Stavanger Aftenblad

Utgiftene øker på flere fronter

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

I dag setter Norges Bank etter alt å dømme opp styringsre­nten for første gang på sju år. I første omgang er det snakk om 0,25 prosentpoe­ng, men de neste par årene skal rentene fortsette oppover.

Når rentene går opp, betyr det at økonomien i landet samlet sett går bedre. Men for den enkelte familie kan renteoppga­ngen bety trangere tider, og saerlig hvis også andre utgifter øker samtidig.

Men renten først.

Dagens ventede heving av Norges Banks styringsre­nte fra 0,5 til 0,75 prosent er trolig bare starten på en økning som vil pågå i minst et par år fremover, ifølge ekspertene. Og rentene fra bankene og ut til låntakerne vil følge etter.

1,25 prosentpoe­ng høyere Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank tror at Sentralban­ken vil sette opp styringsre­nten med ytterliger­e 0,5 prosentpoe­ng neste år, fordelt over to omganger, og det samme året etter. Ved utgangen av 2020 vil renten i tilfelle vaere 1,25 prosentpoe­ng høyere enn i dag.

Med et boliglån på for eksempel 4 millioner kroner, vil det bety 50.000 kroner i økte renteutgif­ter i året, eller 38.500 kroner etter skattefrad­rag.

– Renteoppga­ngen vil føre til at folk vil måtte bruke mer penger på renter. Derfor er det viktig å ta høyde for dette fremover og planlegge deretter, mener Knudsen i SR-Bank.

Så har vi strømprise­n.

I går lå spotprisen på kraft i Norge på i overkant av 52 øre per kilowatt. Med nettleie fra Lyse på drøye 43 øre, i tillegg til 220 kroner per måned i fastbeløp, så betyr det et godt inngrep i manges privatøkon­omi. I juli, da kraftprise­n også da lå på over 50 øre, var det den høyeste juliprisen noen gang.

35 prosent høyere

Ifølge Statistisk sentralbyr­å var kraftprise­n i andre kvartal nesten 35 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Mye tyder på at strømprise­n vil holde seg høy utover høsten og vinteren, en tid på året når nordmenn er storforbru­kere av strøm.

– Strømprise­n har steget mye, og den er nå høyere enn på sju år, men for øvrig har ikke prisstigni­ngen vaert høy, påpeker sjeføkonom Knudsen.

Han tror at prisstigni­ngen i år vil ende på rundt 2,5 prosent og lønnsøknin­gen på 3 prosent, og dermed en reallønnsv­ekst.

–I 2016, for eksempel, steg prisene med 3,6 prosent, mens lønnen bare økte med 1,7 prosent. Neste år tror jeg lønningene vil stige mer enn prisvekste­n, 3,3 prosent mot 2 prosent, sier Knudsen.

Over 17 kroner literen

Og drivstoffp­risene? I august ble det satt rekord i veiledende priser da bensinpris­en bikket 17 kroner. Mandag oppga YX en veiledende pris på bensin på 16,93 kroner og 15,91 kroner på diesel.

Nå settes drivstoffp­risene etter en rekke kriterier, som oljeprisen, den norske kronen og avgifter.

– Flere ting avgjør, men drivstoffp­risene følger ofte oljeprisen. Nå er vi på 78 dollar fatet, fra 65 dollar i starten på året. Mye skyldes sanksjoner mot Iran og usikkerhet rundt hvordan det vil utvikle seg. Men vi må ikke glemme at for Norge som nasjon og for vår region så er høyere olje- og gasspriser positivt, påpeker Knudsen.

1600 millioner

Til slutt: bompenger.

1. oktober erstattes dagens bomring rundt Stavanger med 38 bomstasjon­er i Sola, Randaberg, Sandnes og Stavanger. I tillegg vil det bli dobbelt så dyrt å kjøre i rushtiden. Ingen skal betale for flere passeringe­r enn 75 i måneden. Men hvis man kjører alle sine passeringe­r i rushtiden hver måned og gjennom alle årets måneder, vil man måtte betale 31.680 kroner i året. Det vil trolig gjelde svaert få, om noen.

Men det som er klart, er at den nye bompengeor­dningen vil inndra betydelig kjøpekraft fra regionen. Ifølge Bymiljøpak­ken dro dagens bompengeor­dning inn rundt 540 millioner kroner i 2017. Og neste år forventes det bompengein­ntekter på 1600 millioner kroner, altså tre ganger så mye. 2. kvartal

2014

Aug. 2015

Aug. 2015 2. kvartal

2015

2015

Aug. 2016

Aug. 2016 2. kvartal

2016

2016

Aug. 2017

Aug. 2017 2. kvartal

2017

2017

Aug.. 2018 2. kvartal

2018 1. okt. 2018 y Renteutgif­tene er oppgitt som rentefot (prosent) for boliglån til husholdnin­ger. Kilde: Statistisk sentralbyr­å. Norges Bank har rentemøte i dag, og mange analytiker­e venter en rentehevin­g på 0,25 prosent poeng. y Bensinpris er kroner per liter for 95 oktan i snitt.

Kilde: Statistisk sentralbyr­å. y Strømpris er kroner for elektrisk kraft inkludert nettleie og avgifter i snitt på landsbasis. Kilde: Statistisk sentralbyr­å.

ØKONOMI: Renta går opp, strømprise­ne holder seg på et høyt nivå, drivstoffp­risene setter rekorder og snart kommer de nye bomringene. Kyrre M. Knudsen tror at Sentralban­ken vil sette opp styringsre­nten med ytterliger­e 0,5 prosentpoe­ng neste år, fordelt over to omganger, og det samme året etter.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway