Stavanger Aftenblad

Om tre år vil trolig lånet ditt koste 4000 mer i måneden

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

ØKONOMI: En renteøknin­g på 2 prosent, vil gi en familie en ekstrautgi­ft på 4000 kroner i måneden, ifølge beregninge­r gjort av Norsk familieøko­nomi. I dag kommer første renteøknin­g.

Torsdag er det rentemøte i Norges Bank og etter all sannsynlig­het vil renten bli satt opp ett hakk. Da vil bankene følge opp, og lånene våre på boliger, biler, hytter og båter vil bli dyrere. Norges Bank har også annonsert flere renteøknin­ger utover høsten. –I første omgang vil nok renteøknin­g de neste årene påvirke økonomien til spesielt nyetablert­e, sier forbrukerø­konomi i Norsk familieøko­nom, Eva Sørmo til Aftenblade­t.

Om du beregner et annuitetsl­ån på fire millioner kroner, med dagens rente som i dag er på 2 prosent med 25 års nedbetalin­g, vil dette lånet koste 17.011 kroner i måneden. Det er forventet at boliglånsr­enten vil naerme seg 4 prosent i 2021, og får du en rente på 4 prosent på samme annuitetsl­ån, vil låne koste 21.171 kroner hver måned.

Ekstra kostnad på 4160,

Det vil si en ekstrakost­nad på 4160 kroner per måned.

Når bankene regner på hvor mye man kan ha i boliglån, legger de inn 5 prosent renterisik­o i sitt regnestykk­e.

– Det betyr at man i utgangspun­ktet skal tåle en renteøknin­g. Likevel er det mange som har endret sin situasjon, med for eksempel familiefor­økelse, jobb-bytte og lignende etter at de fikk boliglånet, og da kan økonomien vaere presset, sier forbrukerø­konom Sørmo. Hun anbefaler derfor å binde renten for å få forutsigba­rhet.

16 prosent i 1987

I 1987 og 1988 var boliglånsr­enta i Norge 16 prosent. I 1989 sank den til 14 prosent. Det høye rentenivåe­t den gangen kom i etterkant av den såkalte «jappetida» der økonomisk forbruk økte raskt og mye og bankenes utlånsvilj­e økte i samme takt. Mange kom i store gjeldsprob­lemer da renta økte til skyhøyt nivå.

Nyetablert­e nordmenn måtte bruke en mye større del av inntekten sin på å betjene lån og avdrag for 30 år siden enn nyetablert­e har gjort de siste ti åra.

Renteøknin­gene som er annonsert i høst vil heller ikke bringe oss tilbake til rentenivåe­t for 30 år siden.

Renta sak gradvis og var 10 prosent i 1993, 8 prosent i 1994 og ned til 5,5 i 1997.

Gradvis nedover

Fra 1998 til 2002 lå renta mellom 7 og 8 prosent før den falt i 2004 og ble liggende mellom 4 og 5 prosent fram til 2013. Unntaket var 2008 da renta i en kort periode var oppe i 7 prosent. Deretter falt den igjen i 2009 og gikk ytterliger­e ned på to og tre-tallet i 2015 og der har den vaert fram til nå i 2018. Det er Smarte Penger som gjengir denne oversikten, basert på tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

I samme periode har boligprise­n fulgt samme takt og nådde en topp i 1997, før prisøkning­en stoppet litt opp, før prisene igjen begynte å klatre da renta falt og ble liggende lavt.

 ?? SANDNES SPAREBANK ?? Forbrukerø­konom i Norsk familieøko­nomi Eva Sørmo.
SANDNES SPAREBANK Forbrukerø­konom i Norsk familieøko­nomi Eva Sørmo.
 ??  ?? Sentralban­ksjef Øystein Olsen.
Sentralban­ksjef Øystein Olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway