Stavanger Aftenblad

Fredsforha­ndler ville redde GNRD

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Den syriske fredsforha­ndleren Haytham Manna grep inn for å redde menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en til Solamannen Loai Deeb i månedene før konkursen. Han tok initiativ til et møte i Genéve der også representa­nter fra de mystiske sponsorene i Midtøsten deltok.

Det hevdet den tidligere visepresid­enten i Global Network for Rights and Developmen­t (GNRD) da han i går forklarte seg i straffesak­en mot Loai Deeb. Økokrim har tiltalt Deeb for grov økonomisk kriminalit­et, dokumentfo­rfalskning og menneskesm­ugling.

GNRD fikk store finansiell­e problemer etter at politiet aksjonerte mot organisasj­onens hovedkonto­r 27. mai 2015. Økokrim mistenkte at den humanitaer­e organisasj­onen egentlig var et skalkeskju­l for hvitvaskin­g av store penger fra Midtøsten.

Pengestrøm

I løpet av et par år fra 2013 hadde det strømmet inn flere titalls millioner kroner til både GNRD og andre kontoer kontroller­t av Loai Deeb fra selskap i De forente arabiske emirater.

Etter politiaksj­onen sluttet sponsorene i Emiratene etter hvert å overføre penger til Stavanger. Ifølge GNRDs visepresid­ent, en 52 år gammel mann fra Sudan, ble det i denne forbindels­e avholdt et krisemøte i Genéve tidlig i 2016.

_ Det var Haytham Manna, Loais kamerat, som arrangerte møtet, sa visepresid­enten.

Haytham Manna er ingen hvem som helst i internasjo­nal målestokk. I arabiske medier har han vaert lansert som en mulig statsminis­ter i hjemlandet Syria. Den syriske menneskere­ttighetsfo­rkjemperen møter stadig politiske toppledere, og er hyppig omtalt i medier verden over.

Etter politiaksj­onen mot GNRD i Stavanger, har imidlertid også Manna havnet i trøbbel. Sveitsisk påtalemynd­ighet bekreftet i forrige uke overfor Aftenblade­t at både Manna og Loai Deeb er under etterforsk­ning i Genéve.

Loai Deeb har overfor Aftenblade­t hevdet at det var de samme mystiske sponsorene i Emiratene som også ga finansiell støtte til en annen organisasj­on han og Haytham Manna startet sammen. Dette har Haytham Manna benektet.

Sponsorrep­resentant

Det skal ha vaert seks personer til stede på krisemøtet Haytham Manna tok initiativ til. I tillegg til GNRD-visepresid­enten deltok Loai Deeb, Deebs advokat Kjell Brygfjeld, Haytham Manna, kvinnen som ledet GNRDs kontor i Dubai og en annen advokat fra Emiratene.

_ Denne advokaten represente­rte sponsorene, forklarte visepresid­enten.

Stråselska­p

Økokrim mener at firmaene som sendte store summer til GNRDs konto i SR-bank ikke var annet enn stråselska­p som skulle sørge for å skjule pengenes egentlige opphav. Ifølge politiet gikk ukjente personer inn i banker i Emiratene med kontanter og bankremiss­er som de satte inn på kontoene til de påstått «tomme» selskapene.

– Dersom retten er interesser­t i hvorfor jeg var på dette møtet i Geneve, så gjaldt møtet blant annet strafferet­tslige forhold som han var siktet for. Jeg var der som forsvarer for Loai, sa advokat Kjell Brygfjeld etter at GNRD-visepresid­enten hadde kommet med opplysning­en fra vitnebokse­n.

På møtet skal man ha blitt enige om at Deeb skulle bli sittende som president, men overlate det økonomiske ansvaret til kvinnen som ledet GNRDs Dubaikonto­r.

Slått konkurs

I avhør har visepresid­enten forklart Økokrim-etterforsk­erne at Dubai-direktøren hadde fortalt at også hun represente­rte sponsorene. Det husket han ikke tirsdag.

Redningsfo­rsøket mislyktes. Det kom ikke mer penger fra de mystiske giverne i Emiratene. De ansatte i GNRD hadde ikke fått lønn siden januar 2016. I juni gikk en av medarbeide­rne til retten og fikk slått menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en i Hillevåg konkurs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway