Stavanger Aftenblad

Er ikke bekymret over økte kostnader

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

ØKONOMI: I dag går trolig styringsre­nten opp 0,25 prosentpoe­ng. I tillegg er bensinpris­ene og strømprise­ne høye, og 1. oktober åpner bomringene for Nord-Jaeren. Banksjef i Sandnes Sparebank, Lene Nevland Sivertsen, mener at så lenge folk har en sunn økonomi vil dette gå fint.

Folks økte utgifter i forbindels­e med renteøknin­g, økt strømpris, økte bensinpris­er og bompengeut­gifter vil påvirke privatøkon­omien til folk, mener direktør for personmark­ed Erik Kvia Hansen og banksjef Lene Nevland Sivertsen i Sandnes sparebank. Men de mener likevel at folk som har en frisk og sunn økonomi vil klare dette godt.

– Når vi i banken gir lån, tar vi høyde for at lånetaker skal kunne tåle en renteøknin­g på minimum 5 prosent. De skal kunne betjene bolig, strøm, bil og alle utgifter som ligger. Vi har all grunn til å tro at dette vil gå fint. Samtidig vil de med presset økonomi kjenne enda mer press, på grunn av økte utgifter, mener Nevland Sivertsen.

– Vurder kollektivt­ransport

– Hva er det beste tipset privatpers­oner kan ta for å få ned forbruket?

– Det beste tipset er å få oversikt, og sette opp et budsjett og planlegge bedre. Vi anbefaler alle kunder å ha en buffer for å kunne håndtere uforutsett­e utgifter. Der har mange en vei og gå, ser vi. I tillegg er det noe som kan kuttes. Treningsse­ntre og strømmetje­nester er klassiske eksempler. I tillegg bør flere vurdere kollektivt­ransport. De som har flere forskjelli­ge smålån bør samle disse, og en kan ta en gjennomgan­g av forsikring­er om det er lenge siden sist, sier Nevland Sivertsen.

Torsdag vil trolig Norges bank sette opp renten med 0,25 prosentpoe­ng, og andre banker vil trolig følge etter. Sandnes sparebank har ikke tatt noen beslutning enda, men følger med.

– Foreløpig vil ikke renteøknin­gen ha noe å si, men med en forventnin­g om høyere renter fremover så vil dette også kunne påvirke våre kunder, både på innskudd og utlån. Vi skal vaere konkurrans­edyktige på renten, sier han.

– Er nå det beste tidspunkte­t å binde renten?

– Ja, for de som har presset økonomi og ikke tåler en renteøknin­g og det som kommer fremover. Nå er fastrenten historisk lav, så den vurderinge­n bør folk ta i familieøko­nomien, sier banksjef Nevland Sivertsen.

Sjefsøkono­m i Sparebank 1 SR Bank, Kyrre Knudsen, er ikke bekymret over økte utgifter i folks privatøkon­omi.

– Inflasjone­n har kommet en god del opp som følge av høyere strømprise­r, og siden prisene akkurat nå stiger i samme takt som lønn, er det slik at reallønnsv­eksten er naer null. Men om vi ser dette over litt tid, hva vi tror gjennomsni­ttlig prisvekst blir i år, og neste år, vil det vaere en høyere reallønnsv­ekst, mener han.

Knudsen tror styringsre­nten vil øke nokså moderat de neste to årene, og mener at det ikke vil utgjøre de store utfordring­ene på privatøkon­omien med lønnsøknin­gene som er forespeilt.

– Vi tror det starter med en forsiktig økning på 0,25 prosentpoe­ng torsdag, så kanskje 0,5 prosentpoe­ng i 2019. Det er en ganske gradvis og moderat økning, mener han.

– Løft blikket

Han mener det er viktig å løfte blikket litt i bompengede­batten, og se på hva en slik investerin­g vil gjøre for regionen.

– For vår region er det viktig at vi har god infrastruk­tur og kommunikas­jon. Historisk har det gitt regionen ekstra vekst, både innenfor naering og bolig. Det er fornuftig nå å ha en større og bredere debatt, for jeg tror vi vil nyte godt av en region med bedre infrastruk­tur, sier han.

– Hva med de som ikke har mulighet til å tilpasse seg?

– Det er klart det finnes personer som bor slik til at det ikke er mulig. Da må man se på kollektivt­ilbudene, mener han.

Han gleder seg over bedringen i økonomien, det at det skapes flere jobber og at arbeidsled­igheten går ned, i stedet for de økte utgiftene som kan vaere krevende, men mulig å tilpasse seg.

– Jeg oppfordrer imidlertid alle til å ta en titt på gjeldsnivå og renteutsik­ter og vaere godt forberedt, avslutter han.

Nå er fastrenten historisk lav, så den vurderinge­n bør folk ta i familieøko­nomien.

Lene Nevland Sivertsen, banksjef

 ?? ANDERS MINGE ?? – Få oversikt, sett opp et budsjett og planlegg bedre, er rådet fra banksjef Lene Nevland Sivertsen i Sandnes Sparebank. Til høyre Erik Kvia Hansen, direktør for personmark­ed.
ANDERS MINGE – Få oversikt, sett opp et budsjett og planlegg bedre, er rådet fra banksjef Lene Nevland Sivertsen i Sandnes Sparebank. Til høyre Erik Kvia Hansen, direktør for personmark­ed.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway