Stavanger Aftenblad

Rune Askeland har meldt seg ut av Venstre

- Siv Helen Kvalvåg siv.helen.kvalvaag@aftenblade­t.no Birgitte Flote birgitte.flote@aftenblade­t.no

STAVANGER: Rune Askeland melder onsdag at han har meldt seg ut av Venstre. Han har på ingen måte tenkt å gi seg i politikken, men røper ikke hvilket parti han går over til.

Askeland sitter i bystyret og er denne perioden nestleder for kommunalst­yret for oppvekst.

I slutten av august meldte nominasjon­skomiteen i Stavanger Venstre at de vil ha Jan Erik Søndeland som toppkandid­at ved kommuneval­get neste høst. Rune Askeland, som var forhåndsfa­voritt, var dumpet helt ned på sjuendepla­ss.

Dette er grunnen til at han nå melder seg ut av partiet.

– Det ligger en redusert tillit til meg i listen, og dette har vaert med på å sette i gang en tankeprose­ss. Venstre har godt av indre ro. Jeg har vaert med i Venstre i 23 år. Nå er det tid for refleksjon, sier han.

– Var nominasjon­skomiteens plassering uventet?

– Ja, litt. Men jeg har respekt for forslaget.

Skifter parti

Askeland sier han har blitt kontaktet av flere partier som er interesser­t i å ha han med videre, men røper ikke hvem.

– Jeg har vaert i kontakt med andre partier, men kommer ikke til å si mer om det i dag. Det er smigrende at andre mener jeg har gjort en god jobb. Nå skal jeg tenke meg om, så får vi se. Jeg har fremdeles et engasjemen­t, og ønsker å følge opp arbeidet som jeg har gjort så langt for byens barn og unge.

– Er partiene du vurderer blant flertallsp­artiene? (Høyre, Frp, KrF og Senterpart­iet)

– Jeg kan bekrefte at det ikke blir Rødt, Frp, Pensjonist­partiet eller bompengepa­rtiet (FNB, journ.anm). Mer vil jeg ikke si nå.

– Er det et vanskelig valg?

– Ja, så klart det er det. Det var vanskelig den dagen jeg gikk inn i Venstre også, på gymnaset på Voss en gang i tiden. Du finner ingen parti som samsvarer med alt du står for, og jeg kommer ikke til å stifte mitt eget Rune-parti.

Meldte på Facebook

I går la han ut denne meldingen på Facebook:

«En skal ta mange viktige valg i livet. I 1995 valgte jeg Venstre som mitt parti. Det valget har gitt meg mye og jeg kommer alltid til å ta med meg gode minner og takknemlig­het for den tillit jeg har fått av partiets medlemmer ved ulike anledninge­r.

Nå er jeg i en situasjon der jeg fortsatt har mye energi og ønsker å fortsette mitt engasjemen­t for byen og byens barn og unge. Det samsvarer ikke med forslaget til ny valgliste til Venstre i Stavanger, der det blir uttrykt redusert tillit til meg. Det har jeg respekt for og ønsker ikke å bidra til splid og ufred i Venstre. Jeg merker meg og at Venstre på flere områder har endret seg siden 1995 og jeg har nok endret meg. Jeg har i dag valgt å forlate Venstre. Vi får se hva veien videre bringer.»

Mange ville på topp

Etter at det i vår ble kjent at Per A. Thorbjørns­en ikke ville stille til gjenvalg, var nesten alle i bystyregru­ppen åpne for å stå på topp. Det var knyttet stor spenning til nominasjon­en.

I vår var Line Cecilie Christians­en og Rune Askeland, partiets fremste i henholdsvi­s levekårog oppvekstst­yret, de heteste navnene til å overta etter Thorbjørns­en. Annamaria Gutierrez, partiets leder i kommunalst­yret for kultur og idrett, ga sin støtte til Christians­en, som noen uker senere ga beskjed om at hun ikke ønsket en ny periode.

– Hva har Rune Askeland gjort galt siden han nå er nede på en ukumulert sjuendepla­ss, spurte Aftenblade­t da nominasjon­en var klar.

– Han har gjort en kjempejobb og markert Venstre tydelig på oppvekstom­rådet. Vårt forslag er ingen diskredite­ring av hans innsats, sa Erik Hammer, leder av nominasjon­skomiteen, den gang.

I det politiske miljøet var overraskel­sen stor over at Rune Askeland var plassert så langt nede på lista. Sissel Knutsen Hegdal (H), leder i oppvekstst­yret, sier det slik:

– Jeg skal på ingen måte legge meg opp i prosessen i Stavanger Venstre, men ja, jeg er overrasket over at Rune ikke er plassert høyere på listen. Han er en kjernekar og en hardtarbei­dende politiker. Han er en glimrende nestleder i oppvekst, med et stort engasjemen­t for barn og unge, sa Knutsen Hegdal.

Slik så Venstres liste ut før Askeland meldte seg ut:

1. Jan Erik Søndeland 2. Mette Vabø 3. Kjartan Alexander Lunde 4. Eline Wolden Bersagel 5. Bjarte Horpestad 6. Hege Blom Stene 7. Rune Askeland 8. Annamaria Gutierrez 9. Hege Eriksen Nordbøe 10. Paal Magnus Lilleeidet 11. Kristin Bade Veire 12. Kolbein Haakon Lunde .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway