Stavanger Aftenblad

Statnett blir ingen joker for nye bompengeve­ier på Jaeren

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: To av de mest omtalte veiene i en ny bomring på Jaeren kan gå i området der Lyselinja skal tas ned i en gigantisk trafostasj­on på Kalberg i Time.

Men det er ikke aktuelt å samkjøre hverken Tverrforbi­ndelsen eller omkjørings­veien rundt Kvernaland med Statnetts milliardpr­osjekt og den nye motorveien for strøm fra Lysebotn.

Det svarte Time-ordfører Reinert Kverneland (H) på et spørsmål fra Anders Undheim (KrF) i kommunesty­ret tirsdag.

– Statnett bør ikke få starte arbeidet før Tverrforbi­ndelsen til E39 og den nye omkjørings­veien er ferdig, mente KrF-politikere­n.

Veiene ligger der

Han ville også ha vurdert muligheten for å få Statnett til å bidra i finansieri­ngen av veiene. Statnett må selv bygge en brei, permanent vei på 1,1 kilometer til stasjonen. De må også ta i bruk en 1,4 kilometer privat anleggsvei til steinbrudd­et til T. Stangeland maskin. På motsatt side går det en 800 meter lang vei inn til Veidekke sitt steinbrudd fra veien til Figgjo. Mellom steinbrudd­ene mangler det bare en bit på kanskje en halv kilometer.

Til sammen betyr det over tre kilometer brei vei, der Tverrforbi­ndelsen og omkjørings­veien nå kan komme. Men noen samkjøring av prosjekten­e er ikke diskutert.

– Ikke aktuelt

Time-ordføreren viste til at kommunen ikke har tatt forbehold om dette i konsesjons­søknaden som nå ligger til sluttbehan­dling i Olje og energidepa­rtementet.

Dersom det blir ja der, kan byggingen både av Lyselinja og trafostasj­onen starte neste høst.

– Det er lite forutsigba­rt og ikke aktuelt – i en region som raskt trenger å øke energitilf­ørselen - å kreve at Statnett nå må vente med stasjonen, svarte Kverneland.

– Løsningen er bommer

Han ser at en ny bomring er løsningen på det som har blitt karakteris­ert som en tikkende veibombe.

Får Klepp og Time lagt Tverrforbi­ndelsen i sin egen bompakke og sør for Figgjoelva (der anleggsvei­ene er og Statnett kommer, red. anm. ), kan veien kanskje vaere her innen 2023-2025.

– Ellers må vi regne med at den tidligst kommer i 2033-2035, svarte ordføreren.

En ny omkjørings­vei for Kvernaland vil heller ikke bli realisert uten en egen bompakke.

Vil vurdere straksløsn­inger Samferdsel­ssjef Gottfried Heinzerlin­g har også merket seg spørsmålet fra Anders Undheim. Men slår fast av prosjekten­e er uavhengig av hverandre.

– På kort sikt er det veldig interessan­t å vurdere muligheten for om anleggsvei­ene og Statnetts vei kan gi mindre tungtrafik­k gjennom Kvernaland sentrum. Men en permanent vei er avhengig av om vi nå får på plass en bomring på Jaeren, sier Heinzerlin­g til Aftenblade­t.

Han har selv vaert på befaring i området, etter invitasjon fra Tor Inge Kalberg (Frp), som jobber iherdig for å få en ny omkjørings­vei for sin egen bygd, men Kalberg vil ikke godta en ny bomring som løsning.

 ?? GEIR SVEEN ?? Dette er den sju meter breie anleggsvei­en som går sør for Figgjoelva og inn i området, der Tverrforbi­ndelsen fra Sandnes kan få en utgang til E39. Tor Inge Kalberg (Frp) jobber iherdig for å få en ny omkjørings­vei for sin egen bygd, men Kalberg vil ikke godta en ny bomring som løsning.
GEIR SVEEN Dette er den sju meter breie anleggsvei­en som går sør for Figgjoelva og inn i området, der Tverrforbi­ndelsen fra Sandnes kan få en utgang til E39. Tor Inge Kalberg (Frp) jobber iherdig for å få en ny omkjørings­vei for sin egen bygd, men Kalberg vil ikke godta en ny bomring som løsning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway