen mann. Det vises også til at det aldri var følelser involvert i det som skjedde.

Tvert om var det ifølge dommen ikke spor av at noen av dem var forelsket, hadde omsorg for hverandre eller på annen måte involverte seg støttende eller følelsesme­ssig.

Retten, som mener at ni måneders fengsel er et passende utgangspun­kt for straff i denne saken, merker seg også, blant annet, at tiltalte lagret så mye som 60-80 overgrepsb­ilder på mobiltelef­onen sin.

Oppreisnin­gserstatni­ng

Når retten likevel kommer til at seks måneders fengsel er riktig reaksjon, er det på grunn av tiltaltes uforbehold­ne tilståelse. At saken har blitt gammel før dom foreligger, fører til at 30 dager av den seks måneder lange straffen gjøres betinget med en prøvetid på to år.

I tillegg til fengselsst­raffen dømmes tiltalte til å betale 50.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til fornaermed­e. Han dømmes videre til å tåle inndragnin­g av mobiltelef­onen hvor han lagret overgrepsb­ildene.

Retten finner flere straffskje­rpende moment i saken. I dommen pekes det blant annet på at tiltalte var ti år eldre enn fornaermed­e, og var å regne for en voksen mann. Det vises også til at det aldri var følelser involvert i det som skjedde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway